Προειδοποιήσεις για την Ουκρανία αντάλλαξαν Μπάιντεν και Πούτιν

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Ο Τζο Μπάιντεν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν αντάλλαξαν προειδοποιήσεις σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας διάρκειας 50 λεπτών, που ελάχιστα συνέβαλε στην εκτόνωση της έντασης, σύμφωνα με τις κυβερνήσεις τους.

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών απείλησε τον ομόλογό του ότι η αμερικανική αντίδραση σε οποιαδήποτε ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν σκληρή, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος τον προειδοποίησε ότι η επιβολή νέων κυρώσεων άνευ προηγουμένου από την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της θα αποτελούσε «κολοσσιαίο λάθος», που θα μπορούσε να προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις τους.

    Και οι δύο ηγέτες έπλεξαν το εγκώμιο της διπλωματίας, που θεωρούν ότι μπορεί να προσφέρει μια οδό εξόδου από την κρίση. Πρόκειται για το δεύτερο τηλέφωνημά τους μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα.

    Η ρωσική πλευρά έκανε γνωστό πως ο Πούτιν είναι «ικανοποιημένος» έπειτα από την «σοβαρή» συζήτηση. Ο ένοικος του Λευκού Οίκου όμως επέμεινε στο ότι η οποιαδήποτε διπλωματική πρόοδος περνάει από την «αποκλιμάκωση» στην Ουκρανία.

    Η Ουάσινγκτον θα αντιδράσει με «αποφασιστικό τρόπο» εάν υπάρχει «περαιτέρω εισβολή» της Ρωσίας στην Ουκρανία, είπε στον Ρώσο ομόλογό του, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, σύμφωνα με ανακοίνωση της εκπροσώπου της αμερικανικής προεδρίας Τζεν Ψάκι.

    Το Κρεμλίνο απαίτησε «αποτελέσματα» και να ικανοποιηθούν τα αιτήματά του για τις «εγγυήσεις» ασφαλείας, δύο συνθήκες που πρότεινε οι οποίες επανακαθορίζουν την ισορροπία και την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη, που θα εξεταστούν στις επικείμενες ρωσοαμερικανικές συνομιλίες της 10ης Ιανουαρίου στη Γενεύη.

    Για τη Μόσχα, η ασφάλεια της Ρωσίας περνάει από την απαγόρευση της διεύρυνσης του NATO προς ανατολάς, που εκλαμβάνει ως υπαρξιακή απειλή, και το τέλος των δυτικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.

    Η ικανοποίηση των απαιτήσεων αυτών είναι ο μόνος τρόπος να αποτραπεί η όξυνση των εντάσεων, κατά την άποψη της Μόσχας, που θεωρεί ιδίως την υποστήριξη των ΗΠΑ, του NATO και της Ε.Ε. στην Ουκρανία άμεση απειλή για την ασφάλεια και τα συμφέροντά της.

    Οι ΗΠΑ, οι οποίες γενικά έχουν κατηγορηθεί πως χειρίζονται διεθνή θέματα χωρίς να σκοτίζονται και πολύ για το πώς τα βλέπουν οι σύμμαχοί τους, επιμένουν ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα θα υπάρξει στενός συντονισμός με τους Ευρωπαίους και με τους Ουκρανούς.

    Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν φρόντισε να συζητήσει προχθές με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τη μια, με τους ομολόγους της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας από την άλλη.

    Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους είπε πως έλαβε διαβεβαιώσεις για την «πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ» για να «αντιμετωπιστεί» η «ρωσική επίθεση».

    Οι δυτικοί αποκλείουν μέχρι σήμερα το να υπάρξει στρατιωτική αντίδραση σε ενδεχόμενη ρωσική εισβολή. Ωστόσο, ο ρώσος πρόεδρος επέμεινε επίσης στο ότι η επιβολή μαζικών κυρώσεων στη Μόσχα εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία θα αποτελούσαν «κολοσσιαίο λάθος», ανέφερε το Κρεμλίνο.

    Η Ρωσία και η ελίτ της υφίστανται ήδη αρκετά οικονομικά αντίποινα εξαιτίας της κρίσης με την Ουκρανία και της καταστολής εντός της χώρας, αλλά κανένα από αυτά τα μέτρα δεν έκανε το Κρεμλίνο να αλλάξει γραμμή.

    Σε μια σαφή ένδειξη πως οι συνομιλίες της 10ης Ιανουαρίου στη Γενεύη για την Ουκρανία και τη στρατηγική σταθερότητα θα είναι πικρές και σκληρές, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ απέκλεισε οποιαδήποτε «παραχώρηση». Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους χαρακτηρίζουν ορισμένες ρωσικές αξιώσεις «απαράδεκτες».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Υπόγεια Ρεύματα: Ενας δίσκος κι ένα συγκρότημα 30 χρόνια αγέραστοι

    Εάν κάποιος παρατηρούσε καλά τη σύνθεση, ηλικιακή και κοινωνική,...

    Ασταμάτητη η πολιτική κρίση στη Νότια Κορέα: Πρόταση μομφής κατά του υπηρεσιακού προέδρου

    Ηαντιπολίτευση στη Νότια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του υπηρεσιακού προέδρου...

    Τουλάχιστον 10.400 πρόσφυγες χάθηκαν στη θάλασσα προσπαθώντας να φτάσουν στην Ισπανία

    Περισσότεροι από 10.400 πρόσφυγες πνίγηκαν ή χάθηκαν στη θάλασσα στην...

    Καταγγέλλουν και απεργούν οι διανομείς στην Efood

    Σε νέες, δυναμικές κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι διανομείς της Εfood, καταγγέλλοντας πως η επιχείρηση...
    Best Shop