Πρωτεΐνη: Ποιος τύπος προστατεύει από την υπέρταση

    Ημερομηνία:

    Η ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει πρωτεΐνη από διαφορετικές «πηγές» μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Hypertension, περιοδικό της American Heart Association.

    Αποτελεί μία από τις πιο κοινές παθήσεις, «πρόδρομο» καρδιαγγειακών ζητημάτων. Αν αφεθεί δίχως θεραπεία, η υψηλή αρτηριακή πίεση βλάπτει το κυκλοφορικό σύστημα, αυξάνοντας τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα καλά νέα ωστόσο, είναι ότι μπορείτε να την ρυθμίσετε μέσα από την κατάλληλη διατροφή.

    Πρωτεΐνη VS υπέρτασης

    Φλίγκος

    Υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της κακής ποιότητας διατροφής και του αυξημένου κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. Στην διατροφική καθοδήγηση του 2021 για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, η American Heart Association μας συμβουλεύει να καταναλώνουμε πρωτεΐνη, από φυτικές «πηγές», που μπορεί να περιλαμβάνουν θαλασσινά και γαλακτοκομικά τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά όπως και άπαχα κομμάτια και μη επεξεργασμένα κρέατα.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, μία έως και δύο μερίδες πρωτεΐνης καθημερινά αρκούν.

    GLEARNET

    Οι συγγραφείς της μελέτης ανέλυσαν δεδομένα υγείας για σχεδόν 12.200 ενήλικες που ζούσαν στην Κίνα και συμμετείχαν σε τουλάχιστον δύο από τους επτά γύρους της Έρευνας για την Υγεία και τη Διατροφή της Κίνας από το 1997 έως το 2015 (έρευνες πραγματοποιούνται κάθε 2-4 χρόνια). Η αρχική έρευνα χρησιμοποιήθηκε ως βάση, ενώ τα δεδομένα από τον τελευταίο γύρο τους χρησιμοποιήθηκαν ως συνέχεια για σύγκριση. Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο ηλικίας 41 ετών και το 47% ήταν άνδρες.

    Κατά την ανάλυση των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι περισσότερο από το 35% των σχεδόν 12.200 συμμετεχόντων ανέπτυξε υψηλά επίπεδα υπέρτασης κατά το διάστημα παρακολούθησης.

    Πόσες «πηγές» μας προστατεύουν;

    Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες με τη χαμηλότερη βαθμολογία ποικιλίας ως προς την πρόσληψη πρωτεΐνης (λιγότερο από 2), εκείνοι με την υψηλότερη βαθμολογία ποικιλίας (4 ή και περισσότερες) είχαν 66% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

    Για κάθε έναν από τους 8 τύπους πρωτεΐνης, υπήρχε ένα παράθυρο ποσότητας κατανάλωσης όπου ο κίνδυνος υπέρτασης ήταν χαμηλότερος. Οι ερευνητές το περιέγραψαν ως το κατάλληλο επίπεδο κατανάλωσης. Όταν λήφθηκε υπόψη η συνολική ποσότητα πρωτεϊνικής πρόσληψης, η ποσότητα που καταναλώθηκε χωρίστηκε σε πέντε κατηγορίες από τη ελάχιστη έως τη μεγαλύτερη πρόσληψη.

    Οι άνθρωποι που κατανάλωναν τη λιγότερη ποσότητα ολικής πρωτεΐνης και εκείνοι που έτρωγαν την περισσότερη είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης. «Το μήνυμα για την υγεία της καρδιάς είναι ότι προσλαμβάνοντας πρωτεΐνη από διαφορετικές πηγές αντί να εστιάζουμε μόνο σε μία, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να αποφύγουμε την εμφάνιση υπέρτασης» καταλήγουν οι ερευνητές.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Βοιωτία: Ελεύθερη η 62χρονη που έθαψε την μητέρα της σε στάβλο για να παίρνει την σύνταξή της

    Ενώπιον των δικαστών βρέθηκε σήμερα (22.09.2025) η 62χρονη Διευθύντρια...

    Σεισμός 3,3 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο

    Σεισμός 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγο...

    Αναβλήθηκε για τις 2 Μαρτίου 2026 η εκδίκαση της υπόθεσης του ΟΠΕΚΕΠΕ

    Αναβλήθηκε για τις 2 Μαρτίου του 2026 η εκδίκαση...

    Δυτική Αχαϊα: τίμησαν τον Ιάκωβο Μίρμαν

    Ο εθελοντισμός δεν έχει σύνορα και η προσφορά στο...