Αυτή η πίτα με κάστανα και μανιτάρια είναι το ιδανικό πιάτο για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Η συνταγή θα σας ενθουσιάσει. Είναι εύκολη στην παρασκευή της και μπορεί να προσαρμοστεί στα δικά σας γούστα. Έχει πλούσια γεύση και είναι τέλεια επιλογή για ένα οικογενειακό δείπνο ή για ένα γεύμα με φίλους.
Υλικά για τη συνταγή
Για τη ζύμη:
- 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 γρ. βούτυρο, παγωμένο
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κρόκος αυγού
- παγωμένο νερό
Για τη γέμιση:
- 50 γρ. βούτυρο
- 2 πράσα, κομμένα σε φέτες
- 350 γρ. μανιτάρια
- 2 σκελίδες σκόρδου, κομμένες σε φέτες
- 1 μεγάλη πρέζα φύλλα θυμαριού
- 15 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια (προαιρετικά), μουλιασμένα σε 150ml βραστό νερό
- 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
- 100ml κρασί Marsala
- 200-300ml ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
- 200 γρ. κάστανα βιολογικής καλλιέργειας, ολόκληρα
Οδηγίες για τη συνταγή
Για τη ζύμη
- Βάλτε το αλεύρι και το βούτυρο σε έναν επεξεργαστή τροφίμων με μια γενναιόδωρη πρέζα αλάτι και πολτοποιήστε μέχρι να μοιάζει με ψίχουλα ή τρίψτε το με το χέρι.
- Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας από τον κρόκο του αυγού και αρκετό παγωμένο νερό.
- Πλάστε σε μπάλα, τυλίξτε σε μεμβράνη και τοποθετήστε στο ψυγείο μέχρι να είστε έτοιμοι να το ανοίξετε. Κρατήστε τον υπόλοιπο κρόκο για το άλειμμα αργότερα.
Για τη γέμιση
- Βάλτε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και λιώστε το σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε τα πράσα και σκεπάστε. Σοτάρετε για 5 λεπτά.
- Δυναμώστε ελαφρώς τη φωτιά και προσθέστε τα μανιτάρια. Μαγειρέψτε για άλλα 4-5 λεπτά, στη συνέχεια προσθέστε το σκόρδο και το θυμάρι.
- Αν χρησιμοποιείτε, στραγγίστε τα μανιτάρια, κρατώντας το νερό τους και ψιλοκόψτε τα. Προσθέστε τα στην κατσαρόλα.
- Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί ένα roux γύρω από τα λαχανικά.
- Προσθέστε τη μουστάρδα, στη συνέχεια προσθέστε το Marsala και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθεί καλά.
- Προσθέστε σταδιακά το ζωμό και το νερό από τα μανιτάρια, αν χρησιμοποιείτε. (Αν δεν χρησιμοποιείτε το νερό από τα μανιτάρια, χρησιμοποιήστε τη μεγαλύτερη ποσότητα ζωμού).
- Φέρτε το μείγμα σε βρασμό, στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει. Π
- Προσθέστε τα κάστανα, σκεπάστε και αποσύρετε από τη φωτιά. Αφήστε να κρυώσει.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 190C/170C.
Συναρμολόγηση και ψήσιμο πίτας
- Χωρίστε τη ζύμη σε δύο κομμάτια, το ένα ελαφρώς μεγαλύτερο από το άλλο.
- Ανοίξτε το μεγαλύτερο κομμάτι της ζύμης και στρώστε σε ένα στρογγυλό ταψί. Προσθέστε την κρύα γέμιση.
- Ανοίξτε το υπόλοιπο κομμάτι της ζύμης και καλύψτε την πίτα, βρέχοντας τις άκρες με τον κρόκο αυγού.
- Κάντε μερικές σχισμές στην πίτα μ’ ένα μαχαίρι για να φύγει ο ατμός και αλείψτε με τον κρόκο αυγού.
- Ψήστε στο φούρνο για περίπου 40-45 λεπτά ή μέχρι η κρούστα να ροδίσει.