Πρωτότυπη συνταγή για απολαυστική πίτα με κάστανα και μανιτάρια – Ιδανική για τις κρύες μέρες του χειμώνα

    Ημερομηνία:

    Αυτή η πίτα με κάστανα και μανιτάρια είναι το ιδανικό πιάτο για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Η συνταγή θα σας ενθουσιάσει. Είναι εύκολη στην παρασκευή της και μπορεί να προσαρμοστεί στα δικά σας γούστα. Έχει πλούσια γεύση και είναι τέλεια επιλογή για ένα οικογενειακό δείπνο ή για ένα γεύμα με φίλους.

    Υλικά για τη συνταγή

    Για τη ζύμη:

    • 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 200 γρ. βούτυρο, παγωμένο
    • 1 πρέζα αλάτι
    • 1 κρόκος αυγού
    • παγωμένο νερό

    Για τη γέμιση:

    • 50 γρ. βούτυρο
    • 2 πράσα, κομμένα σε φέτες
    • 350 γρ. μανιτάρια
    • 2 σκελίδες σκόρδου, κομμένες σε φέτες
    • 1 μεγάλη πρέζα φύλλα θυμαριού
    • 15 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια (προαιρετικά), μουλιασμένα σε 150ml βραστό νερό
    • 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
    • 100ml κρασί Marsala
    • 200-300ml ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
    • 200 γρ. κάστανα βιολογικής καλλιέργειας, ολόκληρα

    Οδηγίες για τη συνταγή

    Για τη ζύμη

    1. Βάλτε το αλεύρι και το βούτυρο σε έναν επεξεργαστή τροφίμων με μια γενναιόδωρη πρέζα αλάτι και πολτοποιήστε μέχρι να μοιάζει με ψίχουλα ή τρίψτε το με το χέρι.
    2. Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας από τον κρόκο του αυγού και αρκετό παγωμένο νερό.
    3. Πλάστε σε μπάλα, τυλίξτε σε μεμβράνη και τοποθετήστε στο ψυγείο μέχρι να είστε έτοιμοι να το ανοίξετε. Κρατήστε τον υπόλοιπο κρόκο για το άλειμμα αργότερα.

    Για τη γέμιση

    1. Βάλτε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και λιώστε το σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε τα πράσα και σκεπάστε. Σοτάρετε για 5 λεπτά.
    2. Δυναμώστε ελαφρώς τη φωτιά και προσθέστε τα μανιτάρια. Μαγειρέψτε για άλλα 4-5 λεπτά, στη συνέχεια προσθέστε το σκόρδο και το θυμάρι.
    3. Αν χρησιμοποιείτε, στραγγίστε τα μανιτάρια, κρατώντας το νερό τους και ψιλοκόψτε τα. Προσθέστε τα στην κατσαρόλα.
    4. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί ένα roux γύρω από τα λαχανικά.
    5. Προσθέστε τη μουστάρδα, στη συνέχεια προσθέστε το Marsala και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθεί καλά.
    6. Προσθέστε σταδιακά το ζωμό και το νερό από τα μανιτάρια, αν χρησιμοποιείτε. (Αν δεν χρησιμοποιείτε το νερό από τα μανιτάρια, χρησιμοποιήστε τη μεγαλύτερη ποσότητα ζωμού).
    7. Φέρτε το μείγμα σε βρασμό, στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει. Π
    8. Προσθέστε τα κάστανα, σκεπάστε και αποσύρετε από τη φωτιά. Αφήστε να κρυώσει.
    9. Προθερμάνετε το φούρνο στους 190C/170C.

    Συναρμολόγηση και ψήσιμο πίτας

    1. Χωρίστε τη ζύμη σε δύο κομμάτια, το ένα ελαφρώς μεγαλύτερο από το άλλο.
    2. Ανοίξτε το μεγαλύτερο κομμάτι της ζύμης και στρώστε σε ένα στρογγυλό ταψί. Προσθέστε την κρύα γέμιση.
    3. Ανοίξτε το υπόλοιπο κομμάτι της ζύμης και καλύψτε την πίτα, βρέχοντας τις άκρες με τον κρόκο αυγού.
    4. Κάντε μερικές σχισμές στην πίτα μ’ ένα μαχαίρι για να φύγει ο ατμός και αλείψτε με τον κρόκο αυγού.
    5. Ψήστε στο φούρνο για περίπου 40-45 λεπτά ή μέχρι η κρούστα να ροδίσει.

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Δυτική Ελλάδα: Μειώθηκαν τα θανατηφόρα τροχαία τον φετινό Νοέμβριο σε σχέση με τον περσινό

    Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας δημοσιεύει συνολικά στοιχεία...

    ΠΑΤΡΑ: Ευχές από τον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο

    Σε ανάρτηση του Αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου αναφέρεται: Το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη...
    Best Shop