Προβλέψεις Κομισιόν: Η Ελλάδα αντέχει παρότι η πιο εξαρτημένη και πληττόμενη Οικονομία

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Όταν άλλες χώρες θα έχουν μεγαλύτερη ακρίβεια, ύφεση και ανεργία, η Ελλάδα θα έχει ανάπτυξη και μικρότερο πληθυσμό. Οι χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι οι πιο απαισιόδοξες από τις εαρινές. Αλλά μετά από 8 μήνες πολέμου είναι και πιο ρεαλιστικές, για το τι «χειμώνα βαρύς» περιμένει να ζήσει η Ευρώπη.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Εν μέσω παγκόσμιας ταραχής στην οικονομία, η Ελλάδα άντεξε πολλά και η Κομισιόν εκτιμά πως θα αντέξει και άλλα. Αν και μικρή και ενεργειακά εξαρτημένη οικονομία, δείχνει δυναμισμό και παραμένει ζωντανή -παρά την γενικευμένη ασφυξία- λόγω των μέτρων πολιτικής που λαμβάνει. Αυτό ακριβώς είναι που δείχνει πως όχι τυχαία –αλλά την πιο κατάλληλη στιγμή- η χώρα κατατάχθηκε πρώτη διεθνώς ανάμεσα σε 82 χώρες, σε βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στα τελευταία 3 χρόνια (2019-2022) σύμφωνα με τον Economist.

    Η Έκθεση για τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν αποκαλύπτει τις νέες και πιο μεγάλες προκλήσεις, με τις οποίες  έρχεται αντιμέτωπη η χώρα και η Ευρώπη αυτόν το χειμώνα.

    Διαπίστωση 1η: η Ελλάδα είναι η πιο εξαρτημένη από την ακρίβεια χώρα της ΕΕ, στις εισαγωγές καυσίμων και τροφίμων

    Σύμφωνα με την Έκθεση, η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο τιμάριθμο εισαγωγών ολόκληρης της Ευρώπης (price deflator of imports). Το χτύπημα ήταν τεράστιο εφέτος: 31% έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 21%. Σε Ευρώπη, Ιαπωνία και ΗΠΑ, καμία χώρα δεν έχει πάνω από 28% (Ολλανδία). Αυτό καταδεικνύει πόσο ευάλωτη βρήκε την Ελλάδα όταν ξέσπασε η κρίση, μένοντας έρμαιο στη θύελα των χρηματιστηρίων  και των διεθνών τιμών φυσικού αερίου, πετρελαίου, βενζίνης, ρεύματος, δημητριακών και α΄υλών. Μια «ρηχή» και μικρή αγορά, χωρίς προθεσμιακά συμβόλαια ρεύματος για καταναλωτές και επιχειρήσεις, χωρίς αποθέματα φυσικού αερίου, χωρίς ΑΠΕ στο βαθμό άλλων χωρών, βρέθηκε απροετοίμαστη για μια Ενεργειακή κρίση.

    Για το 2023 η κατάσταση αλλάζει: βελτιώνεται και προβλέπεται πτώση του «εισαγόμενου» πληθωρισμού στο 8%, όταν άλλες χώρες θα έχουν: Πολωνία 13%, Ηνωμένο Βασίλειο 12,4%, Βουλγαρία και Τσεχία 9%, Ιταλία 7,6% κλπ

    Διαπίστωση 2η: η Ελλάδα θα έχει χαμηλότερο πληθωρισμό από άλλες χώρες

    Αν και δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από το εξωτερικό,  οι επιχειρήσεις άντεξαν και απορρόφησαν μεγάλο μέρος τους. Φέτος θα έχει πληθωρισμό 10% που είναι μικρότερος όχι μόνον των Βαλτικών χωρών που πλήττονται άμεσα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία (Εσθονία 19,3%, Λιθουανία 18,9%, Λετονία 16,9%) αλλά και από χώρες που ήταν σε πολύ καλύτερη  θέση από την Ελλάδα πριν την κρίση: Βέλγιο 10,4%, Ολλανδία 11,6%, Τσεχία 15,6%. Πληθωρισμό 8%-10% έχουν και σχεδόν όλες οι άλλες χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Γερμανία, Ιταλία, Αυστρία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σλοβενία, Κροατία. Μόνο Γαλλία και Μάλτα θα έχουν πληθωρισμό περίπου 6%.

    Πληθωρισμό 6% προβλέπεται να έχει και η Ελλάδα το 2023, ενώ άλλες χώρες θα έχουν: Ηνωμένο Βασίλειο 7,5%, Γερμανία 7,5%, Ιταλία 6,6%, Σλοβακία 13,9%, Τσεχία 9,5%, Ουγγαρία 15,7%, Πολωνία 13,8%.

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Διαπίστωση 3η: η Ελλάδα δεν θα ζήσει ύφεση

    Με 6% ανάπτυξη φέτος η Ελλάδα έσπασε τα κοντέρ. Έρχεται 4η σε Ανάπτυξη μετά την Ιρλανδία με 7,9%, Πορτογαλία με 6,6% και τη Σλοβενία με 6,2%. Η «ατμομηχανή» Γερμανία θα έχει φέτος αύξηση μόλις 1,6%, όσο σχεδόν ΗΠΑ και Ιαπωνία. Η Ευρώπη συνολικά θα έχει 3,3%.

    Για το 2023 η Κομισιόν προβλέπει «μακελειό» ύφεσης στην Ευρώπη:  Γερμανία -0,6%, Ηνωμένο Βασίλειο -0,9%, Σουηδία -0,6%. Ο μέσος όρος ανάπτυξης πανευρωπαϊκά εκτιμάται σχεδόν μηδενικός (0,3%) και στις ΗΠΑ 0,7%. Παρά το παγκόσμιο «φρένο» στη διεθνή οικονομία, η ελληνική προβλέπεται να έχει την Ανάπτυξη 1%, τριπλάσια του μέσου όρου της ΕΕ. Μεγαλύτερη ανάπτυξη θα έχουν μόνο η Ιρλανδία (3,2%) η Μάλτα (2,8%) η Πολωνία (1,8%) και η Βουλγαρία (1,1%).

    Διαπίστωση 4η: η Ελλάδα 1η στην αύξηση των Επενδύσεων

    Η Κομισιόν προβλέπει και νέο ρεκόρ: +11,5% το 2022 (η μόνη διψήφια εφέτος) και +6,3% το 2023 (δεύτερη μετά τη Σλοβακία που θα έχει 7,5%).

    Αντιθέτως το 2023 άλλες χώρες θα έχουν μείωση: η Γερανία -0,6%, Ην.Βασίλειο -2,1%, ΗΠΑ -0,4%, Δανία -2,1%, Σουηδία -2% κλπ.

    Διαπίστωση 5η: η ιδιωτική κατανάλωση θα ανέβει και άλλο το 2023

    Το 2022 και παρά την ακρίβεια η Ελλάδα μεγάλη αύξηση της εσωτερικής ζήτησης. Η ιδιωτική κατανάλωση από νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα αυξηθεί φέτος συνολικά 5,8%. Μεγαλύτερη αύξηση είχαν μόνο Σλοβενία 8,1%, Μάλτα 7%, Ουγγαρία 7,2% και Ρουμανία 6,7%.

    Με τόσο βαρύ χειμώνα, η κατανάλωση αναμένεται να παγώσει. Εκτός από την Ελλάδα (+1%), Ιρλανία (1,3%) Λουξεμβούργο (+1,7%) και Μάλτα (3,7%). Αντιθέτως θα μειωθεί στη Γερμανία -0,9%, το Ηνωμένο Βασίλειο -0,8%, Αυστρία -0,5%, Σλοβακία -1,5%, Σλοβενία -0,3%. Πανευρωπαϊκά ο μέσος όρος εκτιμάται σε +0,1% δηλαδή το 1/10 της αύξησης στην Ελλάδα.

    Ο στασιμοπληθωρισμός και η συρρίκνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης πανευρωπαϊκά, οδηγούν και σε μείωση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας το καλοκαίρι. Παρόλα αυτά η ανεργία διατηρείται στη χώρα μας στο 12,6%, όταν στην ευρωζώνη θα αυξηθεί από 6,8% φέτος σε 7,2% το 2023. Σε Ευρώπη και ΗΠΑ το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί γενικά 3% έως και 15% ανάλογα με τη χώρα, με εξαιρέσεις λίγες όπου θα παραμείνει στάσιμη (πχ Ισπανία 12,7%, Πορτογαλία 5,9%, Κύπρος 7,2%) ή  θα μειωθεί (μόνο στην Ιαπωνία 2,7% σε 2,5% και στη Μάλτα από 3,2% σε 3,1%).

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Νέα λίστα με μειωμένες τιμές σε 704 προϊόντα στα σούπερ μάρκετ

    Τη νέα λίστα με τους 704 κωδικούς προϊόντων των σούπερ...

    Διπλωματικές πηγές για συμφωνία Τουρκίας – Συρίας για ΑΟΖ: Τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά

    Αυστηρή είναι η απάντηση της Αθήνας στη συμφωνία για ΑΟΖ που...

    Σοκαριστικό τροχαίο με αστικό λεωφορείο

    Σοκαριστικό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης (24/12) στη διασταύρωση...
    Best Shop