Αλλαξαν τα δεδομένα για τη λειτουργία των παραλιών όλης της χώρας από την Πέμπτη, όταν και ψηφίστηκε ο νέος νόμος που έχει ως στόχο την προστασία των παραλιών, με αυστηρότερους κανόνες στη διαχείρισή τους αλλά και με εξασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών σε αυτές.
Οι 7 σημαντικότερες αλλαγές που φέρνει ο νόμος που ψηφίστηκε την Πέμπτη στη Βουλή για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές είναι:
ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ
Ολες οι δημοπρασίες για παραχώρηση τμημάτων αιγιαλού και παραλίας θα γίνονται από την Κτηματική Υπηρεσία και όχι από τους δήμους. Η διαδικασία θα γίνεται ψηφιακά μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που εγγυάται τη διαφάνεια και αποκλείει οποιεσδήποτε παρεμβάσεις. Οι δημοπρασίες που θα πραγματοποιηθούν φέτος, κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου, θα ολοκληρωθούν ως τις 15 Μαΐου. Από το 2025 και μετά οι διαδικασίες θα ολοκληρώνονται ως τις 31 Μαρτίου.
«ΑΠΑΤΗΤΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ»
Καθιερώνονται οι αιγιαλοί και παραλίες υψηλής προστασίας («απάτητες παραλίες») που βρίσκονται σε περιοχές Natura και για τις οποίες θα απαγορεύεται η παραχώρηση και κατ’ επέκταση η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών κ.λπ. Οι απάτητες παραλίες θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας ύστερα από εισήγηση του ΟΦΥΠΕΚΑ.
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Στις παραλίες που θα παραχωρούνται προς εκμετάλλευση τίθενται όρια, προκειμένου να διασφαλίζεται η διέλευση των πολιτών και να υπάρχουν επαρκείς ελεύθεροι χώροι. Συγκεκριμένα, τουλάχιστον το 50% της παραλίας πρέπει να μένει ελεύθερο και ταυτόχρονα το εμβαδόν κάθε παραχώρησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 τετραγωνικά μέτρα. Τα ομπρελοκαθίσματα μπορούν να καταλαμβάνουν μέχρι 60% της παραχωρούμενης έκτασης ή 30% για παραλίες που βρίσκονται σε περιοχές Natura που δεν έχουν χαρακτηρισθεί απάτητες. Μεταξύ των παραχωρήσεων πρέπει να μεσολαβεί απόσταση τουλάχιστον 6 μέτρων (3 μέτρα σε κάθε πλευρά, ή 4 μέτρων αν πρόκειται για περιπτώσεις επιχειρήσεων που λειτουργούν σε εφαπτόμενα κτίρια) και τα ομπρελοκαθίσματα πρέπει να απέχουν από τη θάλασσα τουλάχιστον 4 μέτρα.
ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
Θεσπίζονται εννέα συγκεκριμένες υποχρεώσεις σε όλες τις περιπτώσεις, οι οποίες προβλέπονται από το νόμο αλλά θα περιλαμβάνονται και στη σύμβαση παραχώρησης. Συγκεκριμένα, ο παραχωρησιούχος διασφαλίζει την ελεύθερη διέλευση του κοινού, τη χρήση του αιγιαλού και της παραλίας για άτομα με αναπηρία, περιορίζει την ανάπτυξη των ομπρελών, ξαπλωστρών, διατηρεί καθαρό το τμήμα, αναρτά σε εμφανές σημείο στον αιγιαλό ή την παραλία πινακίδα, η οποία επιτρέπει στο κοινό να έχει πρόσβαση, τοποθετεί κινητά στοιχεία για την εξυπηρέτηση του κοινού, διασφαλίζει την παρουσία ναυαγοσώστη, εφόσον η υποχρέωση αυτή δεν καλύπτεται από τον οικείο δήμο.
ΡΟΛΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
Δημιουργείται ψηφιακή εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες κ.λπ. που θα διατίθεται δωρεάν στους πολίτες. Κάθε παραχώρηση θα αντιστοιχεί σε QR code, που θα αναρτάται στην ιστοσελίδα της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, στην ιστοσελίδα του οικείου δήμου και στην πινακίδα σήμανσης του αιγιαλού ή της παραλίας που τοποθετείται υποχρεωτικά στο σημείο
ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
Με τον νέο νόμο προβλέπεται ότι θα αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες (drones, δορυφόροι) για να γίνουν αποτελεσματικότεροι οι έλεγχοι των παραλιών από την Πολιτεία. Παράλληλα, δημιουργείται ένας ολοκληρωμένος ελεγκτικός μηχανισμός, με μικτά κλιμάκια ελέγχου.
ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΟΙΝΕΣ
Οι ποινές κλιμακώνονται ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης και ιδίως με το αν υπάρχει σύμβαση και ο παραχωρησιούχος έχει κάνει υπέρβαση της παραχώρησης ή δεν υπάρχει, οπότε πρόκειται για αυθαίρετη κατάληψη. Σε κάθε περίπτωση, οι ομπρέλες και ξαπλώστρες απομακρύνονται ενώ αν υπάρχουν παράνομες κατασκευές κατεδαφίζονται. Σε περιπτώσεις αυθαίρετης κατάληψης, επιβάλλεται σφράγιση και διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης στον χώρο που έχει καταληφθεί, ο χώρος σφραγίζεται με ταινία και απαγορεύεται η είσοδος όπως και οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα σε αυτόν.
Η ΑΝΟΙΚΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
Το νέο νομοσχέδιο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές θα αλλάξει τα δεδομένα και στις ακτές της Αχαΐας, με τους δύο μεγαλύτερους δήμους του Νομού να προετοιμάζονται για τις αλλαγές. Σε πολιτικό επίπεδο, η θέση του Δήμου της Πάτρας είναι γνωστή.
Ο αντιδήμαρχος Διοίκησης Διονύσης Πλέσσας είχε επισημάνει : «Για εμάς είναι αξίωμα ότι οι παραλίες πρέπει να είναι ελεύθερες και προσβάσιμες στον λαό. Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο λέει ότι θα βάλει τάξη σε ξαπλώστρες και ομπρέλες, αλλά βγάζει έξω τους δήμους από κάθε αρμοδιότητα. Εμείς θεωρούμε ότι εμπορευματοποιούν τις παραλίες».
Επιπλέον, είχε εκφράσει τις ενστάσεις του για τον τρόπο που θα γίνονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, επισημαίνοντας πως «οι μισθώσεις θα έχουν τριετή διάρκεια με τιμές Εφορίας προς εύνοια επιχειρηματικών ομίλων. Αυτοί οι επενδυτές θα κόβουν χρήμα, ενώ θα εκμεταλλεύονται τις παραλίες».
Συνεχίζοντας την κριτική του, ο κ. Πλέσσας είχε καυτηριάσει και την πρόβλεψη του νομοσχεδίου για τις «απάτητες παραλίες». «Ούτε σταγόνα στον ωκεανό δεν είναι αυτή η λύση που σχεδιάζεται. Δεν θα υπάρχει προστασία σε αυτές τις παραλίες. Εχουμε δει τι συμβαίνει. Απλά θα μεταφερθεί λίγο πιο πέρα η ιδιωτική εκμετάλλευση».
Τέλος, ο Διονύσης Πλέσσας και η δημοτική αρχή της Πάτρας εκτιμούν ότι ο νέος νόμος έρχεται ως συνέχεια ενός νόμου του 2023. «Ηδη μας έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στην Πλαζ, τον Καστελλόκαμπο και τα Μποζαΐτικα. Οι παραλίες εκεί είναι χαρακτηρισμένες ως τουριστικές και τις παρέδωσαν στο Υπερταμείο. Πέρυσι το καλοκαίρι δεν μπορούσαμε ούτε καντίνες να βάλουμε σε αυτές τις παραλίες και είχαμε κινητοποιηθεί. Μάλιστα, είχαμε βρεθεί στην Αθήνα με τον δήμαρχο, αλλά δεν υπήρξε ικανοποίηση στα αιτήματά μας. Τώρα επεκτείνουν τη δράση τους στην κυβέρνηση και μόνο το υπουργείο Οικονομικών θα έχει λόγο στις παραλίες. Κλείνουν τις παραλίες και θα μπαίνουν οι λουόμενοι σε αυτά τα τμήματα πληρώνοντας είσοδο. Εμείς θα σταθούμε εμπόδιο στα σχέδιά τους που διευκολύνουν επιχειρηματικά συμφέροντα. Ο αιγιαλός ανήκει στον λαό» είχε πει ο αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οικονομικών του Δήμου Πατρέων.
ΓΙΝΑΜΕ ΜΥΚΟΝΟΣ, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ
«Γίναμε Μύκονος, αλλά μόνο στα τέλη και στα έξοδα» σχολιάζουν οι επιχειρηματίες της εστίασης στην Πάτρα, την απόφαση της δημοτικής Αρχής να αυξήσει κατακόρυφα τα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων σε πεζόδρομους, πλατείες και παραλίες, σε ποσοστό ακόμα και 300%.
Ειδικά οι επιχειρήσεις εστίασης που εκμεταλλεύονται και παραλίες με ξαπλώστρες, το καλοκαίρι θα κληθούν να πληρώνουν ενοίκιο πάνω από 500 ευρώ την ημέρα, για έκταση εμβαδού 500 τ.μ. κάτι που οδηγεί νομοτελειακά στην χρέωση του κάθε σετ ξαπλώστρας με τιμές νησιών Αιγαίου και Ιονίου, δηλαδή 20 – 30 ευρώ.
Αυτό το συμπέρασμα δεν είναι αυθαίρετο. Το λέει ο γενικός γραμματέας του ΣΚΕΑΝΑ και επιχειρηματίας της εστίασης στην περιοχή του Ρίου, Τάκης Ματθαιόπουλος, ο οποίος μιλώντας στον «Peloponnisos FM 104,1» τόνισε ότι μια επιχείρηση που νοικιάζει παραλία με ξαπλώστρες, θα πληρώσει το επόμενο καλοκαίρι στον δήμο, ποσό 17.500 ευρώ από 5.500 ευρώ που πλήρωνε μέχρι τώρα.
Αυτό το κόστος είναι δυσβάστακτο για πολλές επιχειρήσεις, είπε ο κ. Ματθαιόπουλος προβλέποντας ότι πολλοί συνάδελφοί του, δεν θα νοικιάσουν το επόμενο καλοκαίρι παραλίες. Αλλά, και όσοι το πράξουν, σίγουρα θα ζητήσουν λιγότερο εμβαδό χώρου για ενοικίαση, κάτι που σημαίνει μειωμένα έσοδα.
Σε κάθε περίπτωση, οι ανατιμήσεις σε όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες εστίασης θεωρούνται δεδομένες από τώρα, ακόμα και για στις ξαπλώστρες που μέχρι τώρα παρέχονταν δωρεάν στους λουόμενους της Αχαΐας.
«Πιστεύω ότι φέτος στις παραλίες της Αχαΐας δεν θα υπάρχει δωρεάν ξαπλώστρα, ούτε κατά διάνοια με τις τιμές ενοικίασης που είδαμε. Οι ξαπλώστρες θα χρεώνονται όπως στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου και όχι με 5-10 ευρώ». Και όταν τον ρωτήσαμε, πόσο, απάντησε «20 – 30 ευρώ σίγουρα. Πως αλλιώς θα βγουν τα έξοδα από τα τέλη που ζητάει ο δήμος να πληρώνουμε; Ξέρετε, οι επιχειρήσεις υπολογίζουν ένα κόστος λειτουργίας και προσθέτουν και ένα ποσοστό κέρδους. Αρα, εάν κρατήσουμε σταθερό το ποσοστό κέρδους, πρέπει τα επιπλέον έξοδα που θα έχουμε από αυτά που μας ζητάει η δημοτική Αρχή, να μετακυλήσουν στον τελικό καταναλωτή που είναι ο πελάτης κάθε επιχείρησης» είπε ο κ. Ματθαιόπουλος.
Προφανώς, αντίστοιχη επιβάρυνση θα υπάρξει και στα σερβιριζόμενα είδη προς κατανάλωση, είτε πρόκειται για καφέ, ροφήματα και τρόφιμα. Στο κέντρο της Πάτρας, η αύξηση στα τέλη κατάληψης κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 100%, είπε ο κ. Ματθαιόπουλος. «Και όταν μια επιχείρηση που πληρώνει 5.000 – 6.000 ευρώ τον χρόνο για τραπεζοκαθίσματα, ξαφνικά κληθεί να πληρώσει διπλάσια ποσά, αυτό θα περάσει στην τιμή του καφέ και σε κάθε άλλη παρεχόμενη υπηρεσίας, διαφορετικά, πως αλλιώς θα μπορέσει να επιβιώσει», διερωτήθηκε ο γενικός γραμματέας του ΣΚΕΑΝΑ.
Στην ουσία, οι αυξήσεις των τελών κατάληψης λειτουργούν ως μέσο ανατροφοδότησης της ακρίβειας σε έναν φαύλο κύκλο όπου ο μεγαλύτερος χαμένος βγαίνει ο καταναλωτής.
«Το ίδιο πράττει και η κεντρική κυβέρνηση, η οποία την στιγμή που καταγγέλλει τις επιχειρήσεις για την ακρίβεια, η ίδια επαναφέρει τον ΦΠΑ στον καφέ και στα ροφήματα στο 24% από 13% που είχε πέσει τα τελευταία χρόνια» πρόσθεσε ο κ. Ματθαιόπουλος.
Επιπλέον, ο κ. Ματθαιόπουλος σημείωσε ότι υπάρχει και ο νέος νόμος περί εκμετάλλευσης του αιγιαλού, που προβλέπει πολύ πιο αυστηρές ποινές, όπως για παράδειγμα πρόστιμα τετραπλάσια του τέλους που χρεώνει ο δήμος για κάθε τετραγωνικό μέτρο υπέρβασης των ορίων της σύμβασης.
«Ολοι περιμέναμε μια αύξηση στα πλαίσια του πληθωρισμού, 5, 10, 15 ή 20%. Και θα ήμασταν σύμφωνοι με κάτι τέτοιο. Αλλά, 300% αύξηση; Είναι πολύ μεγάλη και θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις. Και ρευστότητας και κερδοφορίας και επιβάρυνση στους καταναλωτές που δεν θα μπορούν να πληρώσουν αυτές τις αυξήσεις στις τιμές», τόνισε ο γ.γ. του ΣΚΕΑΝΑ, που κατηγόρησε την δημοτική Αρχή ότι βλέπει την εστίαση ως τον «εύκολο στόχο» και ότι αυταπατάται αν νομίζει ότι θα πάρει μέρισμα από επιχειρήσεις που έχουν υπερβολικά κέρδη.
Και στην ερώτηση της «Π» πως θα δικαιολογήσουν τις όποιες αυξήσεις στους πελάτες τους, ο κ. Ματαθαιόπουλος ήταν ξεκάθαρος: «Εμείς ξέρουμε τι θα κάνουμε. Οταν θα αυξήσουμε την τιμή του καφέ, θα λέμε, η δημοτική Αρχή τον έκανε ακριβό. Θα ανακοινώσουμε τις αυξήσεις τιμών και θα δείχνουμε τον υπεύθυνο».
ΣΤΑ 35 ΕΥΡΩ ΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΟ ΟΙ ΠΟΛΥΣΥΧΝΑΣΤΕΣ
Η «Π» είχε παρουσιάσει και τις προηγούμενες ημέρες τους συγκριτικούς πίνακες για να γίνει διακριτό πόσο αυξάνονται τα τέλη για τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων εστίασης σε δρόμους της Πάτρας αλλά και κοινοτήτων των περιχώρων.
Σήμερα, απομόνωσε τις διαφορές που παρατηρούνται στις παραλιακές περιοχές, όπου σημειώνονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις.
Σημειώνεται πως από φέτος, στις οκτώ χαρακτηρισμένες παραλίες ως πολυσύχναστες οι επιχειρηματίες εστίασης θα πρέπει να πληρώνουν 35€/τμ για να αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα ή ξαπλώστρες.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ