«Ραβασάκια» με … βαρύτατα πρόστιμα που θα φτάνουν τα 1.000 ευρώ -και σε εξαιρετικές περιπτώσεις και τα 30.000 ευρώ- θα λάβουν από την Εφορία οι κάτοχοι ανασφάλιστων οχημάτων και οχημάτων που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ: Ο ηλεκτρονικός μηχανισμός ελέγχου και διασταύρωσης στοιχείων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ενεργοποιήθηκε και μέχρι το τέλος του μήνα εκείνοι που θα εντοπιστούν θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα.
Μέσω αυτής της ειδικής πλατφόρμας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ- θα διενεργούνται εκτεταμένες διασταυρώσεις σε όλα τα οχήματα.
Ποια είναι τα πρόστιμα που επιβάλλονται ανά περίπτωση
Οι έλεγχοι θα γίνονται μια φορά το εξάμηνο και μέσα στον τρέχοντα μήνα τα ανασφάλιστα οχήματα ή αυτά που δεν έχουν περάσει από το Κέντρο Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ) θα λάβουν ειδοποιητήριο με πρόστιμα από 250 έως 1.000 ευρώ.
Εάν συνεχίσουν να αγνοούν την υποχρέωση, κινδυνεύουν τον Ιανουάριο να εισπράξουν το διπλό πρόστιμο από αυτό που ορίζονταν ή ακόμα και να χάσουν τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος.
Συγκεκριμένα, τα πρόστιμα θα είναι «βαριά» για τους παραβάτες, καθώς ανάλογα με την παρανομία θα ξεκινούν από 250 ευρώ και μπορεί να φτάσουν, σε περίπτωση υποτροπής, ακόμα και τα 30.000 ευρώ.
Βάσει της σχετικής εγκυκλίου της ΑΑΔΕ, λοιπόν, οι ηλεκτρονικοί έλεγχοι θα διενεργούνται μια φορά ανά ημερολογιακό εξάμηνο και οι παραβάτες θα έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμα:
- Από 250 έως και 1.000 ευρώ αν το όχημα εντοπίζεται ανασφάλιστο. Συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει πρόστιμο 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
- Ισόποσα των τελών κυκλοφορίας (συν τα ετήσια τέλη) στην περίπτωση ανασφάλιστων οχημάτων, αν διαπιστώνεται οφειλή τελών κυκλοφορίας ενός τουλάχιστον έτους.
- 400 ευρώ αν το όχημα δεν έχει υποβληθεί σε περιοδικό έλεγχο Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων.
Σε περίπτωση υποτροπής, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και αφαιρούνται η άδεια κυκλοφορίας και οι κρατικές πινακίδες του οχήματος. Επιστρέφονται μόνο με την προσκόμιση του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης ή του ισχύοντος δελτίου τεχνικού ελέγχου του οχήματος ή της βεβαίωσης περί μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας, κατά περίπτωση, και της απόδειξης καταβολής του προστίμου.
Πότε τα πρόστιμα φτάνουν τα 30.000 €
Τρεις μήνες μετά την κοινοποίηση της πράξης επιβολής προστίμου, ο νόμος ορίζει ότι όταν από τον ηλεκτρονικό διασταυρωτικό έλεγχο διαπιστώνεται παράβαση, διενεργείται υποχρεωτικά δεύτερος ηλεκτρονικός διασταυρωτικός έλεγχος. Αν, κατά τον έλεγχο αυτό, διαπιστωθεί μη συμμόρφωση του κατόχου της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος (ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος), η άδεια κυκλοφορίας και οι κρατικές πινακίδες του οχήματος αφαιρούνται.
Για όχημα, για το οποίο έχει δηλωθεί ακινησία, εάν εντοπισθεί στο πλαίσιο ελέγχων, είτε διερχόμενο, είτε σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική δήλωση ακινησίας, αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία και επιβάλλεται από την ΑΑΔΕ πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής αυτών και διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ.
Το διοικητικό πρόστιμο επιβάλλεται στον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του οχήματος και, σε περίπτωση συνιδιοκτητών, στον συνιδιοκτήτη που αρχικά υπέβαλε το αίτημα θέσης του οχήματος σε ακινησία.
Σε περίπτωση υποτροπής, το διοικητικό πρόστιμο τριπλασιάζεται και φτάνει τα 30.000 ευρώ ενώ με απόφαση του αρμόδιου οργάνου, αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.