flamis.gr
Αληθινές ειδήσεις από την Πάτρα με το κύρος έγκριτων δημοσιογράφων. Έκτακτη επικαιρότητα και τα τελευταία νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Ρωσικό δηλητήριο ή «περιβαλλοντικοί λόγοι»;

Η πληροφορία ότι ο Ρώσος ολιγάρχης Ρόμαν Αμπράμοβιτς και κάποια μέλη της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας για την ειρήνευση δηλητηριάστηκαν, σύμφωνα με το αρχικό ρεπορτάζ της The Wall Street Journal, διαψεύστηκε μερικές ώρες μετά από τη δημοσίευση, τη Δευτέρα 28 Μαρτίου. Ανώνυμη πηγή, «Αμερικανός αξιωματούχος», όπως αναφέρθηκε, δήλωσε ότι τα συμπτώματα που περιγράφονται στις σχετικές διαδόσεις, δεν οφείλονται σε εσκεμμένη δόλια ενέργεια -με δράστες Ρώσους, προφανώς- αλλά σε «περιβαλλοντικούς λόγους».

Παρόλ’ αυτά, το βρετανικό δίκτυο BBC αποτάθηκε σε ειδικό περί του χημικού πολέμου, ονόματι Hamish De Bretton-Gordon. Ο οποίος αποφάνθηκε κατηγορηματικά πως «είναι εξαιρετικά απίθανο ότι ‘περιβαλλοντικά αίτια’ προκάλεσαν τέτοιου είδους συμπτώματα». Ο Hamish De Bretton-Gordon αναφερόταν στην ερυθροφθαλμία, την επίμονη και επώδυνη δακρύρροια, την ξηροδερμία και την απολέπιση που εκδηλώθηκε -πάντα σύμφωνα με τις φήμες- στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς και τουλάχιστον άλλα δύο άτομα.

Κάποιες άλλες πηγές παρουσίαζαν τα συμπτώματα σαν ακόμη πιο σοβαρά, κάνοντας λόγο για προσωρινή τύφλωση του Ρόμαν Αμπράμοβιτς κατόπιν του δηλητηριασμού. Και ότι, μάλιστα, ο Ρώσος κροίσος χρειάστηκε να νοσηλευτεί επειγόντως σε νοσοκομείο στην Τουρκία προκειμένου να συνέλθει.

Όμως, ένας εκπρόσωπος του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, ο Ihor Zhovkva, δήλωσε στο BBC ότι «μολονότι δεν έχω μιλήσει με τον κ. Αμπράμοβιτς, μπορώ να διαβεβαιώσω ότι τα μέλη της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας είναι ‘καλά στην υγεία τους’ και ότι ένας εξ αυτών χαρακτήρισε σαν ‘ψεύτικη’ την όλη ιστορία περί δηλητηριασμού».

Επομένως, κατ’ αυτό τον τρόπο το μυστήριο γύρω από το εάν διεπράχθη απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του Ρόμαν Αμπράμοβιτς και των υπολοίπων της ουκρανικής αντιπροσωπείας πυκνώνει αντί να λύνεται.

Το μόνο, ίσως, στοιχείο που μοιάζει ξεκάθαρο σε αυτή την παράξενη υπόθεση, είναι ότι η αμερικανική πλευρά επιχειρεί να αποσοβήσει τη φιλολογία περί εσκεμμένης ενέργειας των Ρώσων να βγάλουν από τη μέση μια κι έξω τον παγκοσμίως διάσημο Αμπράμοβιτς μαζί με τους Ουκρανούς διαπραγματευτές -και δη χρησιμοποιώντας μια μέθοδο ταυτισμένη με τη δράση σκοτεινών ρωσικών δυνάμεων, δηλαδή τη δηλητηρίαση.

Αυτή η γραμμή επιλέγεται από τις ΗΠΑ, πιθανότατα, για να αποφορτιστεί το κλίμα και να εξακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, χωρίς την επιβάρυνση του τρόμου και της καχυποψίας, οι οποίες δυναμιτίζουν την προσπάθεια τερματισμού του πολέμου. Ενδέχεται, επίσης, οι Αμερικανοί να υποβαθμίζουν το σενάριο του δηλητηρίου ακριβώς διότι το θεωρούν υποβολιμαία διάδοση εκ μέρους των Ρώσων ώστε να τινάξουν στον αέρα τη διαπραγμάτευση.

Το περιστατικό της υποτιθέμενης και εισέτι ανεπιβεβαίωτης δηλητηρίασης του Ρόμαν Αμπράμοβιτς και τουλάχιστον άλλων δύο ατόμων που μετείχαν στις διαπραγματευτικές συνομιλίες, χρονικά τοποθετείται στις 3 Μαρτίου. Ως προς τον τόπο, συνέβη στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας.

Πάντως, είτε αληθεύει είτε όχι, η φημολογούμενη απόπειρα δηλητηριασμού, φέρνει στην επιφάνεια τον σιωπηρό και παρασκηνιακό πλην καθ’ όλα ενεργό ρόλο του Ρόμαν Αμπράμοβιτς στις διαπραγματεύσεις. Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος και πρώην ιδιοκτήτης της Τσέλσι παρουσιάζεται σαν ο εκλεκτός του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι -αλλά και πάλι για αδιευκρίνιστους λόγους.