Από το γήπεδο στην επιχειρηματική κορυφή
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του (2003–2022), ο Φέντερερ συγκέντρωσε περίπου 130,6 εκατομμύρια δολάρια σε έπαθλα, όμως το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου του προήλθε από χρυσοφόρα χορηγικά συμβόλαια και έξυπνες επενδύσεις.
Μεταξύ των πιο σημαντικών συνεργασιών του συγκαταλέγονται οι Rolex, Credit Suisse (νυν UBS) και ο ελβετικός κολοσσός σοκολάτας Lindt. Πολλά από αυτά τα deals είναι πολυετή, ενώ πίσω από την επιτυχημένη διαχείριση βρίσκεται η εταιρεία Team8, την οποία ίδρυσε μαζί με τον μάνατζέρ του, Τόνι Γκόντσικ, και η επενδυτική εταιρεία Format A AG.
Η καθαρή περιουσία του Φέντερερ ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, καθιστώντας τον έναν από τους λίγους αθλητές που φτάνουν σε αυτό το ορόσημο. Μετά την πώληση του μεριδίου του στους Charlotte Hornets το 2023, η καθαρή περιουσία του Μάικλ Τζόρνταν, παίκτη του μπάσκετ , εκτιμάται στα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ πέρυσι το Bloomberg υπολόγισε την περιουσία του Τάιγκερ Γουντς σε περίπου 1,36 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πολλές από τις συμφωνίες του Φέντερερ έχουν διαρκέσει δεκαετίες, από χορηγίες με την Credit Suisse (τώρα UBS) μέχρι τη σοκολάτα Lindt. Ο Φέντερερ έχει επίσης δημιουργήσει ένα στενό δίκτυο συμβούλων γύρω του, μεταξύ άλλων μέσω της Team8, της εταιρείας management που συνίδρυσε με τον μακροχρόνιο ατζέντη του Τόνι Γκόντσικ το 2013, αλλά και της ελβετικής εταιρείας Format A AG, η οποία βοηθά στη διαχείριση διαφόρων επενδύσεων και του φιλανθρωπικού του ιδρύματος.
Οι δισεκατομμυριούχοι του αθλητισμού
Μάικλ Τζόρνταν $3,5 δισ.
ΛεΜπρον Τζέιμς $1,5 δισ.
Τάιγκερ Γουντς $1,4 δισ.
Ρότζερ Φέντερερ $1,3 δισ.
Πηγή: Bloomberg Billionaires Index
Η καριέρα του απογειώθηκε το 2003, όταν κέρδισε τον πρώτο του τίτλο Grand Slam στο απλό Wimbledon. Την επόμενη χρονιά, κέρδισε άλλους τρεις, και έγινε ο πρώτος που το κατάφερε σε μία σεζόν από τον Μάτς Βιλάντερ το 1988. Οι τίτλοι συνέχισαν να έρχονται.
Το 2006, οι χορηγίες και τα κέρδη του ανέρχονταν συνολικά σε 14 εκατομμύρια δολάρια, περίπου τα μισά από τα κέρδη του τότε 35χρονου Αντρέ Αγκάσι. Το συμβόλαιό του με τη Nike φέρεται να ήταν πολύ χαμηλότερο από αυτό των αντιπάλων του. Η σταρ του γυναικείου τένις Μαρία Σαράποβα, την οποία εκπροσωπεί επίσης η IMG, κέρδιζε περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια εκτός γηπέδου.

Ενώ οι χορηγίες του Φέντερερ αυξάνονταν σταθερά σε μέγεθος, η μεγαλύτερη συμφωνία ένδυσης ήρθε προς το τέλος της καριέρας του. Μέχρι το 2018, ένα κυλιόμενο συμβόλαιο με τη Nike, που υπογράφηκε για πρώτη φορά το 1996, είχε έρθει προς ανανέωση. Το τένις δεν ήταν βασική αγορά για τη Nike, επιτρέποντας στην Godsick να δοκιμάσει τα νερά με άλλους πιθανούς συνεργάτες. Η Uniqlo, μια δημοφιλής ιαπωνική μάρκα, προσέφερε στον Φέντερερ 300 εκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 10 ετών, για να γίνει ένα από τα εμβληματικά αθλητικά της είδωλα. Ο Φέντερερ ήταν 37 ετών και κοντά στη συνταξιοδότηση. Η συμφωνία με την Uniqlo δεν είχε καμία δέσμευση, ακόμα κι αν σταματούσε να παίζει.
Το «χρυσό» sneaker deal με την On
Η κορυφαία του επιχειρηματική κίνηση, ωστόσο, δεν ήρθε από κάποιο συμβόλαιο, αλλά από μια επένδυση στο ελβετικό sneaker brand On, το οποίο γνώρισε… τυχαία όταν η σύζυγός του αγόρασε ένα ζευγάρι παπούτσια της εταιρείας.
Ιδρυμένη το 2010, η On είχε γίνει γνωστή ως ένα παπούτσι τζόκινγκ υψηλής ποιότητας. Η χαρακτηριστική της σόλα, με περισσότερο κενό χώρο από λάστιχο, βασιζόταν σε ένα πρωτότυπο που κατασκεύασε ο συνιδρυτής Olivier Bernhard – ένας πρώην λάτρης του Ironman – που έβαζε με ταινία αποκόμματα από λάστιχο κήπου στη βάση των αθλητικών του παπουτσιών.
Σε αντίθεση με την προηγούμενη συμφωνία του Φέντερερ με τη Nike, η Uniqlo δεν κατασκευάζει παπούτσια, αφήνοντας τον Φέντερερ ελεύθερο να αναζητήσει χορηγό υποδημάτων. Φανατικός των αθλητικών παπουτσιών, ο Φέντερερ κάλεσε τους ιδρυτές της On για δείπνο στη Ζυρίχη. Τελικά, επιτεύχθηκε μια συμφωνία. Ο Φέντερερ θα επένδυε στην On για περίπου 3% των μετοχών και θα περνούσε χρόνο στο εργαστήριο της On σχεδιάζοντας το δικό του παπούτσι.
Η αξία της On πλησιάζει πλέον τα 17 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που καθιστά το μερίδιο του Φέντερερ τουλάχιστον 500 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.
Ο Φέντερερ συνεχίζει να διατηρεί χαμηλό προφίλ, αποφεύγοντας υπερέκθεση σε σχολιασμό ή αμφιλεγόμενα brands. Πρόσφατα παρευρέθηκε στις 24 Ώρες του Λε Μαν και παρουσίασε νέα κολεξιόν με την Uniqlo στο Παρίσι. Σε λίγα 24ωρα πιθανότατα να τον δούμε και στο Wimbledon, εκεί όπου έγραψε μερικές από τις πιο λαμπρές σελίδες της καριέρας του.