Ρύθμιση οφειλών: Ποιοι μπαίνουν (και ποιοι όχι) ξανά στις 24 έως 120 δόσεις

    Ημερομηνία:

    Κλείνει την Δευτέρα 29 Απριλίου το «παράθυρο ευκαιρίας» που άνοιξε το υπουργείο Οικονομικών, για να «καθαρίσουν» τους ανοιχτούς λογαριασμούς τους με την εφορία και να «ζωντανέψουν» τις ρυθμίσεις τις οποίες έχασαν χιλιάδες οφειλέτες.

    Πρόκειται για ρυθμίσεις 24 ή 36/72 ή 100 ή 120 δόσεων που λόγω καθυστέρησης πληρωμής κάποιας δόσης, «πάγωσαν» αλλά δεν χάθηκαν οριστικά. Όσοι κάνουν άμεσα αίτηση και καλύψουν και την όποια οφειλή από προσαύξηση δημιουργήθηκε, επανεντάσσονται πλήρως στη ρύθμιση που είχαν και συνεχίζουν να αποπληρώνουν τις δόσεις που απέμεναν μέχρι το τέλος τους. Αρκεί αυτή η ρύθμιση να μην έχει καταστεί στο μεσοδιάστημα «νεκρή» μέχρι την εκπρόθεσμη καταβολή των δόσεων για την εξόφλησή της.

    Αν δεν το πράξουν, η ρύθμιση χάνεται οριστικά αλλά η ΑΑΔΕ θα συμψηφίσει όσα χρήματα τυχόν είχαν καταβάλει οι οφειλέτες και θα μειώσει το χρέος τους κατά το ποσό αυτό.

    Η διαδικασία πιστώσεων και συμψηφισμών με επιστροφές φόρων δεν συμπεριλαμβάνει ρυθμίσεις που έχουν ήδη απωλεσθεί οριστικά με πράξη Προϊσταμένου ΔΟΥ.
    Για να γνωρίζουν αν είναι δικαιούχοι ή όχι, πρέπει οι οφειλέτες να επισκεφθούν άμεσα την ειδική πλατφόρμα για «Τακτοποίηση ρυθμίσεων που χάθηκαν λόγω εκπρόθεσμων καταβολών», την οποία άνοιξε ειδικά για αυτούς η ΑΑΔΕ.

    Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να αναζητήσουν την πλατφόρμα που αφορά «Ρυθμίσεις με Ανεξόφλητες Εκπρόθεσμες Δόσεις» (https://www.aade.gr/rythmiseis-me-anexoflites-ekprothesmes-doseis). Εκεί θα διαπιστώσουν αν είναι όντως δικαιούχοι ή, σε διαφορετική περίπτωση, δεν μπορούν να συμμετάσχουν ακόμα και αν έχουν χρήματα για να πληρώσουν προκειμένου να αναβιώσουν παλιές χαμένες ρυθμίσεις των 24/48 ή 36/72 ή 100 και 120 δόσεων.

    1. τις ανεξόφλητες εκπρόθεσμες δόσεις των ρυθμίσεων που μπορούν να ενταχθούν στη διαδικασία πιστώσεων και συμψηφισμών με καταβολές και επιστροφές φόρων,

    2. τις εκκρεμείς επιστροφές, καθώς και τις καταβολές τους για τις οποίες είχε ενημερωθεί η ΑΑΔΕ μέχρι 15/4/2024.

    GYMALL

    3. το ποσό που πρέπει να καταβάλλουν ως 29 Απριλίου για την κάλυψη των ανεξόφλητων εκπρόθεσμων δόσεών σας.

    Τα ποσά που βρίσκονται σε εκκρεμότητα βαρύνονται με τόκο και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Θα τους επιβληθεί μηνιαίος τόκος εκπρόθεσμης καταβολής 0,73%, στο κεφάλαιο της καθυστερούμενης δόσης, για κάθε μήνα καθυστέρησης μέχρι σήμερα -ή μέχρι την τελευταία δόση της ρύθμισης εάν η προθεσμία καταβολής της έχει σήμερα παρέλθει.

    Επίσης, υπολογίζεται προσαύξηση στην τελευταία ή τις δύο τελευταίες δόσεις της ρύθμισης (ανάλογα με τον τύπο της, 24/48 δόσεις, 36/72 δόσεις, 100 δόσεις, 120 δόσεις κλπ).

    • όσες καταβολές έχουν γίνει ή θα γίνουν ως «υπερείσπραξη» του δημοσίου, μέχρι 29 Απριλίου και

    • τυχόν εκκρεμείς επιστροφές φόρου που έχουν συσσωρευθεί στο ΑΦΜ του δικαιούχου και που δεν μπορούσα να συμψηφιστούν γιατί η ρύθμιση δεν φαινόταν ούτε ενεργή, αλλά ούτε και χαμένη στο σύστημα της ΑΑΔΕ (232.000 περιπτώσεις).

    Μετά την πίστωση των καταβολών και των τυχόν εκκρεμών επιστροφών:

    1. Εφόσον τακτοποιείται το σύνολο των εκπρόθεσμων δόσεων των ρυθμίσεων, η ρύθμιση θεωρείται πλέον εξυπηρετούμενη και δεν θα οδηγηθεί σε απώλεια.

    2. Εφόσον τακτοποιείται μέρος των εκπρόθεσμων δόσεων των ρυθμίσεων, επέρχεται απώλεια για το υπολειπόμενο μέρος αυτών, δηλαδή η ρύθμιση χάνεται αλλά η οφειλή μειώνεται.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    «Είμαι μια μητέρα που θήλαζα τον άνδρα μου» – Τώρα θέλουν και τέταρτο παιδί για να το κάνουν ξανά

    Μια γυναίκα από την Φλόριντα δημιούργησε έναν ιδιαίτερο δεσμό...

    Eurovision 2024: Σήμερα ο Β’ ημιτελικός – Ήρθε η ώρα της Μαρίνας Σάττι

    Έφτασε η μέρα που η Μαρίνα Σάττι θα ανέβει στη σκηνή...

    Πλύση εγκεφάλου ή Σύνδρομο της Στοκχόλμης; Η πλούσια κληρονόμος που έκλεβε τράπεζες

    9 Μαΐου 1978 Η Patty Hearst, κόρη του Αμερικανού μεγιστάνα...

    Τράπεζες: Μεγάλωσε το χάσμα μεταξύ επιτοκίων δανείων και καταθέσεων

    Ανοδο στα μέσα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων καταγράφει η...