Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την κατασκευή του φράχτη στον Εβρο. Εχει ήδη ολοκληρωθεί η ανακατασκευή και ενίσχυση του υφιστάμενου φράχτη, ο οποίος εκτείνεται κατά μήκος των χερσαίων συνόρων από τις Καστανιές έως τη Νέα Βύσσα. Είχε υποστεί φθορές κατά τη διάρκεια της κρίσης με την Τουρκία αλλά και λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων. Οπως προβλέπεται από τη σύμβαση, η ανάδοχος εταιρεία προχώρησε στην ενίσχυση του φράχτη προσθέτοντας σε όλο το μήκος των 12,5 χιλιομέτρων συρματόπλεγμα ύψους 5 μέτρων, αντί για 3,5 μ. που ήταν μέχρι πρότινος.
Επιπλέον, αντικαταστάθηκαν τα τελευταία 450 μέτρα της κατασκευής στην περιοχή της «πράσινης πόρτας», που είχαν υποστεί ζημιές στη διάρκεια παλαιότερης κακοκαιρίας.
Στα ποτάμια σύνορα
Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκονται και τα έργα κατασκευής του νέου φράχτη στα ποτάμια σύνορα, κατά μήκος δηλαδή του ποταμού Εβρου.
Θα έχει συνολικό μήκος 27 χιλιομέτρων. Τα πρώτα 9 χιλιόμετρα βρίσκονται στο «Πέταλο» Φερών, τα επόμενα 15 χιλιόμετρα στην περιοχή του «Κτήματος Τσιρόζη», ενώ άλλα 2,5 χιλιόμετρα θα καλύψουν την περιοχή «Νέα Εγνατία».
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Κ», το οποίο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 21ης Φεβρουαρίου, έχουν ήδη κατασκευαστεί τα πρώτα 2.300 μέτρα του νέου φράκτη στις Φέρες, ενώ έχει ολοκληρωθεί η θεμελίωση για ακόμα 12 χιλιόμετρα. Το έργο έχει προϋπολογισμό 62,9 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτείται με κονδύλια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Περίπου μισά δεσμεύθηκαν από τον προϋπολογισμό του 2020 και τα υπόλοιπα από τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους.
Σύστημα επιτήρησης
Ταυτόχρονα, προχωράει η εγκατάσταση και λειτουργία του αυτοματοποιημένου συστήματος επιτήρησης κατά μήκος όλης της συνοριογραμμής. Το έργο περιλαμβάνει την τοποθέτηση 11 καμερών και ραντάρ κατά μήκος των συνόρων με εμβέλεια έως 15 χιλιόμετρα, όπως επίσης τη δημιουργία νέων επιχειρησιακών κέντρων σε Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη.
Το έργο έχει προϋπολογισμό 14,9 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται σε ποσοστό 75% από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας της Ε.Ε. και υλοποιείται από τον ΟΤΕ.