Site icon Flamis.gr

Σε θέση μάχης οι ΗΠΑ για το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής – «Είμαστε έτοιμοι» λέει η Ουκρανία, αινιγματική η στάση Πούτιν

Σε θέση μάχης οι ΗΠΑ για το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής - «Είμαστε έτοιμοι» λέει η Ουκρανία, αινιγματική η στάση Πούτιν

Γριφώδης παραμένει η κατάσταση στα ρωσοουκρανικά σύνορα, ενώ η διπλωματική κρίση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία «βαθαίνει». Σε ένα ατέρμονο «παιχνίδι» επίδειξης ισχύος έχει εξελιχθεί η κατάσταση, με τα αντανακλαστικά της Ουάσινγκτον να παραμένουν υψηλά ενώ το Κρεμλίνο εξακολουθεί να περικυκλώνει την Ουκρανία με στρατεύματα.

Τη στιγμή που η Δύση προσπαθεί να χαράξει μια κοινή πορεία ως προς της στάση απέναντι στη Ρωσία, ο Γάλλος πρόεδρος θα επισκεφθεί τη Μόσχα τη Δευτέρα ενώ διατρανώνει την πεποίθηση ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η προστασία των χωρών-μελών της Ευρώπης και την ίδια ώρα να γίνουν σεβαστά τα αιτήματα του Κρεμλίνου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε νέα τηλεφωνική συνομιλία απόψε με τον Αμερικανό ομόλογό του σε μία «λογική συντονισμού» εν όψει του ταξιδιού του.

Η τηλεφωνική επικοινωνία που διήρκεσε 40 λεπτά επέτρεψε στους δύο ηγέτες να μοιρασθούν πληροφορίες για επαφές που έγιναν κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου με στόχο τον καλό συντονισμό.

Το Κρεμλίνο σε απάντηση των αμερικανικών προειδοποιήσεων, ζητά η Ουκρανία να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και η συμμαχία να αποσύρει τα στραυτεύματά της από την ανατολική Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ, από την άλλη πλευρά, ζητούν απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, τη στιγμή που βλέπουν ως πιθανή μια ενίσχυση των στρατευμάτων και κατ’επέκταση εκτιμούν ότι θα μπορούσε να πλησιάζει και η σύρραξη.

Η Δύση έχει πάρει θέση μάχης, προμηθεύοντας τον ουκρανικό στρατό με εκατοντάδες τόνους οπλικών συστημάτων για παν ενδεχόμενο. Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ έχουν ενισχυθεί στα ανατολικά της Ευρώπης.

Στην αντεπίθεση η Ουκρανία, «ο εχθρός πρέπει να μας φοβάται, έχουμε στρατό και διεθνή στήριξη»

Η Ουκρανία ζήτησε επιφυλακτικότητα απέναντι στις «προβλέψεις περί αποκάλυψης» θεωρώντας ότι οι πιθανότητες επίτευξης «διπλωματικής λύσης» με τη Μόσχα παραμένουν «σημαντικά περισσότερες» από την πιθανότητα στρατιωτικής «κλιμάκωσης», έπειτα από τις αμερικανικές προειδοποιήσεις για πιθανή μεγάλης κλίμακας ρωσική εισβολή.

«Μην εμπιστεύεστε προβλέψεις περί αποκάλυψης», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Η Ουκρανία διαθέτει έναν ισχυρό στρατό, άνευ προηγουμένου διεθνή υποστήριξη και είναι έτοιμη για κάθε εξέλιξη. Ο εχθρός πρέπει να φοβάται εμάς».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Μιχάιλο Ποντολιάκ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, δήλωσε ότι «οι πιθανότητες εξεύρεσης διπλωματικής λύσης στην κρίση παραμένουν σημαντικά υψηλότερες από την απειλή νέας κλιμάκωσης», σε γραπτά του σχόλια που διαβιβάσθηκαν στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων) από την ουκρανική προεδρία.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται μετά τις προειδοποιήσεις που διατυπώθηκαν από τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία διαθέτει ήδη το 70% των αναγκαίων δυνάμεων για μία μεγάλης κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία και μπορεί να διαθέτει επαρκείς στρατιωτικές δυνάμεις, δηλαδή δύναμη 150.000 στρατιωτών, για να εξαπολύσει επίθεση σε διάστημα δύο εβδομάδων, σύμφωνα με δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων.

Το Κίεβο προσπαθεί να μετριάσει τον κίνδυνο για επικείμενη ρωσική επίθεση κυρίως για να προστατεύσει την εύθραυστη οικονομία της, που έχει δεχθεί περαιτέρω πλήγμα λόγω του κινδύνου εισβολής.

Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, που ενημέρωσαν τις τελευταίες ημέρες μέλη του Κονγκρέσου και τους ευρωπαίους εταίρους, οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών δεν γνωρίζουν ακόμη αν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει λάβει την απόφαση να περάσει στην επίθεση ή όχι, αλλά θέλει να κρατήσει ανοικτές όλες τις δυνατότητες, από μία περιορισμένη εισβολή στο Ντονμπάς έως μία μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά της Ουκρανίας

Σύμφωνα με τους αμερικανούς αξιωματούχους, αν το Κρεμλίνο επιλέξει την γενικευμένη επίθεση, θα έχει την δυνατότητα να περικυκλώσει το Κίεβο και να ανατρέψει τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσα σε 48 ώρες.

Μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι ενδεχόμενο να γίνει σύντομα λέει ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ

Η Ρωσία είναι ενδεχόμενο να εισβάλλει στην Ουκρανία μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, αλλά μπορεί να επιλέξει την διπλωματική οδό για την εξέλιξη της κατάστασης, δήλωσε σήμερα, ο Τζέικ Σάλιβαν Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, σε μία σειρά τηλεοπτικών συνεντεύξεων.

Κάθε πιθανή ενέργεια της Ρωσίας, μπορεί να περιλαμβάνει την κατάληψη της ουκρανικής περιοχής Ντονμπάς, κυβερνοεπιθέσεις ή μία εισβολή πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία, όπως δήλωσε ο ίδιος, στην εκπομπή «This Week» του ABC News.

Exit mobile version