Σεξ: Οι διαταραχές του πόνου και τι μπορεί να σημαίνουν σύμφωνα με νέες έρευνες

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα γράφει για τις διαταραχές του πόνου κατά τη διάρκεια του σεξ. Ο λόγος στην ειδικό…

    Μπορεί να θεωρούμε το σεξ απολαυστικό και ηδονογόνο, στην πραγματικότητα όμως δεν ισχύει αυτή η θεώρηση για όλες τις γυναίκες. Τουλάχιστον όχι για εκείνες που κάθε άλλο παρά ευχάριστο το βρίσκουν, καθώς ο πόνος είναι εκείνος που το χαρακτηρίζει και όχι η απόλαυση και η ηδονή. “Τι μου συμβαίνει; Γιατί εγώ διαφέρω από τις άλλες γυναίκες; Γιατί πονάω τόσο;” είναι οι ερωτήσεις που κάνουν στον καναπέ του γραφείου!

    Ας δούμε λοιπόν κάποια νέα στοιχεία που έρχονται στο φως σχετικά με τις διαταραχές του πόνου, τον κολεόσπασμο και την δυσπαρευνία.

    Τι είναι ο κολεόσπασμος;
    Ο κολεόσπασμος (κολπικός σπασμός) είναι μια σεξουαλική δυσλειτουργία που χαρακτηρίζεται από επίμονη ή επανειλημμένη ακούσια σύσπαση των μυών του έξω τριτημορίου του κόλπου, κάνοντας αδύνατη την διείσδυση του πέους στον κόλπο. Εμφανίζεται κυρίως στην παρθένα γυναίκα, εμποδίζοντάς την να ολοκληρώσει και να χαρεί την σεξουαλική πράξη με το σύντροφό της, κάνοντας το σεξ επώδυνο και δυσάρεστο.

    Τι είναι η δυσπαρευνία;
    Η δυσπαρευνία, επίσης μια σεξουαλική δυσλειτουργία με έντονο και επίμονο πόνο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, κάνοντας την κολπική διείσδυση δύσκολη και επώδυνη για τη γυναίκα. Ο πόνος είναι πιθανό να υπάρχει πριν, κατά τη διάρκεια ή ακόμη και μετά τη σεξουαλική επαφή. Μπορεί να εμφανιστεί στην αρχή της σεξουαλικής ζωής ή σε κάποια μετέπειτα περίοδο ενώ μπορεί να είναι γενικευμένη, δηλαδή να εμφανίζεται σε κάθε σεξουαλική επαφή ή περιστασιακή να παρατηρείται δηλαδή με συγκεκριμένο ερωτικό σύντροφο.

    Αν και στην 4η έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειρίδιου των Ψυχικών διαταραχών (DSM-IV) είχαν οριστεί ως ξεχωριστές παθήσεις, στην 5η έκδοση (DSM-5) συγχωνεύτηκαν σε μια πάθηση που είναι γνωστή ως γεννητική πυελική διαταραχή του πόνου/διείσδυσης.

    Η γυναίκα με κολπικό σπασμό, αισθάνεται το σώμα και κυρίως τα πόδια της να διασταυρώνονται και να σφίγγουν, “κλείνοντας και κλειδώνοντας” τον κόλπο της, αφήνοντας “έξω” τον διεγερμένο σύντροφό της. Μέσα από έρευνες έχει φανεί πως η γυναίκα έχει έντονο άγχος για τη σεξουαλική δραστηριότητα επειδή φοβάται ότι και πάλι θα πονέσει. Και πάλι δεν θα καταφέρει να ολοκληρώσει σεξουαλικά, και πάλι θα έρθει αντιμέτωπη με το πρόβλημα και εκείνη και ο σύντροφός της, και πάλι θα έχει μία αποτυχημένη επώδυνη σεξουαλική εμπειρία.

    Μελέτη έδειξε ότι ο φόβος του πόνου ήταν ο κύριος λόγος που οι γυναίκες με κολεόσπασμο αποφεύγουν τη σεξουαλική επαφή. Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, η ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στην συγκεκριμένη δυσλειτουργία και στο άγχος ή/και την κατάθλιψη. Μάλιστα υπολογίζεται πως εμφανίζεται ταυτόχρονα με μία από αυτές τις καταστάσεις της ψυχικής υγείας στο 80% περίπου των περιπτώσεων.

    Μια ομάδα ερευνητών, παρατηρώντας πως ο κολεόσπασμος είναι η πιο συχνά αναφερόμενη σεξουαλική δυσλειτουργία στα εξωτερικά ιατρεία σεξουαλικής δυσλειτουργίας στην Τουρκία (2019) αποφάσισε να ασχοληθεί περισσότερο και να εμβαθύνει στη συσχέτιση των διαταραχών του πόνου με το άγχος. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές προσπάθησαν να προσδιορίσουν εάν υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στον κολεόσπασμο και στη διαταραχής άγχους αποχωρισμού των γυναικών.

    Οι ερευνητές κατέληξαν στα εξής:
    -Το άγχος αποχωρισμού μπορεί να εμφανιστεί σε υψηλότερο ποσοστό σε γυναίκες με κολεόσπασμο από ό,τι στο γενικό πληθυσμό.

    -Οι γυναίκες με κολεόσπασμο (38,3%) εμφάνισαν επίσης υψηλότερα ποσοστά στο στυλ πρόσδεσης/αποφυγής του φόβου από εκείνες στην ομάδα ελέγχου (16,7%)

    -Η συχνότητα της σεξουαλικής δυσλειτουργίας ήταν υψηλότερη στην ομάδα των γυναικών με κολεόσπασμο (86,7%) από ότι στην ομάδα ελέγχου (55%).

    Η αλληλεπίδραση των πρώιμων σχέσεων του ατόμου επηρεάζει τον τρόπο που σχετίζεται ως ενήλικας. Άτομα με στυλ δεσμού που σχετίζεται με την αποφυγή έχουν την τάση να μην ανοίγονται σε άλλα άτομα αλλά και να νιώθουν πως δεν μπορούν να στηριχτούν σε τρίτους για στήριξη (μειωμένη αίσθηση ασφάλειας). Επίσης, άτομα με τύπος δεσμού που σχετίζεται με το διαπροσωπικό άγχος έχουν την τάση να αγχώνονται σχετικά με το πόσο διαθέσιμος είναι ο σύντροφος, αν ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους, αν είναι πιστός στη σχέση κ.α.
    Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι είναι πιθανή η συσχέτιση του κολεόσπασμου και του άγχους αποχωρισμού των ενηλίκων γυναικών. Οι ερευνητές πρότειναν τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της συγκεκριμένης σεξουαλικής δυσλειτουργίας αλλά και την ταυτόχρονη συνεργασία με τον σύντροφο ή/και έναν θεραπευτή ειδικό σε θέματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας για την αντιμετώπιση του άγχους και την προσπάθεια για ένα πιο ασφαλές στυλ πρόσδεσης.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Αυτές ήταν οι top ερωτήσεις ομορφιάς που έγιναν στο Google κατά τη διάρκεια του 2024

    Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Google δημοσίευσε...

    Χρυσές Σφαίρες 2025: Oι ωραιότερες εμφανίσεις στο κόκκινο χαλί

    Το 2025 μόλις έχει ξεκινήσει, αλλά η σεζόν των...

    Πέντε «κρυφά» σημάδια που δείχνουν ότι έχετε χημεία από τα πρώτα ραντεβού

    Όταν μιλάμε για τα ραντεβού ένα στοιχείο το οποίο...

    Μια συγγραφέας άνω των 45 συμβουλεύει: «Με αυτά τα τρικ δείχνω 10 χρόνια νεότερη»

    ΗPaula Mooney είναι μια συγγραφέας άνω των 45 ετών...
    Best Shop