Μετρώντας με αμείωτο ρυθμό απώλειες – 439 νεκροί μέσα στον Απρίλιο-, νέους μολυσμένους -4.309 χθες τα νέα κρούσματα-, νέους ασθενείς – άλλοι 586 εισήχθησαν χθες σε νοσοκομεία– αλλά και νέες εφεδρείες όπως οι 120 κλίνες του Θριάσιου για ασθενείς με COvid-19 από σήμερα, και νέα “όπλα” όπως τα self test, που θα διατίθενται από τα φαρμακεία από το μεσημέρι σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, συνεχίζεται ο “πόλεμος” της χώρας με τον κορωνοϊό.
Η πορεία της επιδημίας και η επίδρασή της στην περαιτέρω αναπροσαρμογή των περιοριστικών μέτρων, ιδίως στη λειτουργία των σχολείων, θα εξεταστούν σήμερα από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σε προγραμματισμένη συνεδρίαση – για τον λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ η συνεδρίαση της υποεπιτροπής των επιδημιολόγων.
Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν έστω τα Λύκεια την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Απριλίου, και το αρμόδιο υπουργείο έχει ζητήσει από τους ειδικούς της Επιτροπής να εισηγηθούν σχετικά, με βάση την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Την περασμένη εβδομάδα η Επιτροπή είχε μεταθέσει την εισήγησή της για το άνοιγμα των σχολείων εξαρτώντας το από τη διαθεσιμότητα self test στα φαρμακεία για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Με δεδομένη τη διαθεσιμότητα των self test από σήμερα στα φαρμακεία, όπως έχουν διαβεβαιώσει οι φαρμακαποθήκες, όλα δείχνουν πως οι μαθητές λυκείου θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες.
Ωστόσο, τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιφυλάσσουν ανάλογα νέα και για άλλα πεδία της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση στα νούμερα της επιδημίας, κι ενώ οι επιστήμονες παρακολουθούν με αγωνία την άνοδο της επιδημιολογικής καμπύλης για να δουν σημάδια της κορύφωσης (peak). Ενδεικτικά, σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων τα ημερήσια κρούσματα αυξήθηκαν κατά 34%, οι θάνατοι κατά 72% και οι διασωληνωμένοι κατά 55%.
Χθες, καταγράφηκε ο μεγαλύτερος μέχρι τώρα αριθμός κρουσμάτων, 4.309, αλλά και ο μεγαλύτερος αριθμός τεστ, 75.182. Στην Αττική τα ημερήσια κρούσματα ανήλθαν σε 1.883 και στη Θεσσαλονίκη σε 622. Από τις χθεσινές εισαγωγές, 586, οι 263 καταγράφηκαν στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου (44%).
Η πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής είναι μεγάλη. Ακόμη κι αν σταθεροποιηθεί ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων, το κύμα των ασθενών που θα φτάνουν στα νοσοκομεία τις επόμενες δέκα με 15 ημέρες μετά από κάθε εκτίναξη του ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων, θα είναι ισχυρό. Για τον λόγο αυτό οι επικεφαλής του υπουργείου Υγείας προετοιμάζονται να μετατρέψουν και άλλο νοσοκομείο, μετά το Θριάσιο, σε αποκλειστικό νοσοκομείο για ασθενείς με κορωνοϊό. Τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει πλέον το νοσοκομείο Κωνσταντοπούλειο- Αγία Όλγα, το οποίο διαθέτει κλινικές που μπορούν να μετατραπούν σε κλινικές COvid, πχ ΩΡΛ, Γαστρεντερολογική κα. Συνολικά, μπορεί να αναπτυχθούν περί τις 178 απλές κλίνες Covid και 20 κλίνες ΜΕΘ COvid. Υπενθυμίζεται ότι στον σχεδιασμό βρισκόταν αρχικά το Γεννηματάς, ωστόσο η νέα συρροή κρουσμάτων κορωνοιού που εντοπίστηκε, σε συνδυασμό και με το μεγάλο βάρος που σηκώνει στις εφημερίες για όπλα τα περιστατικά, άλλαξαν τα δεδομένα.
Τα σενάρια του καθηγητή Τσιόδρα για τους διασωληνωμένους
Στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονται πλέον 2.454 ασθενείς, από τους οποίους οι 398 διασωληνωμένοι. Άλλοι 180 είναι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας. Στον σκληρό δείκτη των διασωληνωμένων αναφέρθηκε, ξετυλίγοντας ένα δυσοίωνο αλλά ορατό σενάριο, ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας στη διάρκεια ομιλίας του στην Ακαδημία Αθηνών με θέμα “Πανδημία SARS-CoV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας”.
Σύμφωνα με αυτό, ο αριθμός των διασωληνωμένων θα ξεπεράσει τους 1.000 τον Μάιο, αν ο δείκτης αναπαραγωγής Rt, αυξηθεί στο 1,1 από 0,97 που ήταν στην επικράτεια προχθές. Εάν ο δείκτης RT διατηρηθεί στο 1, μπορεί να υπάρξει σταθεροποίηση περίπου στους 700 διασωληνωμένους ενώ εάν πέσει λίγο, στο 0, 8, τότε οι διασωληνωμένοι μπορεί να υποχωρήσουν περαιτέρω, να φτάσουν στους 200.
Όλες αυτές οι μικρές αυξομειώσεις στη μεταδοτικότητα και στον δείκτη Rt μπορούν να φέρουν τεράστιες διαφορές και στους σκληρούς δείκτες που μελετούν οι ειδικοί. “Οταν ξεκινάς με 1.000 ασθενείς και έχεις το R στο 1,1 φτάνεις μέςα σε έναν μήνα στους 25.000 ασθενείς”, τόνισε ο κ. Τσιόδρας. Υπενθύμισε δε το γεγονός ότι ο δείκτης Rt έχει διατηρηθεί στο 1 ή και ελαφρώς κάτω από τη μονάδα, χάρη στα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν στη χώρα.
Επιπλέον, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι όσο ανοίγει η “ψαλίδα” μεταξύ νοσηλειών και εξιτηρίων, όπως συμβαίνει στα νοσοκομεία το τελευταίο διάστημα, τότε εντείνεται η πίεση στο Σύστημα Υγείας. Τέλος, ο καθηγητής ανέφερε ως παράδειγμα προς αποφυγή ό,τι συνέβη στη Χιλή. “Το αντιπαράδειγμα είναι η Χιλή. Μπορεί αύριο να είμαστε εμείς. Το 30% των ανθρώπων εμβολιάστηκαν με τουλάχιστον μία δόση. Η τοπική κυβέρνηση αγόρασε πολλά εμβόλια και εμβολίασε τον πληθυσμό. Τι έγινε όμως; Επικοινωνιακά δεν στήριξαν το μήνυμα. Υπήρξε τεράστια πτώση της συμμόρφωσης, έγινε άρση των μέτρων και, δυστυχώς, η Χιλή ζει ένα τεράστιο επιδημικό κύμα με πολλαπλές εισαγωγές στα νοσοκομεια και θανάτους”, τόνισε ο κ. Τσιόδρας.