Σήμερα γιορτάζει ο Πολιούχος της Πάτρας, Ανδρέας ο Πρωτόκλητος

    Ημερομηνία:

    Σήμερα, Σάββατο (30.11.2024) σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη του Αποστόλου Ανδρέου.

    Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα, σύμφωνα με το εορτολόγιο, είναι τα εξής:

    • Ανδρέας
    • Αντρέας
    • Ανδρίκος
    • Αντρίκος
    • Ανδριάνα
    • Ανδρούλα
    • Ανδριανή
    • Άντρια

    Άγιος Ανδρέας ο Απόστολος, ο Πρωτόκλητος

    Φλίγκος

    Ο Ανδρέας, ψαράς στο επάγγελμα και αδελφός του Αποστόλου Πέτρου, ήταν από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας. Επειδή κλήθηκε από τον Κύριο πρώτος στην ομάδα των μαθητών, ονομάστηκε πρωτόκλητος.

    Ο Ανδρέας (μαζί με τον Ιωάννη τον ευαγγελιστή) υπήρξαν στην αρχή μαθητές του Ιωάννου του Προδρόμου. Κάποια μέρα μάλιστα, που βρισκόντουσαν στις όχθες του Ιορδάνη κι ο Πρόδρομος τους έδειξε τον Ιησού, χωρίς κανένα δισταγμό άφησαν τον δάσκαλο τους κι ακολούθησαν τον Ιησού.

    Μετά το σχηματισμό της πρώτης Εκκλησίας, ο Ανδρέας κήρυξε στη Βιθυνία, Εύξεινο Πόντο (μάλιστα ο Απόστολος, είναι ο ιδρυτής της Εκκλησίας του Βυζαντίου αφού εκεί εγκατέστησε πρώτο επίσκοπο, τον απόστολο Στάχυ κι αυτού διάδοχος είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Τελικά, κατέληξε στην Αχαΐα.

    Στην Αχαΐα, η διδασκαλία του καρποφόρησε και με τις προσευχές του θεράπευσε θαυματουργικά πολλούς ασθενείς. Έτσι, η χριστιανική αλήθεια είχε μεγάλες κατακτήσεις στο λαό της Πάτρας. Ακόμα και η Μαξιμίλλα, σύζυγος του ανθύπατου Αχαΐας Αιγεάτου, αφού τη θεράπευσε ο Απόστολος από τη βαριά αρρώστια που είχε, πίστεψε στο Χριστό. Το γεγονός αυτό εκνεύρισε τον ανθύπατο και με την παρότρυνση ειδωλολατρών ιερέων συνέλαβε τον Ανδρέα και τον σταύρωσε σε σχήμα Χ.

    Οι χριστιανοί της Αχαΐας θρήνησαν βαθιά τον θάνατο του. Ο πόνος τους έγινε ακόμη πιο μεγάλος, όταν ο ανθύπατος Αιγεάτης αρνήθηκε να τους παραδώσει το άγιο λείψανο του, για να το θάψουν. Ο Θεός όμως οικονόμησε τα πράγματα. Την ίδια μέρα, που πέθανε ο άγιος, ο Αιγεάτης τρελάθηκε κι αυτοκτόνησε. Οι χριστιανοί τότε με τον επίσκοπο τους τον Στρατοκλή, πρώτο επίσκοπο των Πατρών, παρέλαβαν το σεπτό λείψανο και το έθαψαν με μεγάλες τιμές.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: Η “πανσέληνος των λουλουδιών” – ΦΩΤΟ

    Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Μαΐου στα...

    Θεατρικό Σαββατοκύριακο στην Πάτρα – Ποιες παραστάσεις θα δούμε

    Πλησιάζει το Σαββατοκύριακο κι μαζί με αυτό ανεβαίνει η...

    Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη έρχεται στην Πάτρα με ανεβασμένη διάθεση

    Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη σε μια νέα μουσική παράσταση με...

    Η γυναίκα που εδώ και δέκα χρόνια ζει χωρίς χρήματα: «Νιώθω πιο ασφαλής από τότε που δούλευα»

    Ίσως αυτή η φαινομενικά τολμηρή απόφαση να ήταν αποτέλεσμα...