Σοφεγάδα ή συμπεθεριό: Συνταγή για το κρητικό τουρλού λαχανικών

    Ημερομηνία:

    Είναι πολύ λογικό να φτιάχνουν στο Λασίθι την καλύτερη σοφεγάδα, αφού είναι η Γη της Επαγγελίας και τα χώματα, το κλίμα και το νερό δίνουν πολύ νόστιμα λαχανικά.

    Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι εκεί βρίσκονται τα περισσότερα θερμοκήπια, από τα οποία τρώει τα διάσημα Κρητικά προϊόντα, όλη η Αττική και όχι μόνο.

    Η σοφεγάδα είναι ένα μπριάμ της κατσαρόλας, όπου, μπορούμε να βάλουμε ό,τι λαχανικό και ό,τι μυρωδικό, έχουμε διαθέσιμο, ή μας αρέσει να τρώμε, ακόμη και χόρτα και φασολάκια.

    Οι Λασιθιώτισσες, βέβαια, κόβουν από τον κήπο τους και από κει, βάζουν στην κατσαρόλα τα υλικά τους, όλο φρεσκάδα.

    Τα λαχανικά είναι τόσο δροσερά που δεν χρειάζεται να μπει καθόλου νερό στη διάρκεια του μαγειρέματος, αλλά μαγειρεύονται μέχρι να μαλακώσουν και να μείνει το φαγητό με το λαδάκι του.

    Σοφεγάδα

    Υλικά:

    • 1 κιλό λαχανικά εποχής διάφορα (μελιτζάνες, κολοκυθάκια, φασολάκια, πιπεριές, κολοκυθοανθούς, βλήτα), πλυμένα και κομμένα
    • 2 μέτριες πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
    • 5 ντομάτες ώριμες, τριμμένες
    • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
    • 1 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
    • αλάτι, πιπέρι

    Εκτέλεση:

    Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και μαραίνουμε τα κρεμμύδια.

    Σοτάρουμε ό,τι λαχανικά έχουμε, εκτός από τις μελιτζάνες, τους κολοκυθοανθούς και τα βλήτα, αν έχουμε και αν βάζουμε.

    Ύστερα ρίχνουμε και τις μελιτζάνες.

    Ακολουθεί η τριμμένη ντομάτα και αφού τη ρίξουμε κάνουμε το τελευταίο ανακάτεμα, με κουτάλα.

    Τέλος βάζουμε τα κολοκυθολούλουδα και μια χούφτα βλήτααλατοπιπερώνουμε και κουνάμε την κατσαρόλα.

    Σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε τη σοφεγάδα για 35-40 λεπτά, μέχρι να μείνει το φαγητό με το λάδι του.

    Όσο μαγειρεύουμε, δεν ανακατεύουμε, αλλά κουνάμε μόνο, την κατσαρόλα, κυκλικά.

    Σερβίρουμε με ωμό ελαιόλαδο, λίγη ρίγανη και πιπεράκι, στο πιάτο.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    FBI: Ο Ωνάσης και ο Έλληνας πληροφοριοδότης

    Καλοκαίρι 1942. Σε αποχαρακτηρισμένο έγγραφο του FBI, κατόπιν ειδοποίησης που έλαβε...

    Η επιστήμη πίσω από το τέλειο παστίτσιο

    Πόσες φορές δεν έχουμε τρέξει στην κουζίνα, μυρίζοντας τα...

    Αυγό: Όλα τα μυστικά για τους ακριβείς χρόνους βρασμού και το ιδανικό ξεφλούδισμα

    «Δεν ξέρει να βράζει ένα αυγό» λέμε για να χαρακτηρίσουμε...

    Ένας ψυχολόγος εξηγεί γιατί μπορεί να ονειρευόμαστε τους πρώην μας

    Στα όνειρά μας συχνά πρωταγωνιστούν άνθρωποι που γνωρίζουμε καλά,...