Σουμάκ: Το κόκκινο μπαχαρικό που προστατεύει την καρδιά

    Ημερομηνία:

    Όπως όλοι γνωρίζουμε τα μπαχαρικά εκτός από γευστικά και απολαυστικά, είναι και πολύ ωφέλιμα για την υγεία μας. Μάλιστα οι ειδικοί υποστηρίζουν πως κάθε ένα από αυτά, έχει σημαντικές ιδιότητες που βοηθούν τον οργανισμό μας στην πρόληψη ασθενειών.

    Ένα ιδιαίτερο μπαχαρικό είναι το Σουμάκ. Πρόκειται για ένα ανατολίτικο μπαχαρικό που ευδοκιμεί σε εύκρατο κλίμα και χρησιμοποιείται στη μαγειρική σε όλη την ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο το σουμάκ είναι ένα μπαχαρικό γνωστό στην Ελλάδα από την αρχαιότητα, καθώς το αναφέρει στο έργο του, ο Θεόφραστος.

    Σουμάκ: Το κόκκινο μπαχαρικό που προστατεύει την καρδιά

    Προέρχεται από το ανθοφόρο φυτό rhus (ρους) και το χαρακτηρίζει το κόκκινο χρώμα του. Είναι θάμνος με κόκκινους καρπούς, που όμως είναι ως επί το πλείστον άβρωτοι και τοξικοί. Το βρώσιμο “σουμάκι” προέρχεται από την αποξηραμένη σάρκα των καρπών και αποτελεί το εν λόγω μπαχαρικό. Στα Ελληνικά, το φυτό είναι πιο γνωστό ως βυρσιά. Οι αποξηραμένοι καρποί της γίνονται σκόνη και κατασκευάζεται το σουμάκ.

    Το σουμάκ, παρότι είναι κατακόκκινο, δεν είναι καυτερό. Αντιθέτως, έχει λεμονάτη γεύση και κάνει τα φαγητά απίστευτα νόστιμα. Στο φαγητό το συναντάμε ως ιδανικό topping για τη μελιτζανοσαλάτα και το χούμους, στην Τουρκία μπαίνει πάνω σε κεμπάμπ ή αρνίσιες συκωταριές και στο Ιράν στα πιλάφια. Επίσης, στο Μαρόκο χρησιμοποιείται και ως χρωστική ουσία δίνοντας κάποια από τα πλέον χαρακτηριστικά δερμάτινα. Όσα είναι ψεκασμένα με «σουμάκι» είναι εύκαμπτα, ελαφριά στο βάρος και έχουν το χαρακτηριστικό του μωβ-κόκκινο χρώμα.

    Σουμάκ: Το κόκκινο μπαχαρικό που προστατεύει την καρδιά

    Το σουμάκ είναι ένα από τα μπαχαρικά με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράσηΕίναι πηγή αντιοξειωτικών και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και σημάδια γήρανσης.

    Επίσης, δρα ως ασπίδα κατά του διαβήτη τύπου 2. Έρευνα του Πανεπιστημίου Επιστημών της Υγείας του Ιράν έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση σουμάκ για τρεις μήνες μπορεί να μειώσει την πιθανότητα καρδιολογικών παθήσεων σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

    Και πρόσφατες έρευνες κατέγραψαν ότι το σουμάκ, προστατεύει την καρδιά. Συγκεκριμένα, μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά απέναντι σε καρδιαγγειακές διαταραχές και πιο συγκεκριμένα την υπερλιπιδαιμία. Παράλληλα το σουμάκ βοηθά στην ανακούφιση του πόνου των μυών, μετά από έντονη άσκηση.

    PhysioClinic

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Καιρός για τραχανά – Πώς θα τον μαγειρέψουμε νόστιμα και σωστά

    Ο τραχανάς είναι ένα από τα πιο κλασικά comfort food της...

    ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ: Δεν πρέπει να υπάρξει βία από τη μεριά των διαδηλωτών. Δεν πρέπει να δοθεί η αφορμή από τον δικό μας χώρο για...

    Δημοσιεύθηκε στο indymedia: Σε καμία περίπτωση, από μια αναρχική/αντιεξουσιαστική οπτική...

    Τέμπη:  28η Φεβρουαρίου 2025, ως μια στιγμή ιστορίας

    Παναγιωτόπουλος Γιώργος Καθηγητής, Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών     Δύο χρόνια έχουν...

    Κακλαμάνης για Καρυστιανού: Αν θέλει θα την δω κατά μόνας, αλλά… ας την ενημερώσει η Κωνσταντοπούλου

    Συνέχεια στον «διάλογο» με την Μαρία Καρυστιανού έδωσε ο Πρόεδρος...
    Best Shop