Στα ύψη οι τιμές του μελιού – Πώς να ξεχωρίζετε το νοθευμένο προϊόν, εξηγούν οι μελισσοκόμοι

    Ημερομηνία:

    Ακριβότερο κατά 5% πωλείται το μέλι στην Ελλάδα, σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με μελισσοκόμους. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην κατανάλωση μελιού στην Ευρώπη και το ελληνικό μέλι σπάνια λείπει από τα νοικοκυριά.

    Συγκεκριμένα, το ανθόμελο και το πευκόμελο σήμερα κοστίζουν 10-12€ το κιλό, ένα βαζάκι με μέλι κάστανου ή από βελανίδι κυμαίνεται στα 12-14 € το κιλό ενώ το θυμαρίσιο μέλι καθώς και από έλατο, που είναι πιο ιδιαίτερες ποικιλίες ξεκινούν από 15 ευρώ το κιλό και μπορούν να φτάσουν μέχρι τα 23 ευρώ σε κάποιες περιοχές.

    Η νοθεία του μελιού

    Το μέλι αποτελεί κορυφαίο προϊόν της φύσης. Τι συμβαίνει, όμως, όταν κάποιοι πουλούν μέλι με την ετικέτα του αγνού ενώ δεν είναι; Η νοθεία του μελιού αποτελεί μάστιγα για τον κλάδο των μελισσοκόμων.

    Αν και είναι δύσκολο να καταλάβει ένας καταναλωτής ποιο μέλι είναι αγνό και ποιο όχι, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Για παράδειγμα ένα βαζάκι με μέλι που κοστίζει κάτω από 8 ευρώ θεωρείται ύποπτη τιμή, τη στιγμή που οι μελισσοκόμοι το πουλούν στη λιανική στα 10€. Επιπλέον, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις ετικέτες για τυχόν κρυμμένες πληροφορίες.

    Ένα σημαντικό πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι μελισσοκόμοι είναι μεταξύ άλλων η αθρόα εισαγωγή αμφιβόλου ποιότητας μελιού. Οι επαγγελματίες ζητούν τον συστηματικό έλεγχο στα σύνορα, προκειμένου να εξαλειφθεί η αθρόα εισαγωγή δήθεν γνήσιου μελιού.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Θοδωρής Κολυδάς: Χωρίς βροχές και με ξηρή ατμόσφαιρα ο καιρός από τα μέσα της εβδομάδας

    Τη «ξηρή» προοπτική του καιρού για τις επόμενες ημέρες...

    Μπρόνουεν Μάντοξ στα ΝΕΑ: «Nα μην καταλάβει η Ρωσία εδάφη με τη βία»

    Η Ευρώπη μπορεί να κάνει αρκετά για να διαφυλάξει την παγκόσμια...

    Σοκ στη Σαουδική Αραβία: Μουμιοποιημένα τσιτάχ αποκαλύπτουν χαμένη γενετική γραμμή 4.000 ετών

    Ανακάλυψη μουμιοποιημένων τσιτάχ σε σπηλιές της βόρειας Σαουδικής Αραβίας αποκαλύπτει...

    Ο Τραμπ απορεί γιατί το Ιράν δεν έχει «συνθηκολογήσει» δηλώνει ο Αμερικανός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απορεί γιατί το Ιράν δεν έχει...