Στη Γουατεμάλα, η πείνα σκοτώνει

    Ημερομηνία:

    Οι περισσότεροι κάτοικοι πεινούν, παιδιά πεθαίνουν: οι φυσικές καταστροφές και η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχουν βυθίσει τη Γουατεμάλα σε μια από τις χειρότερες κρίσεις διατροφικής ανασφάλειας που έχουν καταγραφεί στα χρονικά, προειδοποίησε χθες Σάββατο ο Συνήγορος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανεξάρτητη αρχή.

    Ο Χορδάν Ρόδας, ο επικεφαλής της αρχής αυτής της φτωχότερης χώρας της κεντρικής Αμερικής, συμμετείχε χθες σε διαδήλωση, την ημέρα της παγκόσμιας ημέρας διατροφής, που οργανώθηκε υπό την αιγίδα του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

    «Οι προοπτικές είναι ζοφερές στη Γουατεμάλα σε ό,τι αφορά τους αναπτυξιακούς στόχους της χιλιετίας, ιδιαίτερα ως προς τον στόχο να τερματιστεί η πείνα» και να μειωθεί η φτώχεια ως το 2030, τόνισε ο κ. Ρόδας.

    Οι αριθμοί που επικαλέστηκε είναι εύγλωττοι: το 16% των περίπου 17 εκατομμυρίων Γουατεμαλτέκων υφίστανται υποσιτισμό· οξεία διατροφική ανασφάλεια αντιμετωπίζει το 18% των κατοίκων, λιγότερο οξεία το 45%.

    Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΟΗΕ, σχεδόν το 50% των παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών υφίστανται χρόνιο υποσιτισμό· πρόκειται για το χειρότερο ποσοστό στη Λατινική Αμερική.

    Από τον Ιανουάριο, 39 παιδιά κάτω των 5 ετών πέθαναν εξαιτίας του υποσιτισμού τους.

    «Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες διατροφικές κρίσεις, που προκάλεσαν η πανδημία του νέου κορωνοϊού και κλιματικά φαινόμενα όπως οι κυκλώνες Ήτα και Γιώτα», που στοίχισαν σε δεκάδες ανθρώπους τη ζωή τους πέρυσι, κατέστρεψαν καλλιέργειες και προκάλεσαν ζημιές σε πολλές υποδομές, πρόσθεσε ο κ. Ρόδας.

    Απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο Αλεχάντρο Γιαματέι να λάβει «επιθετικά και αποτελεσματικά μέτρα για να εγγυηθεί το δικαίωμα του πληθυσμού να έχει τροφή».

    GLEARNET

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Η Ελένη Βουλγαράκη διέψευσε ότι έχει δεχτεί πρόταση γάμου από τον Φώτη Ιωαννίδη

    Η Ελένη Βουλγαράκη διέψευσε σε πρόσφατες δηλώσεις της ότι έχει δεχτεί...

    Στο… VAR οι πρωινές εκπομπές για την τηλεθέαση, η Ηλιάνα βοήθησε το Star και τα ριάλιτι αγκομαχούν

    Με τρεις εκπομπές να τερματίζουν με το ίδιο σχεδόν...