![DIVICO](https://flamis.gr/wp-content/uploads/2024/12/DIVICO.png)
Στην Πάτρα θα πραγματοποιηθεί η πολιτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αδριατική και το Ιόνιο (EUSAIR), και των Εθνικών Συντονιστών – Πυλώνων, έπειτα από μια σειρά συναντήσεων και ενεργειών στην Αθήνα και στην Ευρώπη, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας και Προέδρου της Επιτροπής Βαλκανίων & Ευξείνου Πόντου της CPMR, Φωκίωνα Ζαΐμη.
Συγκεκριμένα, τα μέλη του Δ.Σ. της EUSAIR, καθώς και μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα κάνουν απολογισμό και θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, σ’ ένα διήμερο εργασιών στην Πάτρα, στις 12 &13 Φεβρουαρίου 2025.
Για τη σημαντική συνεδρίαση, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας και Πρόεδρος της Επιτροπής Βαλκανίων & Ευξείνου Πόντου της CPMR, Φωκίων Ζαΐμης, ο οποίος έπειτα από διαπραγματεύσεις και στο πλαίσιο εξωστρέφειας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κατάφερε να φιλοξενηθεί στην Πάτρα η πολιτική σύσκεψη, δήλωσε: «Ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζουμε την Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου, μέσω της οποίας μας δίνεται η δυνατότητα να συνεργαζόμαστε με γείτονες χώρες. Κυρίαρχος στόχος είναι η ανταλλαγή καλών πρακτικών, η προώθηση συνεργασιών στο πλαίσιο της Μακρο-περιφερειακής Στρατηγικής και η διεκδίκηση σημαντικών χρηματοδοτικών εργαλείων για τις περιφέρειες, όπως του ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg ADRION. Η Αχαΐα και η Πάτρα πρέπει να είναι στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων γι’ αυτό οφείλουμε να προσελκύουμε συναντήσεις κάθε είδους στα θέματα αυτά. Επίσης, η εμπειρία, που έχει αποκτηθεί από την παρούσα Στρατηγική, αποτελεί πρόκριμα για τη Στρατηγική για την Μακροπεριφέρεια Μεσογείου που επιδιώκουμε οι περιφέρειες του Νότου».
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει για δεύτερη φορά την Προεδρία της Στρατηγικής της Ε.Ε. για την Περιφέρεια Αδριατικής και Ιονίου (1/6/2024-31/5/2025) και για τέταρτη φορά την Προεδρία της Πρωτοβουλίας Αδριατικής – Ιονίου ΠΑΙ (Adriatic Ionian Initiative – AII). Η Στρατηγική EUSAIR εστιάζει στη θαλάσσια λεκάνη της Αδριατικής και στο Ιόνιο Πέλαγος και επικεντρώνεται σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος των περιφερειών των χωρών της περιοχής, είτε αυτά αφορούν σε προκλήσεις και ευκαιρίες στο χώρο εφαρμογής της στρατηγικής, είτε καλούνται να αντιμετωπίσουν κοινά προβλήματα και απειλές που αφορούν στην Αδριατική και το Ιόνιο.
Οι Μακροπεριφερειακές στρατηγικές προέκυψαν από τη γενική οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Περιφερειακή Πολιτική 2007-2013. Το Δεκέμβριο του 2012 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναπτύξει μια Μακροπεριφερειακή στρατηγική για τη περιοχή της Αδριατικής και πριν το τέλος του 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι συμμετέχουσες χώρες προχώρησαν στην εκπόνηση της Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αδριατική και το Ιόνιο (EUSAIR). Επικεντρώνεται σε τομείς αμοιβαίου περιφερειακού ενδιαφέροντος και διαμορφώνεται γύρω από τέσσερις βασικούς πυλώνες (γαλάζια ανάπτυξη, περιβαλλοντική ποιότητα, βιώσιμος τουρισμός, βελτιωμένη κοινωνική συνοχή).
Μέλη της EUSAIR αποτελούν κράτη μέλη της ΕΕ (Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία) και χώρες εκτός ΕΕ (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Άγιος Μαρίνος)
![PhysioClinic](https://flamis.gr/wp-content/uploads/2025/01/physioclinic.jpg)