Ο ετήσιος ενεργειακός πληθωρισμός της Ε.Ε. έφτασε στο 27% τον Ιανουάριο του 2022, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία του, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω δείκτης είχε φτάσει στο -11% τον Μάιο του 2020 υπό το βάρος της πανδημίας και των χαμηλών τιμών, όμως μετά τον Φεβρουάριο του 2021 αυξήθηκε σταθερά μέχρι το 26% τον Νοέμβριο του 2021 και το 27% τον φετινό Ιανουάριο. Η Eurostat υπογραμμίζει επίσης ότι ο ενεργειακός πληθωρισμός είναι ο υψηλότερος ανάμεσα στον δείκτη τιμών καταναλωτή (HICP). Στους επιμέρους τομείς, το φυσικό αέριο ενισχύθηκε κατά 13,5% μηνιαίως και έφτασε σχεδόν στο 41% τον Ιανουάριο, ενώ τα καύσιμα ήταν στο +26% και ο ηλεκτρισμός στο +24%. Μεταξύ των κρατών-μελών, το Βέλγιο (67%) και η Ολλανδία (58%) είχαν τις υψηλότερες αυξήσεις ενεργειακού πληθωρισμού, ενώ ακολούθησαν οι Λιθουανία (43%), Εσθονία (41%) και Ελλάδα (40%). Οι χαμηλότεροι δείκτες παρατηρήθηκαν στη Μάλτα (0%), την Κροατία και την Πορτογαλία με 12%.
Στο ανώτατο άκρο των προβλέψεων βρέθηκε η παραγωγή χρυσού της Eldorado Gold κατά το 2021, που διαμορφώθηκε συνολικά σε 475.800 ουγκιές. Η εταιρεία εμφάνισε συνολικά έσοδα 941 εκατ. δολ. από περίπου 1 δισ. το 2020, ενώ στο τέταρτο τρίμηνο είχε ζημίες 41,1 εκατ. δολαρίων, που αποδίδονται σε υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση λόγω της υποχώρησης της τουρκικής λίρας κατά το τελευταίο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς. Τους επόμενους μήνες, η εταιρεία αναμένεται να ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική.
Greenhill και Kiloman ελέγχουν 30,1%
Greenhill και Kiloman, τα επενδυτικά σχήματα των Δ. Μπάκου και Ι. Καϋμενάκη, ελέγχουν πλέον το 30,1% των δικαιωμάτων ψήφου της Ελλάκτωρ. Το ποσοστό αυτό προκύπτει μετά τη νέα αύξηση της θέσης της Kiloman κατά 800.000 μετοχές, αναφέρουν άριστα ενημερωμένες χρηματιστηριακές πηγές. Υπενθυμίζεται πως η ολλανδική Reggeborgh Invest ελέγχει το 29,84% και η τρίτη κατά σειρά μεγαλομέτοχος της εισηγμένης, Atlas, το 9,79%.
Διπλές χρεώσεις εισφορών
Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των διπλών χρεώσεων εισφορών σε επιχειρηματίες και λογιστές ζητεί, μεταξύ άλλων, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, με επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, τον ΕΦΚΑ και το σύστημα «Εργάνη». Και αυτό γιατί το τελευταίο διάστημα διαπιστώθηκε ότι ποσά τα οποία έχουν εξοφληθεί στο παρελθόν εμφανίζονται ξανά ως οφειλές στους ατομικούς λογαριασμούς των εργοδοτών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μη δυνατότητα έκδοσης ασφαλιστικής ενημερότητας, που οδηγεί με τη σειρά του στο να μην μπορούν οι επιχειρηματίες να εισπράξουν ποσά που δικαιούνται από το Δημόσιο, να μην μπορούν να συμμετέχουν σε προγράμματα επιδότησης προσωπικού κ.λπ. Παράλληλα, το ΟΕΕ ζητεί από τον ΕΦΚΑ απλούστευση της διαδικασίας εκκαθάρισης οφειλών για την άμεση έκδοση της ασφαλιστικής ενημερότητας, διασύνδεση και επικαιροποίηση όλων των οφειλών του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) με αυτόματη άντληση στοιχείων μέσω διαλειτουργικότητας και με άλλους φορείς, καθώς και εμπρόθεσμη εμφάνιση των μηνιαίων οφειλών των αυτοαπασχολούμενων και όχι κατά την ημερομηνία λήξης της υποχρέωσης, ώστε οι καθυστερήσεις να μην καταλήγουν στο ΚΕΑΟ και να εκκαθαρίζονται καθυστερημένα. Επίσης, μεταξύ πολλών άλλων, οι οικονομολόγοι ζητούν τη δυνατότητα πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών και μισθωτών μέσω καρτών πληρωμής με άμεση εκκαθάριση των ποσών, ώστε να παρέχεται η άμεση έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας.