Στο χωριό οι Ελληνες, σε city break και νησιά οι ξένοι – Με ικανοποιητικές πληρότητες ανοίγει η σεζόν του ’25

    Ημερομηνία:

    Πάσχα με ικανοποιητικές πληρότητες στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και με ταξιδιωτική κίνηση τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό στα νησιά -για όσα από τα ξενοδοχεία έχουν ανοίξει την αυλαία της θερινής σεζόν- αφού φέτος η εορταστική περίοδος συμπίπτει για ορθόδοξους και καθολικούς.

    Αυτός είναι κι ένας βασικός λόγος για τον οποίο το περίφημο «Πάσχα στο χωριό» έρχεται να ανατραπεί, όχι φυσικά από τους Ελληνες, οι οποίοι θα ακολουθήσουν και φέτος τον δρόμο προς την περιφέρεια, αλλά από τους ξένους επισκέπτες που αναμένονται περισσότεροι στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Η πρωτιά ανήκει στην Αθήνα που βιώνει παρατεταμένη τουριστική «άνοιξη» και περνά ούτως ή άλλως τη φάση της εδραίωσής της ως προορισμός σύντομων αποδράσεων city break για τους Ευρωπαίους, ενώ περισσότεροι ξένοι αναμένονται φέτος και στη Θεσσαλονίκη, που αυξάνει και αυτή σταδιακά τη συνδεσιμότητα με απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό. Ακολουθεί, αν και με απόσταση, το Ηράκλειο στην Κρήτη που έχει αρχίσει να ανεβαίνει ως αστικός προορισμός με περισσότερα ξενοδοχεία μέσα στην πόλη και εκτιμάται ότι θα δεχθεί επίσης μεγαλύτερο αριθμό ξένων επισκεπτών μέσα στην εορταστική περίοδο, λόγω των περισσότερων απευθείας συνδέσεων με το εξωτερικό και των διακοπών του καθολικού Πάσχα.

    Αντίστοιχα, για το εξωτερικό ετοιμάζονται να εκδράμουν και οι Ελληνες, με τα ταξιδιωτικά γραφεία (Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού – FedHATTA) να διαπιστώνουν μεν, ειδικά στα οργανωμένα ταξίδια, ελαφριά κάμψη στις κρατήσεις σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αναμένοντας δε και τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Ωστόσο, σε σχέση με τους προορισμούς είναι ενδιαφέρον ότι, πέραν των «παραδοσιακών» ευρωπαϊκών χωρών, γίνονται ολοένα πιο δημοφιλή τα ταξίδια εκτός Ευρώπης, πιο κοντινοί ή πιο μακρινοί προορισμοί: Από το Κάιρο ως πιο φθηνή επιλογή κάτω των 700 ευρώ για ταξίδι 6 ημερών μέχρι την Κίνα και τη Νέα Υόρκη, όπου ένα «πακέτο» 10 ημερών στην άλλη άκρη του Ατλαντικού κινείται λίγο χαμηλότερα των 1.700 ευρώ, ενώ ένα δεκαήμερο ταξίδι στην Κούβα κοστίζει κοντά στα 1.500 ευρώ.

    Εν τάχει, ανά την Ελλάδα, στην Κέρκυρα, τον πλέον δημοφιλή προορισμό αυτή την περίοδο που κατακλύζεται από το ελληνικό κοινό λόγω του περίφημου κερκυραϊκού Πάσχα, τα νούμερα είναι το ίδιο υψηλά όπως και πέρυσι και το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα νησιά με τοπικά έθιμα, όπως η Χίος. Στους μεγάλους νησιωτικούς προορισμούς, στην Κρήτη, ο αριθμός των επισκεπτών θα είναι μεγαλύτερος μεν, όχι όμως και οι πληρότητες στα ξενοδοχεία αφενός λόγω του μεγαλύτερου αριθμού των καταλυμάτων που άνοιξαν φέτος νωρίτερα, αφετέρου εξαιτίας του ανταγωνισμού από τη βραχυχρόνια μίσθωση, ενώ στη Σαντορίνη η κίνηση προβλέπεται σαφώς μειωμένη. Στην ηπειρωτική ΕλλάδαΜαγνησία, Βόλος και Πήλιο είναι στους κερδισμένους φέτος με ικανοποιητικά νούμερα τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, με οδικούς τουρίστες που αναμένονται από τη Βουλγαρία και τη Σερβία. Στην Πελοπόννησο η αύξηση αποτυπώνεται και στα νούμερα των βραχυχρόνιων μισθώσεων για πιο κοντινούς προορισμούς στην Αθήνα τις ημέρες από Μεγάλη Πέμπτη έως και Δευτέρα του Πάσχα.

    Οι αριθμοί

    Ενα βασικό χαρακτηριστικό λοιπόν της φετινής εορταστικής περιόδου έχει να κάνει με το ότι ορθόδοξο και καθολικό Πάσχα συμπίπτουν, γεγονός που φαίνεται ότι δίνει περαιτέρω ώθηση στους μεγάλους αστικούς προορισμούς της χώρας λόγω της αυξημένης συνδεσιμότητας με το εξωτερικό και της εκκίνησης αρκετών νέων δρομολογίων από τις αεροπορικές στο πλαίσιο των θερινών τους προγραμμάτων. Η Αθήνα είναι η περισσότερο κερδισμένη και αναμένεται να προσελκύσει ακόμη μεγαλύτερο αριθμό ξένων επισκεπτών την πασχαλινή περίοδο.

    Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στο «business stories» o Ευγένιος Βασιλικός, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής Αργοσαρωνικού, «επειδή φέτος ορθόδοξο και καθολικό Πάσχα συμπίπτουν, θα έχουμε περισσότερους ξένους επισκέπτες και δεν θα δούμε τη μεγάλη χαλάρωση στην πόλη», όπως συμβαίνει συνήθως λόγω της απόδρασης των Αθηναίων στην περιφέρεια. Ούτως ή άλλως, η πρωτεύουσα, έχοντας πιάσει το ρεκόρ των 7.900.000 ξένων επισκεπτών το 2024, συνεχίζει και μέσα στο 2025 το θετικό σερί της αυξημένης επισκεψιμότητας, όπως δείχνουν τα στοιχεία από το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ηδη, για το πρώτο τρίμηνο του 2025, η κίνηση (αφίξεις, αναχωρήσεις εσωτερικού – εξωτερικού) του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών έφτασε τους 5.810.000 επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 11,4% με ένα εντυπωσιακό +15% στην κίνηση εξωτερικού, αγγίζοντας τους 4.200.000 επισκέπτες.

    Η Θεσσαλονίκη

    Αντίστοιχα και η Θεσσαλονίκη, που επίσης έχει αυξήσει φέτος τη συνδεσιμότητά της με το εξωτερικό, έχει μεγαλύτερες προσδοκίες γι’ αυτήν ειδικά την περίοδο μέσα από τον θεσμό για τη «Λατρευτική Εβδομάδα», προσφέροντας στο κοινό μια ατμόσφαιρα κατάνυξης και προετοιμασίας έως τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς και τις ακολουθίες της Εβδομάδας των Παθών με τη συνάντηση των πέντε Επιταφίων στην πλατεία Αριστοτέλους. Η καμπάνια προβολής έχει τρέξει σε χώρες όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία, αφού η συμπρωτεύουσα συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό επισκεπτών από τα Βαλκάνια που έρχονται (και) οδικώς. Εξ ου και από πλευράς της Ενωσης Ξενοδόχων υπάρχει η προσδοκία για καλές πληρότητες στα καταλύματα της πόλης, αντίστοιχες με τις περσινές, κοντά στο 75%. Σημειωτέον ότι και στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης τον Απρίλιο η αύξηση των προσφερόμενων αεροπορικών θέσεων στις διεθνείς εισερχόμενες πτήσεις είναι σε διψήφιο ποσοστό, στο +11,6%, πάνω από τις 263.000, με βάση τα στοιχεία από το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).

    Οι άλλοι προορισμοί

    Στην Κέρκυρα (κεντρική φωτό κειμένου), έναν προορισμό που κρατά παραδοσιακά τα πρωτεία το Πάσχα, η ζήτηση διαμορφώνεται στα πολύ υψηλά περσινά επίπεδα αυτή την περίοδο, στην εκκίνηση της σεζόν, με τις προσδοκίες για το καλοκαίρι να είναι υψηλότερες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τουριστικών φορέων του νησιού, ο αριθμός των ταξιδιωτών, Ελλήνων και ξένων, που θα επισκεφθούν το Πάσχα τον πρώτο προορισμό του Ιονίου αναμένεται να διαμορφωθεί λίγο χαμηλότερα από τις 55.000. «Το Πάσχα στην Κέρκυρα αποτελεί σημείο αναφοράς για τον ελληνικό αλλά και τον διεθνή τουρισμό. Το φετινό Πάσχα συμπίπτει με το καθολικό, γεγονός που δημιουργεί αυξημένο ενδιαφέρον από το εξωτερικό», σύμφωνα με τον Σπύρο Χαλικιόπουλο, αντιδήμαρχο Τουρισμού, Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης και Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

    ICECAP

    Στους μεγάλους προορισμούς του Αιγαίου και ειδικά στην Κρήτη, με το σκεπτικό ότι η ζήτηση για το καλοκαίρι έχει φανεί από νωρίς να κινείται θετικά, αλλά και με το επιπλέον γεγονός ότι καθολικό και ορθόδοξο Πάσχα συμπίπτουν, φέτος, για την πασχαλινή περίοδο, έχουν ανοίξει περισσότερα ξενοδοχεία σε σύγκριση με άλλες χρονιές. «Από το σύνολο των ξενοδοχείων έχει ανοίξει ένα 25% περίπου των καταλυμάτων, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών resorts», όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης. «Γι’ αυτόν τον λόγο, οι επισκέπτες μπορεί να είναι μεν αριθμητικά περισσότεροι για το Πάσχα, ωστόσο η πληρότητα του Απριλίου στα ξενοδοχεία δεν είναι τόσο καλή και υπολογίζουμε ότι θα κυμανθεί κατά μέσο όρο μέσα στον μήνα σε ένα 35%-40%. Καλύτερα νούμερα αναμένουμε στη συνέχεια. Γενικότερα εκτιμάται ότι θα έχουμε μία καλή σεζόν στο νησί φέτος, με τις αεροπορικές θέσεις να παρουσιάζουν μία μικρή αύξηση 2%-3% δεδομένου ότι και το αεροδρόμιο του Ηρακλείου έχει φτάσει στα όριά του».

    Οι Κυκλάδες

    Ιδιαίτερη περίπτωση φέτος αποτελεί η Σαντορίνη, η οποία σε συνέχεια του φαινομένου της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που προηγήθηκε, ειδικά μέσα στον Φεβρουάριο, έχει επιστρέψει στην καθημερινότητά της, από πλευράς τουριστικής κίνησης όμως κινείται, όπως είναι εύλογο, σε σαφώς χαμηλότερους ρυθμούς. Γεγονός που οδήγησε και αρκετά ξενοδοχεία του νησιού να μεταθέσουν το άνοιγμα από τον Μάιο και μετά και να παραμείνουν κλειστά ώστε να αναπληρώσουν και τον χρόνο προετοιμασίας για τη θερινή σεζόν.

    Σε ένα άλλο νησί που επλήγη πρόσφατα από τα καιρικά φαινόμενα, η Πάρος δηλώνει «πανέτοιμη» για το Πάσχα μετά την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών που, σύμφωνα με τον δήμο, δεν ήταν στην έκταση που παρουσιάστηκαν. Τα ξενοδοχεία και στην περίπτωση αυτή δεν έχουν ανοίξει σε μεγάλο ποσοστό αναμένοντας τον Μάιο, οπότε είναι και πιο μεγάλος ο αριθμός των κρατήσεων. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, παρά την αρνητική δημοσιότητα που προκάλεσε η πλημμύρα, δεν υπήρξαν ακυρώσεις.

    Η ηπειρωτική χώρα

    Στην ηπειρωτική Ελλάδα, στη Χαλκιδική, σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής Ενωσης Ξενοδόχων Γρηγόρη Τάσιο, η μεγάλη πλειονότητα των ξενοδοχείων θα παραμένει κλειστή για το Πάσχα, με το σκεπτικό ότι το αμέσως επόμενο διάστημα μετά τις γιορτές οι πληρότητες στην περιοχή είναι πολύ χαμηλές. Η εκκίνηση θα γίνει αργότερα, από τον Μάιο και μετά -ανάλογα με τα συμβόλαια κάθε ξενοδοχείου- κατευθείαν για τη θερινή σεζόν. «Από τα 500 ξενοδοχεία θα ανοίξουν για την περίοδο του Πάσχα μόνο τα 30, με επισκέπτες από την Ελλάδα αλλά και τα Βαλκάνια για όσους θέλουν να περάσουν την εορταστική περίοδο στη χώρα μας».

    Στη Μαγνησία, «που αποτελεί ούτως ή άλλως αγαπημένο προορισμό για την πασχαλινή περίοδο», σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής Ενωσης Ξενοδόχων Γιώργο Ζαφείρη, «οι πληρότητες κινούνται ομολογουμένως καλά με μέσο όρο προκρατήσεων στο 75%-80% και θεωρούμε ότι θα υπάρξουν και κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ενώ αναμένουμε και επισκέπτες από τα Βαλκάνια στην περιοχή».
    Στην Πελοπόννησο, για όσα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας ανοίξουν -δεδομένου ότι μεσολαβεί στη συνέχεια ένα παρατεταμένο διάστημα με χαμηλή δραστηριότητα μεταξύ της εορταστικής περιόδου και της κατεξοχήν καλοκαιρινής σεζόν- οι πληρότητες, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μαρινάκο, πρόεδρο Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, φτάνουν το 60%- 65% και θα αυξηθούν περαιτέρω με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής για την περίοδο από τη Μεγάλη Πέμπτη έως και τη Δευτέρα του Πάσχα.

    Aegean: Πληρότητες έως 85%

    Η αυξημένη κίνηση στα αεροδρόμια για Ελλάδα και εξωτερικό φέτος το Πάσχα σε σχέση με πέρυσι αποτυπώνεται και στα στοιχεία της μεγαλύτερης εγχώριας αεροπορικής. Οι πληρότητες στα αεροσκάφη της AEGEAN κυμαίνονται από 75%-85% ή ακόμη πιο ψηλά, σε πτήσεις εσωτερικού με μεγάλη κίνηση, π.χ. προς Θεσσαλονίκη με πάνω από 90%. Η μεγάλη έξοδος είναι τη Μ. Πέμπτη αλλά και τη Μ. Παρασκευή, ενώ η επιστροφή είναι πιο μοιρασμένη, τόσο για τη Δευτέρα του Πάσχα όσο και το Σαββατοκύριακο 26-27 Απριλίου, με μια μερίδα του κοινού να παρατείνει τις διακοπές μέχρι πριν από το άνοιγμα των σχολείων.

    Ως προς τους δημοφιλέστερους προορισμούς εξωτερικού, από την Αθήνα είναι το Παρίσι, η Λισαβόνα, η Σμύρνη, η Μάλτα, το Βερολίνο, το Ντουμπρόβνικ, ενώ από Θεσσαλονίκη, η Βαρκελώνη, το Αμστερνταμ, η Λάρνακα, το Ντίσελντορφ, η Ζυρίχη. Στο δίκτυο εσωτερικού αντίστοιχα από την Αθήνα οι δημοφιλέστεροι προορισμοί είναι τα Ιωάννινα, η Σάμος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Κως, ενώ από Θεσσαλονίκη η Νάξος, η Κως, η Χίος, η Μυτιλήνη, το Ηράκλειο.

    Φλίγκος

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Φορολογικές οφειλές: Τι αλλάζει με τη νέα ρύθμιση για μεγαλοοφειλέτες

    Μια νέα διάταξη του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να...

    Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Αν πεις στον Πορτοσάλτε ότι είμαι εδώ δεν θα έρθει»

    Στο περιθώριο της συνέντευξης της στον ΣΚΑΪ, η Ζωή...

    Συμμετοχή Βουλευτή Σπύρου Τσιρώνη στις εορτές της Εξόδου του Μεσολογγίου

    Την περασμένη Κυριακή 13 Απριλίου 2025 ο Βουλευτής Αχαΐας...