Στυλιανίδης – RGC: Τα παραδοσιακά μέσα αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων δεν επαρκούν πια

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Κατά τη διάρκεια του 11ου Regional Growth Conference, το οποίο πραγματοποιείται φέτος στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών από τις 16 μέχρι τις 18 Μαρτίου, έλαβε χώρα μια άκρως ενδιαφέρουσα περιβαλλοντική συζήτηση για το μέλλον με θέμα «Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης στο πόσιμο νερό». Οι διαρροές νερού αναγνωρίζονται ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα συστήματα πόσιμου νερού παγκοσμίως.

    Το μη ανταποδοτικό νερό (NRW) (το μεγαλύτερο μέρος του οποίου προέρχεται από διαρροές νερού) υπολογίζεται ότι ανέρχεται στα 346 εκατομμύρια m3 ημερησίως και το κόστος του φτάνει τα 39 δισ. δολάρια ΗΠΑ ετησίως. Η κλιματική κρίση εντείνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα, καθώς οι ποσότητες νερού που απαιτούνται ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνονται κάθε χρόνο. Οι δήμοι που αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα συνεργάζονται με μεγάλες επιχειρήσεις και Πανεπιστήμια και αναπτύσσουν συστήματα ελέγχου αποφάσεων και υποστήριξης, με στόχο την ανίχνευση των διαρροών και τη βέλτιστη διαχείριση των συστημάτων ύδρευσης με αυτοματοποιημένο τρόπο.

    Τη συζήτηση άνοιξε με διαδικτυακό του μήνυμα, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος επισήμανε πως η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ, φέρνοντας μαζί της έντονα καιρικά φαινόμενα σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια, όπως απέδειξε και η δύσκολη χρονιά που μας πέρασε, με υψηλότατες θερμοκρασίες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Υψηλές θερμοκρασίες που οδήγησαν σε μια σειρά μεγάλων πυρκαγιών. Μάλιστα, ο κ. Στυλιανίδης προειδοποίησε πως η κλιματική αλλαγή ήρθε για να μείνει και πως θα είναι μια νέα πραγματικά για όλους, χαρακτηρίζοντας την περιοχή της Μεσογείου ως ένα hotspot κλιματικής αλλαγής, με τις χώρες να πρέπει να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

    Επιπρόσθετα, ο κ. Στυλιανίδης υποστήριξε πως τα παραδοσιακά μέσα αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων δεν επαρκούν πια και ως εκ τούτου οι χώρες οφείλουν να στραφούν στην καινοτομία για να αντιμετωπίσουν αυτές τις απειλές. Κλείνοντας, υπογράμμισε πως καμία χώρα, όσο μεγάλη και αν είναι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της τις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, δίνοντας το χαρακτηριστικό παράδειγμα των τεράστιων πυρκαγιών που σημειώθηκαν στην Καλιφόρνια. Γεγονός, το οποίο απέδειξε πως δεν επαρκεί ο εθνικός σχεδιασμός, αλλά θα πρέπει όλες οι χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δράσουν μαζί στη μάχη αναχαίτισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

    Συντονιστής:

    Άγγελος Χασιώτης, Ερευνητής, υποψήφιος διδάκτωρ ΕΚΠΑ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πλήθος κόσμου και εξέχουσες προσωπικότητες στην κοπή πίτας των ΙΝΑΔΕ και ΠΑΣΕΒΙΠΕ – Φώτο

    Η  ανάπτυξη εκπροσωπήθηκε και «φιλοξενήθηκε» κατά τον καλύτερο τρόπο...

    Απίστευτο χρήμα στα ταμεία της Ρεάλ Μαδρίτης

    Έσοδα ρεκόρ ύψους 1.045,5 δισεκατομμυρίων ευρώ παρουσίασε για την...

    «Έσπασαν» τα ισόβια για δύο από τα αδέλφια που σκότωσαν τον 45χρονο ιδιοκτήτη ψητοπωλείου

    «Έσπασαν» τα ισόβια για δύο κατηγορουμένους στην υπόθεση δολοφονίας...
    Best Shop