Τον γύρο του διαδικτύου κάνει το τελευταίο διάστημα το hashtag #Swedengate, με την αποκάλυψη «σοκ» για πολλούς, ότι οι Σουηδοί δεν προσφέρουν φαγητό στους καλεσμένους τους και, κυρίως, στα παιδιά που παίζουν σπίτι τους.
Τι είναι το #Swedengate;
Σύμφωνα με το globalnews, το #Swedengate αποτελεί ένα hashatag που ξεκίνησε από το Reddit και κατέληξε στο Twitter, το οποίο αναφέρεται σε μία περίεργη σουηδική συνήθεια.
Post στους λογαριασμούς αυτούς αναφέρουν ότι, στη Σουηδία, όταν κάποιος πηγαίνει επίσκεψη σε σπίτι φίλων ή γνωστών, κοντά στην ώρα του δείπνου, οι οικοδεσπότες πηγαίνουν κανονικά να φάνε το βραδινό τους, αφήνοντας τον καλεσμένο τους… μόνο του.
Διάφορα tweets, λοιπόν, έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο, κάνοντας viral την παράδοση αυτή, με πολλούς να κάνουν πλάκα με τη συνήθεια Σουηδών, ενώ άλλοι δηλώνουν σοκαρισμένοι με αυτή την «αγενή» και «αφιλόξενη» συμπεριφορά τους.
Πώς ξεκίνησε η νέα αυτή φρενίτιδα;
Όλα ξεκίνησαν μετά από ένα post στο Reddit, το οποίο ζητούσε από χρήστες της εφαρμογής να πούνε «ποιο είναι το πιο περίεργο πράγμα που σας έχει συμβεί σε σπίτι φίλου λόγω διαφορετικής κουλτούρας/θρησκείας».
Μία χρήστης απάντηση στην ερώτηση αυτή, με τη δημοσίευσή της να γίνεται viral.
H ίδια ανέφερε ένα περιστατικό που της είχε συμβεί στο σπίτι ενός φίλου της από τη Σουηδία, στο οποίο έλεγε: «Και ενώ παίζαμε στο δωμάτιό του, η μαμά του φώναξε ότι το φαγητό ήταν έτοιμο. Και ακούστε…Μου είπε να ΠΕΡΙΜΕΝΩ στο δωμάτιό του μόνη μου, ενώ οι υπόλοιποι θα έτρωγαν μαζί».
Η Σουηδή pop star, Zara Larsson, άδραξε την ευκαιρία και έβγαλε screenshot το post αυτό, σχολιάζοντας ότι αυτό αποτελεί «κλασικό παράδειγμα σουηδικού πολιτισμού».
Μερικές μέρες μετά, η «περίεργη» αυτή παράδοση έγινε viral και στο Instagram, όπου δημοσιεύτηκε ένας χάρτης της δυτικής Ευρώπης που έδειχνε ποια κράτη προσφέρουν φαγητό στους καλεσμένους τους και ποια όχι.
Η οπτική των Σουηδών
Tο γεγονός αυτό, όμως, καθόλου εντύπωση δεν κάνει στους ίδιους τους Σουηδούς, με τη Linda Johanson – σουηδικής καταγωγής ιδιοκτήτρια ηλεκτρονικού καταστήματος στο Etsy – να αναφέρει στην Independent ότι ως παιδί δεν θυμάται να την ένοιαζε που δεν της προσέφεραν φαγητό στα σπίτια που έπαιζε με τους φίλους της. Αντιθέτως, συνέχιζε να παίζει ήσυχη με τα παιχνίδια της, ενώ η οικογένεια έτρωγε το βραδινό της.
Όπως συνεχίζει η ίδια, εκείνη η στιγμή ήταν κάτι σαν διάλειμμα από το παιχνίδι με τους φίλους της. Αναφέρει, ακόμη, ότι η σουηδική λογική έχει ως εξής: το παιδί που έχει έρθει σπίτι μας (ή η οικογένειά του) ενδεχομένως να έχουν άλλα σχέδια για το βραδινό τους και δεν θα θέλαμε να τους τα αλλάξουμε τελευταία στιγμή, για αυτό δεν του προτείνουμε να κάτσει να φάει μαζί μας.
Αυτό, όμως, θα άλλαζε εντελώς, εάν σε καλούσαν σπίτι για φαγητό. Ωστόσο, αυτού του είδους οι τυπικότητες δεν είναι συνηθισμένες στη Σουηδία – μία ελεύθερη κοινωνία.
Τα παιδιά, μερικά χρόνια πριν, έβγαιναν έξω, χτυπούσαν την πόρτα των φίλων τους και ρωτούσαν: «μπορώ να έρθω να παίξω;», οπότε οι γονείς δεν μπορούσαν να γνωρίζουν πόσα παιδιά θα είχαν σπίτι τους, ώστε να προετοιμάσουν φαγητό για όλους.
Η λογική, αυτή, ωστόσο, έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, με πολλούς Σουηδούς να αναφέρουν ότι, όταν έχουν καλεσμένους σπίτι και είναι η ώρα του φαγητού, τρώνε, πλέον, όλοι μαζί, σηματοδοτώντας, έτσι, μία μεγάλη κοινωνική αλλαγή.