Υπεγράφη το Μνημόνιο Συνεργασίας με στόχο τη δημιουργία της ΣΥμΠραξης ΚαινοτομίΑς ΕπιχειρημαΤΙκότητΑς «ΥΠΑΤΙΑ» σε τελετή που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην αίθουσα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών.
Στην σύμπραξη συμμετέχουν τα Πανεπιστήμια Πατρών και Πελοποννήσου, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝΒΙΣ)/Ερευνητικό Κέντρο ΑΘΗΝΑ, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ) και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
H ΥΠΑΤΙΑ επιδιώκει να διευκολύνει όλα τα βήματα, που οδηγούν στην αποτελεσματική εκμετάλλευση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, περιλαμβάνοντας: την υποστήριξη της ακαδημαϊκής αριστείας, την ενίσχυση της μεταφραστικής (translational) και εφαρμοσμένης έρευνας, την ευρεία και ισχυρή προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας, τη διασύνδεση με τον ιδιωτικό τομέα μέσω δραστηριοτήτων δικτύωσης, την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων που θα διευκολύνουν την περαιτέρω ανάπτυξη των καινοτόμων ερευνητικών αποτελεσμάτων, μέσω στοχευμένων διαφημιστικών και προωθητικών δράσεων τη δημιουργία ισχυρών στρατηγικών συνεργασιών με τη βιομηχανία.
Κατά τον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Νεκτάριος Φαρμάκης τόνισε τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος απέναντι σ’ αυτή την επιστημονική συμμαχία τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Το γεγονός ότι τρία μεγάλα ακαδημαϊκά ιδρύματα και τέσσερις από τις πιο σημαντικές ερευνητικές κυψέλες στον ελλαδικό χώρο, μαζί με την Περιφέρεια, συνυπογράφουμε ένα μνημόνιο που αποκαλείται «Σύμπραξη Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας», ακουμπάει τον πυρήνα ενός πολύ σημαντικού πυλώνα της στρατηγικής μας, που επιτρέψτε μου να πω ότι είναι η de facto αναγνώριση της περιοχής μας ως ένας πόλος έρευνας και καινοτομίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη». Επίσης, έδωσε έμφαση στη δημιουργία κοινού μετώπου και στο τέλος της πολυδιάσπασης που στάθηκε εμπόδιο όλα αυτά τα χρόνια στην εξέλιξη και στην πρόοδο».
Στις νέες προοπτικές που «ανοίγονται» για το μέλλον της Δυτικής Ελλάδος στάθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης:«Τρία μεγάλα ακαδημαϊκά ιδρύματα και τέσσερα Ερευνητικά Κέντρα συνυπογράφουμε ένα μνημόνιο που αποκαλείται «Σύμπραξη Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας». Η επόμενη ημέρα αυτής της πρωτοβουλίας, μόνο θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχει. Η συνεργασία, είναι το πιο «ισχυρό» όπλο των κοινωνιών που αναπτύσσονται και εν συνεχεία το συντονισμένο έργο των επιστημόνων μας. Με μοχλό την καινοτομία και με όραμα, στρατηγική και συνεννόηση η Δυτική Ελλάδα μπορεί να γίνει προπομπός εξελίξεων και να γυρίσει σελίδα!».