Ανησυχίες για τις ανισότητες και τον ρατσισμό ενάντια σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα εκφράζει σε νέα έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ECRI).
Συγκεκριμένα η επιτροπή διαπιστώνει συχνή ρητορική μίσους στην οποία φαίνεται να εμπλέκονται πολιτικοί και κρατικοί αξιωματούχοι, η οποία στοχεύσει σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, μετανάστες και Ρομά.
Αφενός η έκθεση «επαινεί τα θετικά βήματα στην Ελλάδα από την προηγούμενη έκθεση του 2014», αφετέρου εγείρει ανησυχίες για άλλα ζητήματα.
Για παράδειγμα οι μαθητές ΛΟΑΤΚΙ+ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν «μισαλλόδοξες και διακριτικές στάσεις και συμπεριφορές στο σχολείο, μεταξύ άλλων και από τους εκπαιδευτικούς», σύμφωνα με την έκθεση.
Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τα ίντερσεξ άτομα, ιδίως παιδιά, μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρές μορφές διακρίσεων και μισαλλοδοξίας, μεταξύ άλλων από επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου που σύμφωνα με πληροφορίες συχνά συνιστούν σε μέλλοντες γονείς να προχωρήσουν σε άμβλωση των ίντερσεξ παιδιών, ενώ η ιατρικά περιττή χειρουργική επέμβαση σε ίντερσεξ παιδιά είναι επίσης συχνό φαινόμενο.
Να ληφθούν μέτρα
Στην παρούσα έκθεση, η ECRI ζητά από τις αρχές να λάβουν μέτρα σε διάφορους τομείς και κάνει μια σειρά συστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω.
Θα πρέπει να εφαρμοστούν προγράμματα κατάρτισης για τους εκπαιδευτικούς σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσουν τη ΛΟΑΤΚΙ-φοβική μισαλλοδοξία και τις διακρίσεις στα σχολεία, προωθώντας παράλληλα την κατανόηση και τον σεβασμό προς τους μαθητές ΛΟΑΤΙ.
Οι αρχές θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την πρόληψη της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων σε βάρος των ίντερσεξ ατόμων, μεταξύ άλλων με την απαγόρευση ιατρικά περιττών χειρουργικών επεμβάσεων «κανονικοποίησης» φύλου σε μικρά παιδιά, καθώς και με την κατάρτιση κατευθυντήριων γραμμών και προγραμμάτων κατάρτισης για τα δικαιώματα ισότητας των ίντερσεξ ατόμων που θα απευθύνονται στους σχετικούς επαγγελματικούς κλάδους, όπως οι εκπαιδευτικοί και οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας.
Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα επιτήρησης για περιστατικά ρητορικής μίσους, συμπεριλαμβανομένων των διαδικτυακών περιστατικών, το οποίο θα συνοδεύεται από εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού ενάντια στη ρητορική μίσους.
Βία υποκινούμενη από μίσος
Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρθηκαν από τις ελληνικές αρχές στο Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΓΔΘΑΔ) του ΟΑΣΕ, η αστυνομία κατέγραψε 164 περιπτώσεις εγκλημάτων μίσους το 2018, 128 το 2017 και 40 το 2016.
Το 2018, τα εγκλήματα μίσους με κίνητρο τον ρατσισμό και την ξενοφοβία ανήλθαν σε 78, με κίνητρο την προκατάληψη κατά των Ρόμα και των Σίντι σε 2, με κίνητρο τον αντισημιτισμό σε 8, με κίνητρο την προκατάληψη κατά των μουσουλμάνων σε 6, με κίνητρο την προκατάληψη κατά των Χριστιανών σε 6, με κίνητρο την προκατάληψη εναντίον μελών άλλων θρησκειών ή πεποιθήσεων σε 3 και με κίνητρο την προκατάληψη κατά του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου σε 30.
Ο αριθμός των υποθέσεων στις οποίες ασκήθηκε δίωξη σε σχέση με τον αριθμό των περιστατικών που αναφέρθηκαν ήταν χαμηλός, 40 και οι υποθέσεις που κατέληξαν σε καταδίκη εξαιρετικά χαμηλότερος. Τέσσερις το 2018, έξι το 2017 και δύο το 2016.
Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας (RVRN) κατέγραψε συνολικά 521 περιστατικά ρατσιστικής βίας την περίοδο από το 2016 έως το 2020. Σε 148 περιστατικά οι στόχοι ήταν πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο ή μετανάστες, άτομα που συνεργάζονταν μαζί τους ή κέντρα φιλοξενίας. Σε επτά περιστατικά, οι στόχοι ήταν Έλληνες πολίτες για λόγους εθνοτικής καταγωγής ή χρώματος, ενώ σε 28 περιστατικά, οι επιθέσεις έγιναν για θρησκευτικούς λόγους. Σε 131 περιστατικά, οι στόχοι ήταν ΛΟΑΤΙ άτομα και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της σύνδεσής τους με τις ΛΟΑΤΙ κοινότητες. Ο αριθμός των καταδικαστικών αποφάσεων για εγκλήματα μίσους είναι εξαιρετικά χαμηλός σε σχέση με τα καταγεγραμμένα περιστατικά.
Δείτε εδώ την έκθεση.