flamis.gr
Αληθινές ειδήσεις από την Πάτρα με το κύρος έγκριτων δημοσιογράφων. Έκτακτη επικαιρότητα και τα τελευταία νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

Συναντήσεις Α΄ Αντιπροέδρου και αντιπροσωπειών Επιτροπών της Βουλής των Ελλήνων με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ισπανικού Κοινοβουλίου

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη διακομματικής αντιπροσωπείας της Κοινής Επιτροπής για θέματα Ε.Ε. του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας της Ισπανίας στη Βουλή των Ελλήνων, η οποία έλαβε χώρα με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο συντονισμού των Κοινοβουλίων των νοτίων χωρών της Ε.Ε. για κοινά ζητήματα σε κοινοβουλευτικά fora.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, η εξαμελής ισπανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής την Πρόεδρο της Επιτροπής για θέματα Ε.Ε., κ. Susana Sumelzo Jordán, πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις με τον Α΄ Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Νικήτα Κακλαμάνη, καθώς και με διακομματικές αντιπροσωπείες των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου. Πραγματοποιήθηκε επίσης γεύμα εργασίας με τη συμμετοχή μελών της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης κ.κ. Δημήτρη Καιρίδη, Θοδωρή Ρουσόπουλου, Τάσου Χατζηβασιλείου, Γιάννη Μπουρνού και Γιώργου Παπανδρέου. Τέλος οι Ισπανοί βουλευτές συναντήθηκαν με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τα Ευρωπαϊκά θέματα, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Η ισπανική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Νικήτα Κακλαμάνη και τον Αντιπρόεδρο της ίδιας Επιτροπής κύριο Δημήτρη Καιρίδη, και στη συνέχεια με αντιπροσωπεία βουλευτών της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων αποτελούμενη από τους κ.κ. Ιωάννη Μπουρνού, Χαρά Κεφαλίδου, Βασίλειο Βιλιάρδο και Σοφία Σακοράφα. Ο κ. Κακλαμάνης τόνισε πως αναμένει από την ισπανική Προεδρία να αποκαταστήσει τη θέση των εθνικών κοινοβουλίων στη συμμετοχή των διαδικασιών στην Ε.Ε. Επισήμανε την άμεση καταδίκη, εκ μέρους της Ευρώπης, της ρωσικής επιθετικότητας, σε αντίθεση με την Κύπρο που τελεί υπό κατοχή εδώ και 40 χρόνια, και ανέφερε πως η Ελλάδα επιθυμεί την Τουρκία στην Ε.Ε. με προϋπόθεση τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Ο κ. Κακλαμάνης υπογράμμισε τέλος την ανάγκη περαιτέρω ενεργοποίησης της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ακολουθώντας το επιτυχημένο παράδειγμα κατά την περίοδο του Covid.

Ο κ. Καιρίδης, ο οποίος προήδρευσε στη συνέχεια, υποστήριξε ότι είναι ανεπίτρεπτο να εξοπλίζεται η Τουρκία από κράτη μέλη της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η Ισπανία, την ώρα που απειλεί την Ελλάδα με εισβολή και παράδοξο ταυτόχρονα το αμερικανικό Κογκρέσο, 10.000 χιλιόμετρα μακριά, να παρέχει περισσότερη στήριξη στην Ελλάδα, ζητώντας να επιβληθεί απαγόρευση (εμπάργκο) παροχής εξοπλισμού στην Τουρκία από την Ε.Ε. Οι Έλληνες βουλευτές αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, καθώς και στο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

Στη συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης συμμετείχαν ο Πρόεδρος κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Γραμματέας κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης και τα μέλη κ.κ. Κώστας Ζαχαριάδης, Νάντια Γιαννακοπούλου και Αντώνης Μυλωνάκης. Ο κ. Χαρακόπουλος επικεντρώθηκε στη σύγκλιση απόψεων των δύο χωρών σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού του Ευρωπαϊκού Νότου για τη διαμόρφωση μία ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση με δικαιότερη κατανομή βαρών και ευθυνών. Στη συνέχεια κατήγγειλε την πρακτική εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία.

Στη συνάντηση με την αντιπροσωπεία των Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και Οικονομικών Υποθέσεων συμμετείχαν οι Πρόεδροι αυτών, κ.κ. Γεώργιος Βλάχος και Σταύρος Καλογιάννης, καθώς και τα μέλη των εν λόγω Επιτροπών κ.κ. Έφη Αχτσιόγλου, Γεώργιος Αρβανιτίδης και Βασίλειος Βιλιάρδος. Οι Έλληνες βουλευτές αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, σε ζητήματα οικονομικής πολιτικής, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, και σε θέματα που σχετίζονται με τον τομέα της ενέργειας.

Ο κ. Γεώργιος Βλάχος αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα και στον κλιματικό νόμο. Ειδικότερα επικεντρώθηκε στις δράσεις για τον εξηλεκτρισμό των μεταφορών και την εξοικονόμηση ενέργειας στις κατοικίες, καθώς και στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών, τα μέτρα για τη διασφάλιση του εφοδιασμού στον τομέα του φυσικού αερίου και τη θέσπιση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα πρωταγωνίστησε στην Ε.Ε. ως προς την αναθεώρηση του μοντέλου της αγοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Ο κ. Καλογιάννης τόνισε ότι η ελληνική οικονομία επιδεικνύει σημαντική ανθεκτικότητα, διατηρώντας υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και αναφέρθηκε σε επιμέρους οικονομικά στοιχεία. Επισήμανε ότι η δυναμική αυτή πορεία είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, η οποία παράλληλα στηρίζει πολίτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τέλος, αναφέρθηκε στο διάλογο για τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου, τονίζοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις προτάσεις για την ισορροπία μεταξύ βιώσιμου χρέους και επενδύσεων.

Οι Ισπανοί βουλευτές επιβεβαίωσαν με τη σειρά τους τις άριστες διμερείς σχέσεις, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο κοινοβουλίων ενόψει και της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. από την Ισπανία κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

ypen