Η Συνδικαλιστική Δημοκρατική Ενωτική Συμμαχία (ΣΥΝ.Δ.Ε.ΣΥ.) τιμά την 8 Μάρτη «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας», εξόχως πολιτικής σημασίας Ημέρα, έχοντας τις ρίζες της στον Αγώνα των Γυναικών, στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση: “Ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου, μαζί με την άρση των περιορισμών που επιβάλλονταν στις σπουδές, την εργασία και τον γάμο τους.
Θυμόμαστε για μια ακόμη φορά τις λευκοντυμένες εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, όταν το 1857 σε μια μεγάλη πορεία και πικετοφορία που διοργάνωσαν, Απαιτώντας Καλύτερες Συνθήκες Εργασίας, Κατάργηση των Φυλετικών Διακρίσεων και Άρση της Ανισοτιμίας Ανδρών και Γυναικών, χτυπήθηκαν βάναυσα και η διαδήλωση βάφτηκε με αίμα.
Επαναλαμβάνουμε το σύνθημα <Bread and Roses> (Ψωμί και Τριαντάφυλλα) με το ψωμί να συμβολίζει την Οικονομική Ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Ένα σύνθημα που πίστευαν και φώναζαν με ενθουσιασμό και πείσμα το 1912 στη Ν. Υόρκη κατά τη δεύτερη μεγάλη Απεργιακή Κινητοποίηση περισσότερες από 20.000 εργάτριες.
Οι εργάτριες στα κλωστοϋφαντουργία της Ν. Υόρκης βίωναν Ανισότητα, Στερεότυπα, Διακρίσεις, Ρατσισμό και Βία.
Τα Αιτήματα παραμένουν σταθερά τα ίδια.
Αγωνίζονταν για:
– Καλύτερες συνθήκες Εργασίας
– Ίσα μεροκάματα με τους Άνδρες
– Ωράριο 10 ωρών αντί 16 & 17 ώρες το 24ωρο και ίση απόδοση με τον άνδρα, γιατί η αμοιβή τους ήταν πολύ κατώτερη από την αμοιβή του
Η 8η Μάρτη ορίστηκε το 1977 από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.
Στις αρχές του 20ου αιώνα οι Οργανώσεις των Γυναικών σε διάφορες χώρες της Ευρώπης παρουσιάζουν έντονη δραστηριότητα και σημειώνουν αξιόλογες κατακτήσεις, ενώ ελάμβαναν ενεργό μέρος υπέρ της Ειρήνης.
Αργότερα η σοσιαλιστική κοινωνία θεωρεί την Ισότητα των Δικαιωμάτων της Γυναίκας στην Εργασία και την αμοιβή της, ως την υλική βάση για την ισότιμη θέση της γενικότερα.
Ίσα δικαιώματα στην Εργασία σε συνδυασμό με την ικανοποίηση του αιτήματος <ίση αμοιβή για ίση Εργασία>, της διασφαλίζει τη δυνατότητα για οικονομική ανεξαρτησία και για μια αξιοπρεπή ύπαρξη στη ζωή.
Η στάση των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων απέναντι στις Γυναίκες Εργαζόμενες ήταν και είναι πολύ διφορούμενη. Οι Γυναίκες μέλη των Συνδικάτων αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα που αντιμετώπιζαν και παλαιότερα.
Η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. σε θέματα Ισότητας των Φύλων.
Τη χρονιά που πέρασε είδαμε τις Γυναίκες και τους Άνδρες στο Ιράν να εξεγείρονται ενάντια στο Θεοκρατικό καθεστώς με το Ελπιδοφόρο σύνθημα <Γυναίκα-Ζωή-Ελευθερία>.
Είχαμε και την αδιανόητη απόφαση του Αμερικανικού Δικαστηρίου, να αναστέλλει την συνταγματική προστασία των αμβλώσεων.
Οι Γυναίκες συνεχίζουν να υφίστανται διακρίσεις σε όλους τους τομείς της ζωής, να είναι πιο ευάλωτες στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, να είναι πιο εκτεθειμένες σε όλες τις μορφές βίας.
Βιώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό Ανεργίας μαζί με τους νέους, Ανασφάλιστη Εργασία, Ελαστικές μορφές Απασχόλησης, Απολύσεις.
Τα κρούσματα βίας κατά των Γυναικών αυξάνονται στο σπίτι, στη δουλειά, σε δημόσιους χώρους, στο διαδίκτυο.
Σήμερα η Ημέρα των Γυναικών έχει χάσει το πολιτικό της νόημα και τον αγωνιστικό της χαρακτήρα, γιατί στη σύγχρονη εποχή ιδιαίτερα η πάλη για τη βελτίωση της κοινωνικής θέσης της Γυναίκας, είναι μέρος των γενικότερων οικονομικοπολιτικών εξελίξεων και διεκδικήσεων.
Η ΣΥΝ.Δ.Ε.ΣΥ. καλεί όλες τις Εργαζόμενες να ενταχθούν και να συμμετέχουν σε όλους τους Συλλογικούς Αγώνες.
Υπάρχει χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών και γυάλινη οροφή στην επαγγελματική εξέλιξη καθώς και στη Γυναικεία Συλλογική και εν γένει συμμετοχή της.
Για να κρατήσουμε ζωντανά Κύτταρα τα Συνδικάτα μας, δυνατή τη Συλλογική μας Φωνή και Δράση, όπου είναι η μόνη πραγματική πηγή Δύναμης, Αγωνιστικότητας και Διεκδίκησης θα συνεχίσουμε αταλάντευτα να αγωνιζόμαστε για:
– ΝΑ ΜΠΕΙ ΦΡΑΓΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ.
– Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ΠΑΝΤΟΥ και για Όλους!
– Να μην παραβιάζονται τα δικαιώματα μας στην Εργασία και να εργαζόμαστε σε χώρους που εγγυώνται την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία.
– Επαγγελματική και προσωπική ζωή με ισότητα και έμπρακτο σεβασμό στην Ελευθερία των Επιλογών.
– Εργασία με ίσους όρους, Συλλογική Συμμετοχή με ίσους όρους και προστασία του Συνδικαλιστικού Δικαιώματος στις Εκλεγμένες Γυναίκες.
– Αποτελεσματική αντιμετώπιση της αδήλωτης Εργασίας και της ψευδώς δηλωμένης Εργασίας.
– Ενίσχυση όλων των Ελεγκτικών Μηχανισμών για την αντιμετώπιση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και παραβατικότητας.
– Διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και παροχές Δημόσιας Υγείας.
– Αποτελεσματική πρόσβαση στη Δικαιοσύνη.
– Αύξηση των δημοσίων βρεφονηπιακών-παιδικών σταθμών με ποιοτικές υπηρεσίες.
– Αύξηση των Δημοσίων Υπηρεσιών Φροντίδας Ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ.
– Επανασύσταση της Γραμματείας Ισότητας των Φύλων ως αυτοτελή, διακριτή Δημόσια Υπηρεσία.
– Προώθηση της Ισότητας μεταξύ Γυναικών και Ανδρών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
– Νομική αναγνώριση του όρου <γυναικοκτονία>.
– Εξάλειψη της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και ίδρυση Δημοσίων Δομών.
– Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών στα σχολεία.
– Εκπαίδευση των γυναικών στις ψηφιακές δεξιότητες και ένταξη στις τεχνολογίες.
– Συστηματική και διαρκή Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
– Δράσεις ένταξης των Προσφύγων και Μεταναστών στην Κοινωνία και την Εργασία και προστασία ασυνόδευτων Παιδιών.
– Δράσεις για την Παγκόσμια Ειρήνη”.