Συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτιστικών, Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου

    Ημερομηνία:

    Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους βουλευτές, κ.κ. Χαρά Κεφαλίδου και Μακάριο Λαζαρίδη, συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης στις εργασίες της 59ης συνεδρίασης της Επιτροπής Πολιτιστικών, Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτική Συνέλευση Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου με θέμα: «Κοινωνικός αντίκτυπος της Προσφυγικής κρίσης στις χώρες/μέλη του ΟΣΕΠ».

    Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν εκτενώς οι πρόσφατες εξελίξεις στο μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα, καθώς και τα σχέδια Έκθεσης και Συστάσεων της Επιτροπής με τις συνεισφορές των Εθνικών Αντιπροσωπειών.

    Στην τοποθέτησή του ο κ. Μακάριος Λαζαρίδης σημείωσε ότι η Ελλάδα, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πύλη εισόδου για την Ευρώπη, επωμίστηκε από το 2015 και μετά δυσανάλογο προσφυγικό – μεταναστευτικό βάρος, το οποίο ωστόσο κατάφερε να διαχειριστεί με επιτυχία. Η Ελλάδα, σήμερα, δεν βιώνει πλέον μεταναστευτική κρίση, το 2022, οι ροές στις αφίξεις έχουν μειωθεί συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, αν και παρουσιάζουν μια μικρή αύξηση σε σχέση με το 2021, λόγω της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, την οποία ο κ. Λαζαρίδης και καταδίκασε απερίφραστα. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Ελλάδα κατάφερε να δημιουργήσει συνθήκες που διασφαλίζουν τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Επίσης, σε συνεργασία με Διεθνείς Οργανισμούς, υλοποιήθηκαν προγράμματα ένταξης προσφύγων, όπως το πρόγραμμα «Ήλιος» στα οποία πρόσφατα ενσωματώθηκαν και πρόσφυγες από τη χειμαζόμενη από την πόλεμο Ουκρανία. Κλείνοντας την παρέμβασή του τόνισε «ο πόλεμος, η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, η παράνομη διακίνηση, εκμετάλλευση και εμπορία ανθρώπων απειλούν τις κοινωνίες μας, υπονομεύουν την ειρήνη και την ευημερία των λαών μας, καταλύουν τη δημοκρατία και κάθε έννοια συνεργασίας, που αποτελεί, βασική επιδίωξη, σκοπό και στόχο της Συνέλευσης μας».

    Στην παρέμβασή της η κυρία Χαρά Κεφαλίδου, εστίασε στην ασφάλεια των ανθρώπων που χρειάζονται διεθνή προστασία και αναζητούν καλύτερες συνθήκες ζωής, καθώς και στην ανάγκη καλύτερης φύλαξης των συνόρων, δεδομένου ότι η εντεινόμενη μεταναστευτική πίεση στα σύνορα υπερβαίνει τις ικανότητες διαχείρισης που μπορεί να έχει μια χώρα.   « Η κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος και η επίδειξη αλληλεγγύης από τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την επίλυση του μεταναστευτικού, με έμφαση στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σημείωσε η κυρία Κεφαλίδου. Αναφέρθηκε ακόμη αναλυτικά στο ζήτημα της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού ζητήματος, τονίζοντας την ανάγκη να μην καταπατώνται ούτε τα σύνορα ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης και συνεκτικής πολιτικής για το προσφυγικό/μεταναστευτικό απαιτείται η αναθεώρηση ανεφάρμοστων Κανονισμών, με στόχο την προστασία των συνόρων και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα» ανέφερε.

    Στην δευτερολογία της η κα Κεφαλίδου απάντησε στις αιτιάσεις της Τουρκικής Αντιπροσωπείας ότι στο Αιγαίο εγκαταλείπονται αβοήθητοι μετανάστες και χάνουν τη ζωή τους τονίζοντας ότι στο Αιγαίο το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα πραγματοποιεί διάσωση μεταναστών και προσφύγων  υπό δύσκολες συνθήκες οι οποίοι είναι θύματα διακινητών.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Κυκλοφοριακό Πάτρας: Αναζητά λύσεις ο Δήμος με πάρκινγκ και mini bus

    Στα δημοτικά παρκινγκ ποντάρει, μεταξύ άλλων, η δημοτική αρχή...

    Taste Atlas: Τα μήλα Ζαγοράς στην πρώτη θέση με τα καλύτερα του κόσμου

    Τη λίστα με τις κορυφαίες ποικιλίες μήλων στον κόσμο δημοσίευσε το Taste...

    Πανεπιστήμιο Πατρών: Τέλος χρόνου για τους «αιώνιους» φοιτητές – Έρχονται πάνω από 20.000 διαγραφές

    Σε αγώνα δρόμου πρέπει να επιδοθούν και οι φοιτητές...

    Στοιχεία-σοκ: “Έκρηξη” κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας μέσα σε ένα χρόνο

    Συγκεκριμένα τους πρώτους δέκα μήνες του 2023 σημειώθηκαν 9.860...
    Best Shop