Η καρυδόπιτα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό με υπέροχη γεύση. Μπορείτε να την γαρνίρετε με γλυκιά κρέμα γάλακτος, παγωτό βανίλια ή ζεστή σάλτσα σοκολάτας για μια επιπλέον δόση απόλαυσης. Μην ανησυχείτε αν δεν έχετε ξαναφτιάξει καρυδόπιτα. Με αυτή την απλή συνταγή βήμα-βήμα, ακόμα και οι αρχάριοι μπορούν να δημιουργήσουν ένα επαγγελματικό αποτέλεσμα.
Υλικά
Για το κέικ
- 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο, λιωμένο
- 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 6 μεγάλα αυγά
- ½ φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
- 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια
- 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
- ¼ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη
Για το σιρόπι
- 2 φλιτζάνια νερό
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική
- ½ λεμόνι
- Γλυκιά κρέμα γάλακτος, παγωτό βανίλια και/ή σάλτσα σοκολάτας για το σερβίρισμα
Οδηγίες
Για την παρασκευή του κέικ:
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 175°C.
- Αλείψετε ένα ταψί 23×33 εκ. με βούτυρο. Πασπαλίστε με αλεύρι, απομακρύνοντας την περίσσεια.
- Χτυπήστε τα αυγά και τη ½ φλιτζάνι ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ με ένα πιρούνι.
- Προσθέστε την τριμμένη φρυγανιά, τα καρύδια, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Ανακατέψτε καλά.
- Αδειάστε στο προετοιμασμένο ταψί και ισιώστε την επιφάνεια.
- Ψήστε μέχρι να ροδίσει καλά και να σφίξει, για περίπου 40 λεπτά.
Ετοιμάστε το σιρόπι:
- Τοποθετήστε το νερό και τη ζάχαρη σε μια μεσαία κατσαρόλα και βράστε σε δυνατή φωτιά.
- Στύψτε λεμόνι στο σιρόπι και προσθέστε το μισό λεμόνι στην κατσαρόλα.
- Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε, ανακατεύοντας περιστασιακά, για 5 έως 10 λεπτά. Αφαιρέστε το μισό λεμόνι.
- Ενώ το κέικ είναι ακόμα ζεστό, περιχύστε το με το σιρόπι.
- Αφήστε το να κρυώσει για 30 λεπτά.
- Σερβίρετε με γλυκιά κρέμα γάλακτος (και/ή παγωτό βανίλια ή σάλτσα σοκολάτας), εάν επιθυμείτε.