Αυτή η σαλάτα κινόα, εμπνευσμένη από την ελληνική σαλάτα, είναι πλούσια σε γεύση και θρεπτικά συστατικά. Το ψήσιμο των ελιών μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά μαλακώνει τη γεύση τους και προσθέτει μια καπνιστή νότα. Ένα γαρνίρισμα από βασιλικό ολοκληρώνει το πιάτο.
Υλικά για τη συνταγή
- 3 κουταλιές της σούπας ξύδι
- 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένη φρέσκια ρίγανη
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 60 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, χωρισμένο
- ½ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι, χωρισμένο
- 4 φλιτζάνια πολύχρωμες ντομάτες κεράσι, κομμένες στη μέση
- 1 μεσαία κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε κομμάτια 2,5 εκ.
- 1 φλιτζάνι φέτες κόκκινο κρεμμύδι
- ¼ φλιτζάνι ελιές χωρίς κουκούτσι
- 4 φλιτζάνια κινόα, μαγειρεμένη και κρυμμένη
- ¾ φλιτζάνι τριμμένη φέτα
- ¼ φλιτζάνι φιστίκια, καβουρδισμένα
- Ψιλοκομμένος φρέσκος βασιλικός για γαρνίρισμα
Οδηγίες για τη συνταγή
- Προθερμάνετε το φούρνο στον γκριλ με το ράφι περίπου 15 εκατοστά από την πηγή θερμότητας.
- Ανακατέψτε το ξύδι, τη ρίγανη, το σκόρδο, το αλάτι, 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι σε ένα μικρό μπολ.
- Ανακατέψτε τις ντομάτες, την πιπεριά, το κρεμμύδι, τις ελιές, την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και το υπόλοιπο 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατέψτε καλά για να καλυφθούν όλα τα υλικά. Απλώστε σε ένα ομοιόμορφο στρώμα σε ένα μεγάλο ταψί. Ψήστε μέχρι τα λαχανικά να καραμελώσουν ελαφρά και να μαλακώσουν, 8 έως 10 λεπτά, ανακατεύοντας ενδιάμεσα.
- Μεταφέρετε τα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ.
- Προσθέστε την κινόα, τη φέτα και τα φιστίκια στα λαχανικά. Περιχύστε με τη βινεγκρέτ και ανακατέψτε απαλά για να καλυφθούν όλα τα υλικά. Γαρνίρετε με βασιλικό, εάν θέλετε.