Αναζητάτε ένα υγιεινό και νόστιμο δείπνο που δεν απαιτεί ώρες στην κουζίνα; Τα traybakes (φαγητά στο ταψί) είναι η ιδανική λύση για τις πολυάσχολες ημέρες της εβδομάδας. Ξεχάστε το άγχος του μαγειρέματος μετά τη δουλειά και ανακαλύψτε πώς μπορείτε να φτιάξετε ένα απολαυστικό ογκρατέν ψαριού με κρέμα πέστο, που ψήνεται σε μόλις 15 λεπτά.
Ο όρος “ογκρατέν” (gratin) μπορεί να ακούγεται περίπλοκος, αλλά στην πραγματικότητα αναφέρεται στην προσθήκη τριμμένου τυριού (ή φρυγανιάς/αυγών) πάνω από το φαγητό, δημιουργώντας μια χρυσαφένια και τραγανή κρούστα κατά το ψήσιμο.
Υλικά
- 2 φιλέτα λευκού ψαριού
- 1 κεφάλι μπρόκολο
- 12 ντοματίνια
- 2 κουταλιές της σούπας πέστο
- 2 κουταλιές της σούπας τριμμένο τυρί (π.χ., παρμεζάνα, γκούντα)
- 150 ml κρέμα γάλακτος
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Κριθάρι ολικής άλεσης ή άλλο δημητριακό της επιλογής σας για συνοδευτικό
Οδηγίες
- Ετοιμάστε το συνοδευτικό. Αν χρησιμοποιείτε κριθάρι, βράστε το για 6 λεπτά και αφήστε το να μουλιάσει.
- Λαδώστε ένα ταψί κατάλληλο για φούρνο με 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο για να μην κολλήσει το ψάρι.
- Κόψτε το ψάρι σε ομοιόμορφα τετράγωνα και τοποθετήστε τα στο ταψί.
- Ψιλοκόψτε το μπρόκολο και προσθέστε το ομοιόμορφα στο ταψί, μαζί με τα ολόκληρα ντοματίνια.
- Περιχύστε με το πέστο και την κρέμα γάλακτος.
- Πασπαλίστε με το τριμμένο τυρί για να δημιουργήσετε την κρούστα του γκρατέν.
- Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15 λεπτά, ή μέχρι το ψάρι να ψηθεί και το τυρί να ροδίσει.
- Σερβίρετε το ψημένο κριθάρι ή το δημητριακό της επιλογής σας και τοποθετήστε το ψάρι γκρατέν από πάνω.
- Απολαύστε ένα γρήγορο, υγιεινό και πεντανόστιμο γεύμα.
