Συνταγή για χοιρινό ψητό με ακαταμάχητη γεύση

    Ημερομηνία:

    Θέλετε να φτιάξετε το τέλειο ψητό χοιρινό με τραγανή κρούστα; Δεν χρειάζεται να είστε επαγγελματίας σεφ.

    Με μόλις 10 λεπτά προετοιμασίας και μερικά απλά μυστικά, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα ζουμερό χοιρινό με λαχταριστή, αλατισμένη πέτσα που όλοι θα λατρέψουν.

    Γιατί η τραγανή κρούστα είναι το κλειδί στο χοιρινό

    Η τραγανή κρούστα είναι το πιο περιζήτητο χαρακτηριστικό σε ένα ψητό χοιρινό, αλλά συνήθως είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Ο στόχος είναι να γίνει το λίπος τέλεια τραγανό, ενώ ταυτόχρονα το κρέας παραμένει τρυφερό και ζουμερό. Το πρώτο βήμα είναι η επιλογή ενός κομματιού χοιρινού με χοντρή πέτσα, αλλά η σωστή προετοιμασία είναι αυτή που κάνει τη διαφορά.

    Η ομάδα του Tesco Real Food αποκαλύπτει ότι η τραγανή κρούστα είναι εφικτή με τη σωστή προσέγγιση. Αν ψάχνετε μια εύκολη συνταγή για ψητό χοιρινό, η ακόλουθη με έξι υλικά είναι ιδανική. Το μυστικό; Προετοιμάστε το χοιρινό δύο ώρες πριν το ψήσιμο και χρησιμοποιήστε σκόρδο και φασκόμηλο για επιπλέον γεύση.

    Φλίγκος

     Συνταγή για χοιρινό ψητό με τραγανή κρούστα 

    Υλικά

    2 κιλά μπούτι χοιρινό με πέτσα
    3 σκελίδες σκόρδου, κομμένες σε φέτες
    15 γρ. φρέσκο φασκόμηλο, φύλλα ψιλοκομμένα
    3 μεγάλες πατάτες, κομμένες σε χοντρές φέτες
    2 κ.σ. φυτικό λάδι
    1 κ.σ. νιφάδες θαλασσινού αλατιού

    Οδηγίες

    Προετοιμασία της πέτσας (2 ώρες πριν):

    •  Αφαιρέστε το χοιρινό από τη συσκευασία (αφήνοντας το σχοινί) και στεγνώστε το πολύ καλά με χαρτί κουζίνας. Το στέγνωμα είναι κρίσιμο για την τραγανή κρούστα.
    • Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι, χαράξτε την πέτσα 10-12 φορές, φτάνοντας μέχρι το λίπος, αλλά όχι στο κρέας.
    • Αφήστε το χοιρινό ακάλυπτο σε ένα πιάτο στο ψυγείο για μιάμιση ώρα για να στεγνώσει περαιτέρω.

    Προθέρμανση και άρωμα (30 λεπτά πριν):

    • Αφαιρέστε το χοιρινό από το ψυγείο 30 λεπτά πριν το ψήσιμο για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
    • Προθερμάνετε το φούρνο στους 230°C (αέρας 210°C).
    • Σε μια μεγάλη επιφάνεια κοπής, τοποθετήστε το χοιρινό με την πέτσα προς τα κάτω.
    • Κάντε βαθιές τρύπες σε όλο το κρέας και τοποθετήστε μέσα φέτες σκόρδου και φασκόμηλο. Αλατοπιπερώστε ελαφρά.

    Ψήσιμο:

    • Σκορπίστε τις κομμένες πατάτες στη βάση ενός ρηχού ταψιού ψησίματος.
    • Τοποθετήστε το χοιρινό πάνω στις πατάτες, με την πέτσα προς τα πάνω, εξασφαλίζοντας ότι το κομμάτι υψώνεται πάνω από τα πλάγια του ταψιού – αυτό βοηθά στην σούπερ τραγανή κρούστα.
    • Τρίψτε το φυτικό λάδι σε όλο το κρέας και την πέτσα.
    • Πασπαλίστε ομοιόμορφα τις νιφάδες θαλασσινού αλατιού σε όλη την πέτσα.
    • Προσθέστε 400-500ml νερό (αρκετό για να καλύψει τη βάση του ταψιού), προσέχοντας να μην βραχεί η πέτσα του χοιρινού.
    • Ψήστε για 25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 210°C.
    • Χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 180°C και ψήστε για άλλες δύο ώρες. Προσθέστε νερό στη βάση του ταψιού αν χρειαστεί για να μην καούν οι πατάτες.

    Tip για έξτρα τραγανή κρούστα: Αν η κρούστα δεν είναι τραγανή μετά τις δύο ώρες, αυξήστε ξανά τη θερμοκρασία στους 210°C και ψήστε για περίπου 10 λεπτά ακόμα, παρακολουθώντας στενά για να μην καεί.

    Σερβίρισμα:

    • Όταν το χοιρινό είναι έτοιμο και η κρούστα τέλεια, τυλίξτε το χαλαρά με αλουμινόχαρτο.
    • Αφήστε το να ξεκουραστεί για 20 λεπτά πριν σερβίρετε. Αυτό βοηθά τους χυμούς να αναδιανεμηθούν και το κρέας να γίνει πιο τρυφερό.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Στα ύψη η τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος – Οι καταναλωτές πληρώνουν όλο και περισσότερο

    Στα ύψη κυμαίνεται η τιμή του κρέατος, ιδίως του μοσχαρίσιου,...

    Ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες: Γυρίζουν την πλάτη στη ρύθμιση οφειλών μέχρι 30.000 ευρώ

    Μικρή είναι η ανταπόκριση των ασφαλισμένων (ελεύθερων επαγγελματιών και...

    Εφορία: Ποιες αποδείξεις δίνουν έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ

    Τη δυνατότητα να πληρώσουν λιγότερο φόρο το 2026 για τα εισοδήματα που θα...