Συνταγή για φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και λεμόνι

    Ημερομηνία:

    Η φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και λεμόνι είναι ένα πιάτο που συνδυάζει την απλότητα με την πλούσια γεύση. Αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για ορεκτικό ή συνοδευτικό πιάτο, ενώ μπορεί να καταναλωθεί και ως ελαφρύ γεύμα. Η φάβα είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, γεγονός που την καθιστά ένα τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας.

    Υλικά για τη συνταγή

    • 500 γρ. φάβα
    • 1 λίτρο νερό ή ζωμό λαχανικών
    • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
    • 2 φύλλα δάφνης
    • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
    • Αλάτι και πιπέρι
    • 3-4 κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε λεπτές φέτες
    • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
    • 1 λεμόνι (χυμός και ξύσμα)
    • Κάπαρη (προαιρετικά)
    • Φρέσκο μαϊντανό ή άνηθο, ψιλοκομμένο (για γαρνίρισμα)

    Οδηγίες για τη συνταγή

    1. Σε μια κατσαρόλα, σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει.
    2. Προσθέτουμε τη φάβα, το νερό ή τον ζωμό, τα φύλλα δάφνης, αλάτι και πιπέρι.
    3. Αφήνουμε να βράσει και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι η φάβα να λιώσει και να γίνει κρεμώδης.
    4. Αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης και πολτοποιούμε τη φάβα με ένα ραβδομπλέντερ ή στο multi.
    5. Προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
    6. Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν.
    7. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι τα κρεμμύδια να καραμελώσουν και να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.
    8. Σερβίρουμε τη φάβα σε πιάτα και γαρνίρουμε με τα καραμελωμένα κρεμμύδια, κάπαρη (αν χρησιμοποιούμε) και ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άνηθο.

    Μυστικά για πιο νόστιμη φάβα:

    • Χρησιμοποιήστε καλής ποιότητας φάβα.
    • Μην παραβράσετε τη φάβα, γιατί θα γίνει πολύ πηχτή.
    • Προσθέστε το χυμό λεμονιού προς το τέλος του μαγειρέματος, για να διατηρήσει τη φρεσκάδα του.
    • Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα μυρωδικά, όπως θυμάρι ή ρίγανη, στα καραμελωμένα κρεμμύδια.
    • Μπορείτε να διακοσμήσετε το πιάτο σας με λίγο έξτρα ελαιόλαδο.
    Φλίγκος
    ICECAP

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Έρχεται «καυτό» καλοκαίρι τιμών στον κλάδο των υπηρεσιών

    Αναμφίβολα, ένας βασικός παράγοντας που ο πληθωρισμός στις τιμές καταναλωτή στην Ελλάδα «τρέχει»...

    Eurovision 2025: Τα βίντεο από τις πρόβες των μεγάλων φαβορί λίγες ημέρες πριν από τον τελικό

    Ο 69ος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision πλησιάζει, με τον μεγάλο τελικό...

    Η διάφανη σοκολάτα: Το νέο γλυκό trend που συναγωνίζεται την Dubai chocolate

    Οι τάσεις γύρω από το φαγητό στο TikTok εμφανίζονται διαρκώς, προκαλώντας εκρήξεις...

    Τα ηλεκτρονικά καταστήματα κερδίζουν έδαφος και στα τρόφιμα

    Με ταχύτατους ρυθμούς αναπτύσσονται οι διαδικτυακές πωλήσεις στο λιανεμπόριο...