Η φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και λεμόνι είναι ένα πιάτο που συνδυάζει την απλότητα με την πλούσια γεύση. Αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για ορεκτικό ή συνοδευτικό πιάτο, ενώ μπορεί να καταναλωθεί και ως ελαφρύ γεύμα. Η φάβα είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, γεγονός που την καθιστά ένα τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας.
Υλικά για τη συνταγή
- 500 γρ. φάβα
- 1 λίτρο νερό ή ζωμό λαχανικών
- 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 2 φύλλα δάφνης
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
- 3-4 κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 1 λεμόνι (χυμός και ξύσμα)
- Κάπαρη (προαιρετικά)
- Φρέσκο μαϊντανό ή άνηθο, ψιλοκομμένο (για γαρνίρισμα)
Οδηγίες για τη συνταγή
- Σε μια κατσαρόλα, σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει.
- Προσθέτουμε τη φάβα, το νερό ή τον ζωμό, τα φύλλα δάφνης, αλάτι και πιπέρι.
- Αφήνουμε να βράσει και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι η φάβα να λιώσει και να γίνει κρεμώδης.
- Αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης και πολτοποιούμε τη φάβα με ένα ραβδομπλέντερ ή στο multi.
- Προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
- Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι τα κρεμμύδια να καραμελώσουν και να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.
- Σερβίρουμε τη φάβα σε πιάτα και γαρνίρουμε με τα καραμελωμένα κρεμμύδια, κάπαρη (αν χρησιμοποιούμε) και ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άνηθο.
Μυστικά για πιο νόστιμη φάβα:
- Χρησιμοποιήστε καλής ποιότητας φάβα.
- Μην παραβράσετε τη φάβα, γιατί θα γίνει πολύ πηχτή.
- Προσθέστε το χυμό λεμονιού προς το τέλος του μαγειρέματος, για να διατηρήσει τη φρεσκάδα του.
- Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα μυρωδικά, όπως θυμάρι ή ρίγανη, στα καραμελωμένα κρεμμύδια.
- Μπορείτε να διακοσμήσετε το πιάτο σας με λίγο έξτρα ελαιόλαδο.


