Ο διάσημος σεφ Jamie Oliver μοιράστηκε τη συνταγή του για γλυκόξινο κοτόπουλο αφού ανακάλυψε ότι ήταν η αγαπημένη “ένοχη απόλαυση” του Βρετανού δύτη Tom Daley. Όμως, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα υγιεινό πιάτο εύκολο στην παρασκευή του.
Μια υγιεινή εκδοχή του δημοφιλούς κινέζικου πιάτου από τον Jamie Oliver
Το γλυκόξινο κοτόπουλο είναι ένα αγαπημένο κινέζικο πιάτο που μπορείτε να φτιάξετε εύκολα και γρήγορα στο σπίτι, σύμφωνα με τον Jamie Oliver. Η μέθοδος του τηλεοπτικού σεφ μπορεί να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε θερμίδες και χρήματα.
Ο Jamie δείχνει πόσο απλό είναι να φτιάξετε αυτή τη συνταγή για γλυκόξινο κοτόπουλο μόνοι σας, καθιστώντας την μια ιδανική λιχουδιά για όλη την οικογένεια μέσα στην εβδομάδα. «Ο Tom (Daley) μου είπε ότι αυτή είναι η ένοχη απόλαυσή του μετά από έναν αγώνα», λέει ο Jamie στην ιστοσελίδα του. «Επομένως ήθελα να του δείξω πόσο ξεχωριστή μπορεί να γίνει αν την φτιάξετε από το μηδέν. Η χαρά της μαγειρικής στο σπίτι είναι ότι μπορείτε πραγματικά να κάνετε την συνταγή με τον δικό σας τρόπο – γεμάτη με φρέσκα λαχανικά και χωρίς μεγάλες ποσότητες πρόσθετης ζάχαρης και λίπους που συχνά περιέχουν τα έτοιμα φαγητά».
Αυτή η συνταγή χωρίς τη χρήση γαλακτοκομικών προϊόντων καλύπτει μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων, μαγειρεύεται μέσα σε 35 λεπτά και περιλαμβάνει μια ποικιλία λαχανικών, καθιστώντας την τόσο υγιεινή όσο και νόστιμη.
Η συνταγή του Jamie Oliver για υγιεινό γλυκόξινο κοτόπουλο
Υλικά για τη συνταγή
- 1 κονσέρβα ανανά 227 gr σε φυσικό χυμό
- 1 κονσέρβα ροδάκινα 213 gr σε φυσικό χυμό
- 1 κουταλάκι του γλυκού σάλτσα σόγιας με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού σάλτσα ψαριού
- 2 κουταλάκια του γλυκού κορν φλάουρ
- 2 στήθη κοτόπουλου ελευθέρας βοσκής 120gr, με το δέρμα
- Κινέζικο μείγμα 5 μπαχαρικών
- 1 λάιμ
- 2 σκελίδες σκόρδου
- 1 ματσάκι σπαράγγια (350gr)
- 100 gr μπρόκολο
- 1 μικρό κρεμμύδι
- 2 φρέσκα κόκκινα τσίλι
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 1 κίτρινη πιπεριά
- 1 κομμάτι τζίντζερ 7cm
- Ελαιόλαδο
- 100 gr baby καλαμπόκι
- 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
- 1 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο (15 gr)
Οδηγίες για τη συνταγή
- Αδειάστε τους χυμούς από τα κονσερβοποιημένα φρούτα σε ένα μπολ, προσθέστε τη σόγια και τη σάλτσα ψαριού, στη συνέχεια ανακατέψτε σε ένα κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουρ μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Κόψτε τον ανανά και τα ροδάκινα σε μικρά κομμάτια και αφήστε τα στην άκρη. Πρώτα, αφαιρέστε το δέρμα από τα στήθη κοτόπουλου και τοποθετήστε το σε ένα μεγάλο, κρύο τηγάνι σε χαμηλή φωτιά. Αφήστε το για λίγα λεπτά να φύγει το λίπος, γυρίζοντας περιστασιακά.
- Μόλις πάρει χρυσαφί χρώμα, μεταφέρετε το τραγανό δέρμα σε ένα πιάτο και αλατίστε με μια πρέζα θαλασσινό αλάτι και μπαχαρικά. Στη συνέχεια, κόψτε το κοτόπουλο σε κομμάτια 3cm και βάλτε τα σε ένα μπολ. Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού μπαχαρικά, μια πρέζα αλάτι, ένα κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουρ και το μισό χυμό λάιμ. Προσθέστε μια σκελίδα αποφλοιωμένο και ψιλοκομμένο σκόρδο και ανακατέψτε τα όλα μαζί για να καλύψετε το κοτόπουλο.
- Για τα λαχανικά, κόψτε και φέρετε σε κύβους την αγκινάρα και το μπρόκολο υπό γωνία, διατηρώντας τις όμορφες άκρες. Κόψτε το κρεμμύδι, χωρίστε το σε πέταλα, μετά ξεφλουδίστε την υπόλοιπη σκελίδα σκόρδου και κόψτε σε λεπτές φέτες μαζί με τα τσίλι.
- Αποφλοιώστε και κόψτε σε κύβους τις πιπεριές, μετά ξεφλουδίστε και ψιλοκόψτε το τζίντζερ. Μαγειρέψτε το κοτόπουλο σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 έως 6 λεπτά, γυρίζοντάς το ενδιάμεσα. Μόλις πάρει χρυσαφί χρώμα, χαμηλώστε τη φωτιά.
- Ζεστάνετε ένα wok σε δυνατή φωτιά και ψήστε τις πιπεριές και το κρεμμύδι για περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι, τα ροδάκινα, τον ανανά, το τζίντζερ, το σκόρδο, τα τσίλι, το καλαμπόκι, τα σπαράγγια και το μπρόκολο. Ανακατέψτε όλα τα λαχανικά για περίπου 3 λεπτά και προσθέστε τη σάλτσα σας. Εάν η σάλτσα πήξει πολύ, προσθέστε λίγο βραστό νερό.
- Επιστρέψτε στο τηγάνι με το κοτόπουλο και ρίξτε το μέλι μαγειρεύοντας σε δυνατή φωτιά μέχρι να καραμελώσει. Σερβίρετε το κοτόπουλο με τα λαχανικά μαζί με αφράτο ρύζι και φέτες λάιμ.