Το κριθαρότο με μανιτάρια είναι ένα νόστιμο πιάτο με πλούσια γεύση και αρώματα. Μια μοναδική συνταγή που θα σας αποζημιώσει. Αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για ένα γρήγορο, αλλά ταυτόχρονα γκουρμέ γεύμα. Χρησιμοποιήστε φρέσκα μανιτάρια για πιο έντονη γεύση.
Υλικά για τη συνταγή
- 500 γρ. κριθαράκι μέτριο
- 500 γρ. μανιτάρια (λευκά, πορτομπέλο ή ανάμεικτα)
- 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί (προαιρετικά)
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
- 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1/4 φλιτζανιού μαϊντανό ή άνηθο ψιλοκομμένο
- Αλάτι και πιπέρι
- Τριμμένη παρμεζάνα ή άλλο σκληρό τυρί (προαιρετικά)
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο (προαιρετικά)
Οδηγίες για τη συνταγή
- Καθαρίζετε και κόβετε τα μανιτάρια σε φέτες.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτετε τα μανιτάρια και σοτάρετε μέχρι να πάρουν χρώμα και να εξατμιστούν τα υγρά τους.
- Αν χρησιμοποιείτε κρασί, το προσθέτετε και το αφήνετε να εξατμιστεί.
- Προσθέτετε το κριθαράκι στην κατσαρόλα και ανακατεύετε για 1-2 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά.
- Προσθέτετε τον ζωμό, λίγο κάθε φορά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το κριθαράκι να απορροφήσει τον ζωμό.
- Συνεχίζετε να προσθέτετε ζωμό, μέχρι το κριθαράκι να μαγειρευτεί al dente και να δημιουργηθεί μια κρεμώδης σάλτσα.
- Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Προσθέτετε το μαϊντανό ή τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και το βούτυρο (αν χρησιμοποιείτε).
- Ανακατεύετε καλά. Αν θέλετε, ρίχνετε τριμμένη παρμεζάνα ή άλλο σκληρό τυρί.
- Σερβίρετε το κριθαρότο ζεστό, γαρνιρισμένο με επιπλέον μαϊντανό ή άνηθο και τριμμένο τυρί.


