Αυτή η συνταγή για σολομό με λαχανάκια Βρυξελλών στη λαδόκολλα είναι ιδανική επιλογή για ένα νόστιμο δείπνο. Μαγειρεμένο εξ ολοκλήρου σε ένα ταψί, αυτό το πιάτο συνδυάζει τον τρυφερό σολομό με τραγανά ψητά λαχανάκια Βρυξελλών, όλα μαζί με μια ζουμερή σάλτσα λεμονιού και σκόρδου.
Υλικά για τη συνταγή
- 2 λεμόνια
- 6 σκελίδες σκόρδου
- 2 κουταλάκια του γλυκού ξηρή ρίγανη
- 1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
- 1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκα φύλλα θυμαριού ή ½ κουταλάκι του γλυκού ξηρό θυμάρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
- ¼ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο κόκκινο πιπέρι (προαιρετικά)
- 4 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, χωρισμένες
- 1 κιλό λαχανάκια Βρυξελλών, καθαρισμένο και λεπτοκομμένο (περίπου 6 φλιτζάνια)
- 1 κρεμμύδι φρέσκο, λεπτοκομμένο (περίπου ¼ φλιτζάνι)
- 4 φιλέτα σολομού με το δέρμα, 170 γραμμάρια το καθένα
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι συν ⅛ κουταλάκι του γλυκού, χωρισμένα
Οδηγίες για τη συνταγή
- Προθερμάνετε τον φούρνο στο γκριλ με τη σχάρα τοποθετημένη στη μεσαία θέση. Στρώστε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα. Ξύστε 2 λεμόνια για να έχετε 2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα και στύψτε τα λεμόνια για να έχετε ¼ φλιτζάνι χυμό. Κόψτε 4 σκελίδες σκόρδου για να έχετε 1½ κουταλιές της σούπας και πολτοποιήστε τις υπόλοιπες 2 σκελίδες σκόρδου.
- Ανακατέψτε 2 κουταλάκια του γλυκού ρίγανη, 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα, 1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο θυμάρι (ή ½ κουταλάκι του γλυκού ξηρό), 1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι, ¼ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο κόκκινο πιπέρι (εάν χρησιμοποιείτε), το ξύσμα λεμονιού, 3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού και το ψιλοκομμένο σκόρδο σε ένα μικρό μπολ. Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας λάδι. Χτυπήστε για να αναμειχθούν τα υλικά.
- Ανακατέψτε τα κομμένα λαχανάκια Βρυξελλών, το κομμένο κρεμμύδι και το πολτοποιημένο σκόρδο με 1 κουταλιά της σούπας λάδι στο προετοιμασμένο ταψί. Απλώστε σε ένα ομοιόμορφο στρώμα. Τοποθετήστε 4 φιλέτα σολομού, με το δέρμα προς τα κάτω, ανάμεσα στα λαχανικά. Περιχύστε τον σολομό και τα λαχανικά με το μείγμα λεμονιού.
- Ψήστε στο γκριλ μέχρι τα λαχανάκια Βρυξελλών να μαλακώσουν και το ψάρι να ξεφλουδίζεται εύκολα με ένα πιρούνι, για περίπου 10 λεπτά. Πασπαλίστε με ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
- Τοποθετήστε τις ψητές σκελίδες σκόρδου σε μια σανίδα κοπής και πολτοποιήστε σε πάστα χρησιμοποιώντας την επίπεδη πλευρά ενός μεγάλου μαχαιριού. Μεταφέρετε σε ένα μικρό μπολ. Χτυπήστε με τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας λάδι, 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού και ⅛ κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
- Περιχύστε τον σολομό και τα λαχανάκια Βρυξελλών με το μείγμα λεμονιού.