Ανακαλύψτε την απόλυτη συνταγή για μια λαχταριστή τούρτα σοκολάτας με φουντούκια. Αυτό το απολαυστικό γλυκό συνδυάζει την πλούσια γεύση της σοκολάτας με το άρωμα του φουντουκιού, δημιουργώντας ένα κέικ σοκολάτας που θα εντυπωσιάσει. Ιδανική για γενέθλια, γιορτές ή απλώς για μια ξεχωριστή απόλαυση.
Υλικά για τη συνταγή
Για το κέικ σοκολάτας με φουντούκια:
- 250 γρ. φουντούκια λευκασμένα ολόκληρα
- 200 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κύβους (+ έξτρα για άλειμμα)
- 200 γρ. σοκολάτα μαύρη, σπασμένη σε κομμάτια
- 6 μεσαία αυγά, χωρισμένα
- 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική (κατά προτίμηση καστανή για πιο πλούσια γεύση)
- 3 κουταλιές σούπας λικέρ φουντουκιού ή λικέρ αμαρέτο (ή φρέσκος χυμός πορτοκαλιού)
Για την επικάλυψη:
- 150 γρ. πραλίνα φουντουκιού (έτοιμη ή σπιτική)
- 50 γρ. φουντούκια ολόκληρα ή χοντροκομμένα (για γαρνίρισμα)
Οδηγίες για τη συνταγή
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C.
- Απλώστε τα 250 γρ. φουντούκια σε ένα ταψί και ψήστε τα για 10 λεπτά, ανακινώντας το ταψί στα μισά του χρόνου, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να γίνουν αρωματικά. Προσέξτε μην καούν. Αφήστε τα να κρυώσουν.
- Μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C.
- Βουτυρώστε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ 23 εκ. με αποσπώμενη βάση και στρώστε τη βάση με λαδόκολλα.
- Βάλτε τα 200 γρ. ψημένα φουντούκια σε ένα επεξεργαστή τροφίμων και αλέστε τα μέχρι να γίνουν λεπτοαλεσμένα, με μερικά πιο χοντροκομμένα κομμάτια για υφή. Τα υπόλοιπα 50 γρ. φουντούκια κρατήστε τα για το γαρνίρισμα.
- Σε ένα ανθεκτικό στη θερμότητα μπολ, βάλτε το βούτυρο και τη σοκολάτα. Τοποθετήστε το μπολ πάνω από μια κατσαρόλα με σιγανό βραστό νερό (μπεν μαρί). Ανακατεύετε περιστασιακά μέχρι να λιώσει σχεδόν όλη η σοκολάτα. Αφαιρέστε το μπολ από τη θερμότητα και συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να λιώσει εντελώς και να γίνει λείο το μείγμα.
- Ανακατέψτε τα αλεσμένα φουντούκια στη λιωμένη σοκολάτα. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει για 5 λεπτά.
- Σε ένα άλλο μπολ, χτυπήστε τους κρόκους των αυγών και τη ζάχαρη με ένα ηλεκτρικό μίξερ χειρός για τουλάχιστον 5 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Ενσωματώστε το μείγμα κρόκων στο μείγμα σοκολάτας και ανακατέψτε καλά.
- Σε ένα καθαρό μπολ, χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών με καθαρά χτυπητήρια μέχρι να σχηματιστούν σφιχτές κορυφές.
- Ανακατέψτε γρήγορα το λικέρ φουντουκιού, το αμαρέτο ή τον χυμό πορτοκαλιού στο μείγμα σοκολάτας για να το μαλακώσετε.
- Προσθέστε μερικές κουταλιές από τα χτυπημένα ασπράδια και ανακατέψτε γρήγορα για να ενσωματωθούν.
- Στη συνέχεια, διπλώστε απαλά τα υπόλοιπα ασπράδια στο μείγμα, προσέχοντας να μην χάσει τον όγκο του.
- Ρίξτε το μείγμα στην προετοιμασμένη φόρμα και ψήστε στο κέντρο του φούρνου για 35-40 λεπτά ή μέχρι ένα καλαμάκι για σουβλάκι που θα εισάγετε στο κέντρο να βγαίνει καθαρό.
- Αφαιρέστε το κέικ από τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει στη φόρμα για 30 λεπτά. Αναποδογυρίστε το κέικ σε μια πιατέλα σερβιρίσματος. Αφαιρέστε τη λαδόκολλα και αφήστε το να κρυώσει εντελώς.
- Όταν το κέικ σοκολάτας με φουντούκια κρυώσει εντελώς, απλώστε ομοιόμορφα την πραλίνα φουντουκιού στην επιφάνειά του.
- Πασπαλίστε με τα φουντούκια που κρατήσατε στην άκρη, ολόκληρα ή ψιλοκομμένα, ανάλογα με την προτίμησή σας.

