Αν θέλετε να απογειώσετε τη γεύση της σάλτσας για τα ζυμαρικά σας, υπάρχει ένα συστατικό που θα τη μεταμορφώσει και πιθανότατα βρίσκεται ήδη στο ψυγείο σας. Το μυστικό για νόστιμη σάλτσα ζυμαρικών που θυμίζει ιταλικό εστιατόριο είναι το βούτυρο.
Τι ρόλο παίζει το βούτυρο στη σάλτσα ντομάτας;
Η Marcella Hazan χρησιμοποιεί βούτυρο στη διάσημη συνταγή της για σάλτσα ντομάτας από το βιβλίο της “Essentials of Italian Cooking”. Αυτή η απίστευτα απλή, αλλά εκπληκτικά γευστική σάλτσα ντομάτας απαιτεί μόνο 4 υλικά:
- ντομάτες σε κονσέρβα
- βούτυρο
- μισό κρεμμύδι και
- αλάτι
Αυτό σημαίνει ότι η γεύση της σάλτσας εξαρτάται από κάθε συστατικό και ειδικά από το βούτυρο.
Το βούτυρο παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στις έτοιμες σάλτσες ντομάτας που υπάρχουν στην αγορά. Λόγω της φυσικά υψηλής οξύτητας της σάλτσας ντομάτας, οι περισσότερες έτοιμες σάλτσες που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ τείνουν να έχουν πιο έντονη γεύση. Η προσθήκη βουτύρου βελτιώνει τη γεύση της σάλτσας και βοηθά στη μείωση της οξύτητας. Επίσης, δίνει στη σάλτσα μια ωραία λάμψη.
Πόσο βούτυρο χρειάζεται η σάλτσα ντομάτας σας;
Αυτό το κόλπο είναι απίστευτα εύκολο στην εφαρμογή. Ζεστάνετε τη σάλτσα ντομάτας σε χαμηλή φωτιά και στη συνέχεια λιώστε λίγο βούτυρο. Η ποσότητα βουτύρου είναι θέμα γούστου, αλλά ξεκινήστε προσθέτοντας 2 κουταλιές της σούπας και ανακατέψτε το στη σάλτσα καθώς λιώνει. Η συνταγή της Hazan απαιτεί 5 κουταλιές της σούπας βούτυρο, οπότε μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο μέχρι να πετύχετε τη γεύση και την υφή που σας αρέσει.
- Χρησιμοποιήστε μια σάλτσα ντομάτας καλής ποιότητας σε βάζο.
- Αν δεν καταναλώνετε γαλακτοκομικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο αντί για βούτυρο. Το λίπος στο ελαιόλαδο θα δώσει παρόμοιο αποτέλεσμα.
- Διατηρήστε λίγο από το νερό των ζυμαρικών και προσθέστε το στο τέλος, όταν ανακατεύετε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα ντομάτας. Ο συνδυασμός βουτύρου και λίγου νερού ζυμαρικών θα βοηθήσει τη σάλτσα να καλύψει τέλεια τα ζυμαρικά.