Συντάξεις: Αλλάζει η Εισφορά Αλληλεγγύης που οδηγεί σε μειώσεις

    Ημερομηνία:

    Τα σενάρια για να αλλάξει η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ώστε να μην μειώνονται τελικά οι συντάξεις.

    Νομοθετική ρύθμιση εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να διορθώσει την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) που μειώνει τις συντάξεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να καταθέσει τροπολογία μέχρι τέλος του έτους όπου θα παγώνει την ΕΑΣ ενώ θα παγώνουν και οι αυξήσεις στις συντάξεις τους μέχρι το ποσό του ανώτατου κλιμακίου που ανήκει ο συνταξιούχος για να μην αλλάξει κλίμακα.

    Οι συντελεστές ΕΑΣ σήμερα είναι:

    1.400-1.700 ευρώ -3%

    1.701-2.000 ευρώ -6%

    2.000-2.300 ευρώ -7%

    2.300-2.600 ευρώ -9%

    Για συντάξεις από 2.600,01 έως 2.900 ευρώ, ποσοστό 10%

    Για συντάξεις από 2.900,01 έως 3.200 ευρώ, ποσοστό 12%

    Για συντάξεις από 3.200,01 έως 3.500 ευρώ, ποσοστό 13%

    Για συντάξεις από 3.500,01 ευρώ και άνω, ποσοστό 14%.

    Συνταξιούχος που μέχρι το 2023 λάμβανε σύνταξη 1.695 ευρώ μεικτά και κατέβαλλε ΕΑΣ της τάξης του 3%, είχε κράτηση 50,85 ευρώ με τη σύνταξή του να περιορίζεται στα 1.644,15 ευρώ τον μήνα.

    Με την αύξηση κατά 3% για το 2024 (στα μεικτά) η σύνταξη ανέβηκε στα 1.745,85 ευρώ, ήτοι αύξηση της τάξης των 100 ευρώ. Όμως, αυτόματα, η κράτηση της ΕΑΣ από 3% έγινε 6%, καθώς ο συνταξιούχος ανέβηκε στη δεύτερη κλίμακα.

    Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο να μηδενίζεται η αύξηση, αλλά και να μειώνεται το αρχικό ποσό της σύνταξης, καθώς στο χέρι έλαβε 1.641,09 ευρώ.

    Με το νέο σύστημα η σύνταξη του ασφαλισμένου θα «παγώνει» στα 1.700 ευρώ δεν θα αυξάνεται και δεν θα κινδυνεύει να μεταβεί στο επόμενο κλιμάκιο και να καταβάλει υψηλότερη κλίμακα ΕΑΣ.

    Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να βρει ακόμη τη φόρμουλα για την νέα ΕΑΣ που δεν θα μειώνει συντάξεις και θα άρει τις αδικίες και γι αυτό προχωράει στο πάγωμα της ΕΑΣ.

    Σε πολλές περιπτώσεις οι συνταξιούχοι που πήραν αύξηση φέτος 3% βρέθηκαν είτε με τα ίδια χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό επειδή η αύξηση μηδενίστηκε από την ΕΑΣ, είτε και με μικρότερη σύνταξη επειδή με την αύξηση άλλαξαν κλίμακα και πλήρωσαν μεγαλύτερη ΕΑΣ, με αποτέλεσμα να λάβουν μικρότερη σύνταξη.

    Έτσι, εξετάζεται δικαιότερη κατανομή και μείωση της ΕΑΣ σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα, τόσο στις κύριες, όσο και στις επικουρικές συντάξεις.

    Η ΕΑΣ επιβάλλεται σε περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους του Δημοσίου του ΙΚΑ, Ταμείων ΔΕΚΟ και τραπεζών, του ΕΤΑΑ και ΝΑΤ με κύρια σύνταξη ή άθροισμα κύριων συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ. Οι 600.000 είναι παλαιοί συνταξιούχοι πριν το 2016, με επανυπολογισμένες συντάξεις.

    Η ΕΑΣ επιβάλλεται στην εθνική και στην ανταποδοτική σύνταξη. Η προσωπική διαφορά μένει εκτός ΕΑΣ.

    PhysioClinic

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Νέα Κηφισιά: Αυτοκίνητο βούτηξε σε συντριβάνι

    Μέσα στο συντριβάνι κυκλικού κόμβου στη Νέα Κηφισιά κατέληξε τα ξημερώματα...

    Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της Φαίης Μπακογιώργου

    Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται στην υπόθεση του θανάτου της Φαίης...

    Απάτη: Έκλεψαν τα στοιχεία της κάρτας της και…

    Μια νέα υπόθεση με απάτη, μέσω Phishing, έρχεται στο...

    Τραγωδία στα Τέμπη: Το νέο άγνωστο θρίλερ για την πυρόσφαιρα

    Η φονική έκρηξη στα Τέμπη ίσως πέρασε από την…...
    Best Shop