Συνταξιούχοι: Ο γολγοθάς των αναδρομικών – Η ανησυχία και οι «απόμαχοι»

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Για χρονικό διάστημα 5-6 ετών θα πρέπει να περιμένουν οι συνταξιούχοι που δικαιώνονται από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές τους συντάξεις και στα δώρα, για το 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016.

    Εν δυνάμει ωφελημένοι είναι 300.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2020, όμως, η απόφαση του ΣτΕ δεν αρκεί από μόνη της για να πάρουν τα λεφτά τους πίσω, καθώς θα πρέπει να περιμένουν μέχρι οι υποθέσεις τους να τελεσιδικήσουν στα δικαστήρια.

    Κι αυτό γιατί, μετά την πρωτόδικη απόφαση που λαμβάνουν τα διοικητικά δικαστήρια, συνήθως ακολουθεί έφεση από την πλευρά του ΕΦΚΑ που εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό. Εν συνεχεία προκύπτει η τελεσίδικη απόφαση και επιδικάζονται τα ποσά που οφείλονται ανά περίπτωση, έντοκα (6% ανά έτος).

    Νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι αυτή την περίοδο, δικάζονται σε πρώτο βαθμό οι υποθέσεις που είχαν υποβληθεί το 2015-16, ως εκ τούτου θα χρειαστούν πέντε χρόνια περίπου για το κλείσιμο των υποθέσεων.

    ΟΙ «ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΙ»

    Αντίθετα, κοντά στους 1.300.000 συνταξιούχους που δεν προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, αν και υπέστησαν τις ίδιες περικοπές, σήμερα βρίσκονται εκτός πλαισίου επιστροφής αναδρομικών. Εκτός κι αν η κυβέρνηση συνυπολογίσει το πολιτικό κόστος και χειριστεί την υπόθεση διαφορετικά.

    Ετσι, εκτός από το βασικό σενάριο, υπάρχουν και άλλα ενδεχόμενα, όπως η  καταβολή των εν λόγω αναδρομικών να γίνει σε όλους τους συνταξιούχους (είτε προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, είτε όχι). Αυτή η λύση θεωρείται ότι κινείται στα όρια του προϋπολογισμού και δύσκολα υλοποιήσιμη τεχνικά και δημοσιονομικά.

    Το ενδεχόμενο το οποίο απασχολεί ορισμένα στελέχη των ταμείων, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, είναι ο συμψηφισμός των αναδρομικών για όλους τους συνταξιούχους – και όχι μόνο για όσους δικαιώνονται από το ΣτΕ- με την αρνητική προσωπική διαφορά τους, όπως έχει προκύψει μετά τον επανϋπολογισμό τους, με βάση το νόμο Κατρούγκαλου και το νόμο Βρούτση.

    ΤΑ ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ

    Σ΄αυτήν την περίπτωση, οι νέοι συνταξιούχοι από 1ης Ιανουαρίου 2023 (πρακτικά πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων του 2022) θα ελάμβαναν κανονικά, όπως ήδη προβλέπεται, τις αυξήσεις τους (5%-6% σύμφωνα με το βασικό σενάριο), ενώ οι παλιοί συνταξιούχοι θα χωρίζονταν σε δύο κατηγορίες:

    > Στην πρώτη κατηγορία θα ανήκαν εκείνοι των οποίων μετά από το συμψηφισμό αναδρομικών – ονομαστικής αύξησης με την αρνητική προσωπική διαφορά τους για το 2023 (σε ετήσια βάση), θα προέκυπτε μία θετική διαφορά, την οποία θα εισέπρατταν πραγματικά ως αναδρομικά.

    > Στη δεύτερη κατηγορία, θα ανήκαν εκείνοι οι συνταξιούχοι των οποίων, μετά από τον συμψηφισμό αναδρομικών – ονομαστικής αύξησης με την αρνητική προσωπική διαφορά τους για το 2023 (σε ετήσια βάση), θα προέκυπτε εκμηδενισμός της τελευταίας.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Αχαΐα: Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests Μ. Τετάρτη

    Πάτρα, Γενικό Νοσοκομείο Πατρών ‘Αγιος Ανδρέας’, 08:00-14:30 Αίγιο, Νοσοκομείο Αιγίου,...

    Παύλος Μαρινάκης: Με την επιστολική ψήφο ενδυναμώνουμε τη Δημοκρατία

    «Ολοκληρώθηκε χθες η διαδικασία καταχώρησης αιτήσεων από εκλογείς που...

    Επίσημο: Αυτό είναι το νέο CUPRA Formentor

    H αυτονόμηση και ανεξαρτητοποίηση της CUPRA έγινε πριν από περίπου έξι...

    Και ξαφνικά πετάει η Tesla

    Μετά από μία μεγάλη περίοδο πτώσης και στασιμότητας, η...