Η αναδιοργάνωση της λειτουργίας του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας Θράκης (ΛΕΜΜ-Θ) που θα αναβαθμίσει την παρουσία του και θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητά του, αποτέλεσε το θέμα της σύσκεψης μεταξύ της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, και του ΔΣ του Μουσείου στη Θεσσαλονίκη.
Στη συνάντηση της Λίνας Μενδώνη, με τον Πρόεδρο καθ. Φώτη Κιλιπίρη, και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΛΕΜΜ-Θ εξετάστηκε ο νέος οργανισμός του Μουσείου, ο οποίος βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης, και θα επιτρέψει την στελέχωση των βασικών λειτουργιών του Μουσείου. Η αποκατάσταση και συντήρηση του διατηρητέου κτηρίου, το οποίο στεγάζει το ΛΕΜΜ-Θ ετέθη ως ζήτημα άμεσης προτεραιότητας, βάσει και πρόσφατης τεχνικής έκθεσης της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας του ΥΠΠΟΑ. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάστηκαν τα επόμενα βήματα για να ξεκινήσει μέσα στο 2022 η εκπόνηση των απαραίτητων μελετών, προκειμένου σε εύλογο χρονικό διάστημα να είναι διαθέσιμη η μελέτη εφαρμογής για ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Σε επίπεδο εκθεσιακής δραστηριότητας, το ΔΣ του Μουσείου ενημέρωσε την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού για τον προγραμματισμό έκθεσης με θέμα «Παροικιακός Βλαχόφωνος Ελληνισμός της Αυστροουγγαρίας και Βαλκανικής κατά τον 17ο και 18ο αιώνα» με στόχο να αναδειχθεί η συμβολή του Βλαχόφωνου Ελληνισμού της Διασποράς με καταγωγή από τη Μακεδονία, στη διάδοση του ελληνικού πνεύματος στα συγκεκριμένα παροικιακά κέντρα αλλά και στη στήριξη των ιδιαίτερων πατρίδων τους και του νεώτερου ελληνικού κράτους μέσα από τον θεσμό της ευεργεσίας.
Η Λίνα Μενδώνη, κατέθεσε το ενδιαφέρον του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη συνολική αναβάθμιση και βιώσιμη λειτουργία του Μουσείου θέτοντας ως πρώτης προτεραιότητας το ζήτημα της αποκατάστασης του διατηρητέου κτηρίου και δίνοντας συγκεκριμένες κατευθύνσεις προς επίσπευση των διαδικασιών. Η επίσκεψη της Λίνας Μενδώνη, στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης ολοκληρώθηκε με ξενάγησή της στην περιοδική έκθεση με θέμα «1821-2021: Ψηλαφώντας τον εθνικό εαυτό».
Στο πλαίσιο των συναντήσεων εργασίας της Λίνας Μενδώνη, στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Υπουργού και των Εφόρων Αρχαιοτήτων Πόλης και Περιφέρειας Θεσσαλονίκης Μπεττίνας Τσιγαρίδα, και Μαρίζας Τσιάπαλη, με τον Μητροπολίτη Σταυρουπόλεως- Νεαπόλεως κ.κ. Βαρνάβα και των συνεργατών του για την πρόοδο της έκθεσης με τον γενικό τίτλο «Μικρά Ασία χαίρε», η οποία έχει ενταχθεί στις εκδηλώσεις μνήμης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την προσφορά των προσφύγων της Μικράς Ασίας στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση, η οποία προγραμματίζεται να εγκαινιαστεί τον Μάρτιο 2023, συνδιοργανώνεται από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων και την Ιερά Μητρόπολη.
Με την ύψιστη διάκριση της Ιεράς Μητρόπολης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου τιμήθηκε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ.κ. Ιερώνυμο Β, για τη συμβολή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο έργο της αποκατάστασης του βυζαντινού ναού Αγίου Ανδρέα Περιστερών, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για βυζαντινό ναό του 9ου αι., επί παλαιότερου παλαιοχριστιανικού, με εξαιρετικό αρχιτεκτονικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Αποτελούσε Καθολικό Μονής που ιδρύθηκε από τον Όσιο Ευθύμιο τον εν Περιστεραίς. Η αποκατάσταση του Ναού έγινε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, η προϊσταμένη της οποίας Μαρίζα Τσιάπαλη, τιμήθηκε αναλόγως από τον Μητροπολίτη Ιερισσού κ.κ. Θεόκλητο.