Συζήτηση για κοινό εορτασμό του Πάσχα από ορθόδοξους και καθολικούς

    Ημερομηνία:

    Συζήτηση για κοινό εορτασμό του Πάσχα από ορθόδοξους και καθολικούς έχει ανοίξει με αφορμή το γεγονός ότι το 2025 συμπίπτει ημερολογιακά για τις δυο εκκλησίες.

    Φλίγκος

    Με αφορμή αυτό, σε επίσημο ανακοινωθέν που εξέδωσε η Ιεραρχία του Πατριαρχείου εκφράζεται ομόφωνα η ευχή να καθιερωθεί κοινός εορτασμός, με αφετηρία την άνοιξη του 2025. Το φετινό Πάσχα, στις 20 Απριλίου, συμπίπτει ημερολογιακά για τις δύο εκκλησίες.

    «Ἐν τῷ πνεύματι τούτῳ, ἐκφράζεται ὁμοθυμαδόν ἡ εὐχή ὁ κοινός ἑορτασμός τοῦ Πάσχα κατά τό ἑπόμενον ἔτος ὑπό τῆς Ἀνατολικῆς καί Δυτικῆς Χριστιανοσύνης, νά μή ἀποτελέσῃ μίαν εὐτυχῆ ἁπλῶς σύμπτωσιν, ἀλλά τήν ἀπαρχήν τῆς καθιερώσεως κοινῆς ἡμερομηνίας διά τόν ἑορτασμόν του κατ᾽ ἔτος, συμφώνως πρός τό Πασχάλιον τῆς καθ᾽ ἡμᾶς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας», αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη λήξη των εργασιών της Σύναξης της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
    Κατά την ομιλία του στη Σύναξη της Ιεραρχίας του Θρόνου, ο πατριάρχης. Βαρθολομαίος υπενθύμισε στους Ιεράρχες ότι στα τέλη Μαΐου του 2025 θα πραγματοποιηθεί στη Νίκαια της Βιθυνίας ο επίσημος εορτασμός για τη συμπλήρωση 1.700 ετών από τη σύγκληση της Α’ Οικουμενικής Συνόδου. Η Α’ Οικουμενική Σύνοδος, η οποία είχε συνέλθει το 325 μ.Χ. στη Νίκαια της σημερινής Τουρκίας, ένα σημαντικό θρησκευτικό κέντρο κατά τη βυζαντινή εποχή, είχε ασχοληθεί και με το ζήτημα του κοινού εορτασμού του Πάσχα ενώ οι αποφάσεις της θεωρούνται κομβικής σημασίας για την ενότητα των Εκκλησιών, καθώς εκεί διαμορφώθηκε το Σύμβολο της Πίστεως, το γνωστό «Πιστεύω» που αναγνωρίζεται από τους ορθοδόξους, τους καθολικούς και ορισμένους προτεστάντες.
    Στον επετειακό εορτασμό που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στη Νίκαια θα παραστεί και ο Πάπας της Ρώμης Φραγκίσκος, ο οποίος τον περασμένο Δεκέμβριο εξέφρασε για πρώτη φορά την επιθυμία του να καθιερωθεί κοινός εορτασμός του Πάσχα.

    PhysioClinic

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Το FLAMIS.GR συμμετέχει στη σημερινή 24ωρη απεργία των δημοσιογράφων

    Για σήμερα Τρίτη 8 Απριλίου προκήρυξαν απεργία οι ενώσεις...

    ΠΑΤΡΑ: Επιασαν τρία άτομα για τα τηλεφωνήματα με τα “μαϊμού τροχαία”

    Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που εξαπατούσε ανυποψίαστους πολίτες στην...

    ΠΑΤΡΑ: Έφυγαν από τη ζωή και θα κηδευτούν την Τρίτη 8 και την Τετάρτη 9-4-2025

    ΚΗΔΕΙΑ ΤΗΝ   ΠΟΛΥΑΓΑΠΗΜΕΝΗ   ΜΑΣ ΕΛΕΝΗ  ΧΗΡΑ  ΧΡΗΣΤ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ ΤΟ  ΓΕΝΟΣ ...

    Τραγωδία – Νεκρή βρέθηκε 19χρονη φοιτήτρια

    Βαρύτατο πένθος έχει προκαλέσει στην οικογένεια μιας 19χρονη φοιτήτριας...