Τ929 και T629: Τα τουρκικά επιθετικά ελικόπτερα με κινητήρες από την Ουκρανία

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Μετά το αμερικανικό μπλόκο, με την εφαρμογή των κυρώσεων από τον νόμο CAATSA, ως απόρροια της αγοράς των S-400 από την Ρωσία, η τουρκική αμυντική βιομηχανία που επαίρετο για την παραγωγή των εγχώριων ελικοπτέρων Τ-129 έμεινε ξαφνικά με τους έλικες… στα χέρια.

    Κι αυτό γιατί είχε μεν φροντίσει η τουρκική αεροπορική βιομηχανία (ΤΑΙ) να πάρει από την Ιταλία το δικαίωμα του σχεδίου για το ελικόπτερο, το «ιταλικό Apache» της δεκαετίας του ’80, όμως βασιζόταν σε αμερικανικούς κινητήρες. Έτσι, όταν προσπάθησε να το εξάγει στο Πακιστάν, το οποίο της πρόσφερε συμβόλαιο ύψους 2,2 δισ. δολαρίων, ήρθε το αμερικανικό μπλόκο κι έτσι οι Τούρκοι έμειναν ξεκρέμαστοι.

    Η πώληση των τουρκικών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV) Bayraktar TB2 στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, μετά την παρουσία τους στο πεδίο των μαχών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, έφερε και εκτενέστερη συνεργασία της Ουκρανίας με την τουρκική αμυντική βιομηχανία, κάτι που είχαμε επισημάνει στο enikos.gr από τον Μάρτιο του 2021.

    Τ929 και T629: Τα τουρκικά επιθετικά ελικόπτερα με κινητήρες από την Ουκρανία

    GYMALL

    Τώρα, όπως αναφέρουν τουρκικοί ιστότοποι εξειδικευμένοι σε θέματα άμυνας, η ΤΑΙ έχει ετοιμάσει το Τ929, το οποίο θα ζυγίζει έως 6 τόνους και θα έχει παρόμοια εμφάνιση με το Ελικόπτερο Επιθετικής και Τακτικής Αναγνώρισης T-129 ATAK. Έναν τόνο βαρύτερο από το T-129 ATAK, το T-929 θα έχει περισσότερα πυρομαχικά – ειδικά πυρομαχικά 20 χιλιοστών – (σ.σ. λένε ότι θα φέρει 70 κατευθυνόμενες ρουκέτες εγχώριας παραγωγής Cirit, καθώς και αντιαρματικούς πυραύλους L-UMTAS) και αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά συστήματα.

    Μάλιστα, οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι σύντομα θα έχουν έτοιμη και μία μη επανδρωμένη έκδοση του ελικοπτέρου με τον κωδικό Τ629.

    Τ929 και T629: Τα τουρκικά επιθετικά ελικόπτερα με κινητήρες από την Ουκρανία

    Τα ερώτημα που προκύπτει είναι πώς η Ουκρανία μπορεί να εμπιστευτεί τη μεταφορά τεχνογνωσίας στην Τουρκία για την παραγωγή κινητήρων δεδομένου ότι η Άγκυρα είναι η μοναδική χώρα του ΝΑΤΟ που δεν έχει εφαρμόσει τις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.

    Και από την άλλη, θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η στάση της Ρωσίας και του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προσωπικά προς τον σύμμαχό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Θα δεχθεί ο Ρώσος Πρόεδρος αυτόν τον αμυντικό συνεταιρισμό της Τουρκίας με τον μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή εχθρό του;

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΔΕΕΠ ΑΧΑΪΑΣ ΝΔ: Σκοταδισμός η επίθεση στην Χριστίνα Αλεξοπούλου

    Την άμεση παρέμβαση της ΔΕΕΠ Αχαϊας ΝΔ προκάλεσε το...

    Προκαλεί η ζάχαρη υπερκινητικότητα στα παιδιά;

    Νιώθετε ποτέ ότι το παιδί σας μεταμορφώνεται σε έναν...

    Κάρτες – POS: Ποιοι και πόσο ωφελούνται από τη μείωση των τραπεζικών προμηθειών

    Εκατομμύρια συναλλαγές που γίνονται καθημερινά σε περίπτερα βενζινάδικα, ταξί, λαϊκές...

    ΠΑΤΡΑ: “Λουκέτο” σε γνωστό κατάστημα στην Πλ. Ολγας – ΦΩΤΟ

    Εκλεισε το αρτοποιείο Μπουλουλής στην Πλ. Ολγας στην Πάτρα....