Τα μικροπλαστικά εντοπίζονται ακόμα και σε νεογέννητα

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    «Μικροπλαστικά συναντάμε παντού: Από τα σκουπίδια, τη σκόνη, τα υφάσματα, τα καλλυντικά, τα προϊόντα καθαρισμού, τη βροχή, τα θαλασσινά, το επιτραπέζιο αλάτι και πολλά άλλα. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα μικροπλαστικά έχουν ανιχνευθεί σε όλο το ανθρώπινο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του αίματος, του σάλιου, του ήπατος, των νεφρών και του πλακούντα», αναφέρει το επιστημονικό περιοδικό του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Πράγματι, τα μικροπλαστικά και τα νανοπλαστικά έχουν κατακλύσει τον πλανήτη, εντοπίζονται σχεδόν παντού και ανησυχούν τους επιστήμονες εξαιτίας της ικανότητάς τους να διεισδύουν ακόμα και στα κύτταρα του οργανισμού.

    Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science of the Total Environment από επιστημονική ομάδα της πανεπιστημιακής σχολής Rutgers Health των ΗΠΑ εντείνει την ανησυχία, αφού αποκαλύφθηκε ότι ανιχνεύθηκαν μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού, μικρότερα από έναν κόκκο άμμου, ακόμα και σε νεογέννητα τρωκτικά.

    «Μικρο-νανοπλαστικά σωματίδια (MNPs) έχουν εντοπιστεί τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Από αυτές τις εκθέσεις στον πραγματικό κόσμο, τα MNPs έχουν εντοπιστεί σε ανθρώπινα υγρά και ιστούς οργάνων, συμπεριλαμβανομένου του πλακούντα και του μητρικού γάλακτος. Εργαστηριακές μελέτες έχουν εντοπίσει ότι τα MNPs είναι ικανά να διασχίζουν τον λεγόμενο πλακουντιακό φραγμό και να εναποτίθενται σε εμβρυϊκούς ιστούς- ωστόσο, παρέμενε ασαφές εάν τα MNPs παραμένουν στους ιστούς των απογόνων μετά τη γέννηση», αναφέρει η έκθεση.
    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND
    Σε αυτό το ερώτημα θέλησαν να απαντήσουν εκθέτοντας έξι αρουραίους για 10 ημέρες σε αερολύματα πλαστικών σωματιδίων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό, δύο βρέφη τρωκτικών, ένα αρσενικό κι ένα θηλυκό, ελέγχθησαν για έκθεση σε μικροπλαστικά και νανοπλαστικά. Και στις δύο περιπτώσεις, ο ίδιος τύπος πλαστικού που εισέπνευσαν οι μητέρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ανιχνεύθηκε στον πνεύμονα, το συκώτι, τα νεφρά, την καρδιά και τον εγκεφαλικό ιστό τους.

    Η Φοίβη Α. Στέιπλτον, αναπληρώτρια καθηγήτρια φαρμακολογίας και τοξικολογίας στη Φαρμακευτική Σχολή Rutgers Ernest Mario και επικεφαλής της μελέτης, εξήγησε σύμφωνα με το Science Daily ότι τα ευρήματα αυτά αποτελούν ένα ακόμα στοιχείο που αποκαλύπτει τους πιθανούς κινδύνους που βρίσκονται πίσω από αυτά τα σωματίδια, τα οποία απελευθερώνονται στη φύση και με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά.

    «Αυτά τα αποτελέσματα εγείρουν ανησυχίες για τις τοξικολογικές επιπτώσεις που σχετίζονται με την έκθεση σε MNP, την υγεία της μητέρας-εμβρύου και τη συστημική εναπόθεσή τους», αναφέρουν οι ερευνητές με την Στέιπλτον να τονίζει ότι «κανείς δε θέλει πλαστικό στο συκώτι του» και πως το επόμενο βήμα είναι να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό και τι σημαίνει.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Νεκρός 55χρονος από πνιγμό στο γιορτινό τραπέζι

    Την τελευταία του πνοή άφησε ένας άνδρας το απόγευμα...

    Επίδομα ανεργίας: Εντός των πρώτων μηνών του 2025 ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή του – Περισσότερα κίνητρα για εργασία

    Tίθεται σε πιλοτική εφαρμογή το νέο επίδομα ανεργίας. Tο πιλοτικό πρόγραμμα υλοποιείται έπειτα...

    ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποιες ενισχύσεις θα πληρωθούν τέλη Ιανουαρίου µε αρχές Φεβρουαρίου του 2025

    Καθυστερούν και άλλο οι καταβολές των ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους...
    Best Shop