Πολλοί από εμάς ισχυριζόμαστε ότι θέλουμε να ζήσουμε μέχρι τα 100, αλλά δεν κάνουμε πάντοτε ό,τι χρειάζεται για να αυξήσουμε τις πιθανότητές μας να το πετύχουμε. Τα μυστικά της μακροζωίας έχουν αναπτυχθεί σε πολλές περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Σαρδηνίας, ιδίως σε ορισμένες περιφέρειές της όπως η Ogliastra, η Barbagia di Ollola και η Barbagia του Seulo.
Αυτή η λεγόμενη «μπλε ζώνη» της Σαρδηνίας, εκεί όπου οι αιωνόβιοι δεν αποτελούν εξαίρεση, καταρρίπτει την αφήγηση ότι απαιτούνται μόνο καλά γονίδια για να ζει και να είναι κανείς λειτουργικός σε προχωρημένη ηλικία. Σύμφωνα με τον Δρ. Giovanni Mario Pes, ερευνητή με εξειδίκευση στην μακροζωία, τα γονίδια έχουν βέβαια κάποια επίδραση στη μακροζωία, όμως είναι πιθανό να αντιπροσωπεύουν μόνο το 20% έως 25% των διαφορών στη διάρκεια ζωής.
Απεναντίας, οι συνήθειες στον τρόπο ζωής, τις οποίες μπορούμε να ελέγξουμε, καθορίζουν το υπόλοιπο. Οι κάτοικοι της Σαρδηνίας ακολουθούν ορισμένες πρακτικές που μπορεί να συνδέονται με την μακροζωία τους και μπορεί να βοηθήσουν τους υπόλοιπους να ζήσουμε περισσότερο και υγιέστερα:
1. Οι μέρες τους είναι φυσικά γεμάτες από σωματική δραστηριότητα
Οι κάτοικοι αυτής της μπλε ζώνης της Σαρδηνίας κινούν συνεχώς το σώμα τους, κάνοντας συνηθισμένες εργασίες. Το λοφώδες τοπίο της περιοχής παρέχει πολλές ευκαιρίες για να ανεβάσουν τους καρδιακούς παλμούς και να δυναμώσουν τους μυς των ποδιών. Οι υπαίθριες δουλειές όπως η βοσκή, η γεωργία, η κηπουρική, το περπάτημα και η αναζήτηση άγριων χόρτων και μανιταριών καίνε θερμίδες και κρατούν το σώμα και το μυαλό δυνατά.
Οι έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η σωματική δραστηριότητα επηρεάζει σημαντικά την υγεία και τη μακροζωία, συνεπώς ακόμα κι αν δεν έχετε την τύχη να ζείτε σε ένα περιβάλλον όπου προσφέρονται άπλετες ευκαιρίες για σωματική δραστηριότητα, μπορείτε μεταξύ άλλων να βάλετε στην καθημερινότητά σας έναν περίπατο ή να χρησιμοποιείτε τις σκάλες αντί του ασανσέρ.
2. Τρώνε φρέσκα, σπιτικά γεύματα
Οι ηλικιωμένοι τις περιοχής επιλέγουν συνήθως τα τοπικά καλλιεργούμενα υλικά και τους απλούς, εποχιακούς συνδυασμούς τροφίμων που φτιάχνονται στη δική τους κουζίνα, παραμένοντας πιστοί σε παγιωμένες γαστρονομικές παραδόσεις και τις διατροφικές πρακτικές.
Τείνουν να τρώνε φρέσκα, σπιτικά γεύματα χωρίς πρόσθετα ή συντηρητικά όταν φτιάχνουν τα δικά τους ζυμαρικά ή ψωμί. Επίσης, τρώνε κρέας μόνο τέσσερις ή πέντε φορές το μήνα. Το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης τους προέρχεται από φασόλια, μια πλούσια πηγή φυτικών ινών και άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών.
3. Παραμένουν κοινωνικά ενεργοί όσο μεγαλώνουν
Οι γηραιότεροι κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν υψηλά επίπεδα ψυχολογικής ευημερίας και χαμηλά επίπεδα καταθλιπτικών συμπτωμάτων, εν μέρει χάρη στην ανθεκτικότητα και τους κοινωνικούς δεσμούς τους. Οι ηλικιωμένοι αυτού του τμήματος του νησιού δεν είναι απομονωμένοι. Αντιθέτως, απολαμβάνουν σημαντικό ρόλο τόσο μέσα στις οικογένειές τους όσο και στην ευρύτερη κοινότητα. Τους δίνεται τιμητική θέση στο οικογενειακό τραπέζι και η σοφία τους εκτιμάται από τις νεότερες γενιές.
Βρίσκουν ψυχαγωγία σε κοινές δραστηριότητες, όπως κοινά γεύματα, θρησκευτικές τελετές, παιχνίδια, κηπουρική ή απλά σε παρέες φίλων.
4. Διατηρούν μια αίσθηση πνευματικότητας
Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι της Σαρδηνίας και άλλων περιοχών της Ιταλίας τείνουν να είναι θρησκευόμενοι. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η προσευχή και η πνευματικότητα μπορεί να ευθύνονται για την ικανοποίηση από τη ζωή καθώς γερνάμε. Η κοινωνική αλληλεπίδραση που συνδέεται με τη θρησκεία συμβάλλει επίσης στη θετική οπτική της ζωής.
Δεν ασπάζονται όμως όλοι μια επίσημη θρησκεία και δεν χρειάζεται να τους μιμηθεί κανείς κατά γράμμα προκειμένου να ζήσει περισσότερο. Μπορείτε όμως να εξετάσετε εναλλακτικούς τρόπους για να αποκτήσετε μια αίσθηση πνευματικότητας, όπως σε κέντρα διαλογισμού ή σε μαθήματα γιόγκα.