Καθώς διανύουμε περίοδο διακοπών, όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες αναζητούν συμφέρουσες προσφορές για τις καλοκαιρινές τους εξορμήσεις. Ωστόσο, ο Έλληνας ταξιδιωτικός σύμβουλος Θανάσης Μούγιος, συνεργάτης της εταιρείας Kinglike Concierge, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με διάφορες απάτες που απειλούν να τινάξουν στον αέρα τα σχέδια των ταξιδιωτών. Όπως αναφέρει η Daily Mail, ο ειδικός επισημαίνει πέντε πολύ συχνές μορφές εξαπάτησης που στοχεύουν τους ανυποψίαστους τουρίστες.
Απάτες με ψεύτικα εισιτήρια και «μαϊμού» ιστοσελίδες
Σύμφωνα με τον ειδικό, ένα από τα πιο κοινά κόλπα των απατεώνων αφορά ιστοσελίδες-απομιμήσεις αεροπορικών εταιρειών, σχεδιασμένες να υποκλέψουν προσωπικά και τραπεζικά στοιχεία. Ο ίδιος συνιστά οι κρατήσεις να γίνονται αποκλειστικά μέσω των επίσημων sites των αεροπορικών ή μέσω αναγνωρισμένων πλατφορμών όπως το Expedia, το Kayak και το Skyscanner. Ο κ. Μούγιος προειδοποιεί να αποφεύγονται οι άγνωστοι μεταπωλητές και να εντοπίζονται ενδείξεις απάτης, όπως γενικοί χαιρετισμοί στα email, περίεργες διευθύνσεις αποστολέων ή πίεση για άμεση ενέργεια. «Επιβεβαιώστε τις κρατήσεις μόνο μέσα από τα επίσημα κανάλια επικοινωνίας των εταιρειών», επισημαίνει.
Πλαστοί ταξιδιωτικοί πράκτορες
Ένα ακόμη κόλπο περιλαμβάνει ψεύτικους ταξιδιωτικούς πράκτορες ή ιστοσελίδες που μιμούνται αξιόπιστες εταιρείες. Οι πελάτες καλούνται να επιβεβαιώνουν πάντα την εγκυρότητα των πρακτόρων μέσω επίσημων φορέων. Ο ειδικός σημειώνει πως οι νόμιμοι επαγγελματίες προσφέρουν γραπτές συμβάσεις, ξεκάθαρες πολιτικές ακύρωσης και δεν απαιτούν άμεσες πληρωμές με ανασφαλείς μεθόδους, όπως τραπεζικά εμβάσματα ή εφαρμογές πληρωμών.
Η παγίδα της δήθεν «δωρεάν κρουαζιέρας»
Ο κ. Μούγιος αναφέρει πως η αυξημένη ζήτηση για κρουαζιέρες έχει προσελκύσει και τους επιτήδειους, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να προσελκύσουν ανυποψίαστους. Οι απατεώνες συχνά ισχυρίζονται ότι ο παραλήπτης κέρδισε ένα ταξίδι ή έλαβε αποκλειστική πρόσκληση. «Ελέγχετε πάντα τα στοιχεία της κρουαζιέρας με την επίσημη εταιρεία και ζητάτε σύμβαση που να περιγράφει με σαφήνεια τα κόστη και τους όρους», συνιστά ο ταξιδιωτικός σύμβουλος.
Επικίνδυνες συμφωνίες με χρονομεριστικές μισθώσεις
Πολλές υποσχέσεις για πολυτελή διαμονή και προνόμια υψηλής ποιότητας μέσω χρονομεριστικών μισθώσεων (timeshare) καταλήγουν σε απάτη. Ο κ. Μούγιος εξηγεί πως οι επιτήδειοι εμφανίζουν επαγγελματικές παρουσιάσεις, όμως βασίζονται σε προφορικές υποσχέσεις που δεν συμπεριλαμβάνονται σε κανένα έγγραφο.
Συνιστά στους καταναλωτές να ερευνούν λεπτομερώς τον πάροχο, την τοποθεσία και τις αξιολογήσεις πριν δεσμευτούν.
Ψεύτικες αγγελίες για εξοχικά και ξενοδοχεία
Μια άλλη παγίδα είναι τα ψεύτικα τουριστικά καταλύματα. Ο ειδικός συμβουλεύει οι κρατήσεις να γίνονται μόνο μέσα από γνωστές πλατφόρμες, όπως το Booking.com, το Airbnb ή το Vrbo. Επιπλέον, τονίζει ότι οι πληρωμές πρέπει να γίνονται εντός των ασφαλών συστημάτων των πλατφορμών. Αν κάποιος ζητήσει πληρωμή εκτός συστήματος, πρόκειται πιθανότατα για απάτη. «Όταν μια προσφορά φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή, συνήθως δεν είναι», καταλήγει ο ειδικός.