Καλά νέα για τους (όχι λίγους) λάτρεις των ζυμαρικών που προσπαθούν να ελέγξουν το βάρος τους.
Μια νέα έρευνα, από τις Lisa Sanders και Joanne Slavin, όχι απλώς τα απενοχοποιεί αλλά αναδεικνύει τα οφέλητους ως καλή πηγή φυλλικού οξέος, ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου και ψευδαργύρου, που σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα μπορεί ακόμα και να βοηθήσει στην απώλεια κιλών, όταν δηλαδή αποτελεί μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.
Οι ειδικοί προχώρησαν στην ανασκόπηση 38 ερευνών που διερευνούσαν τη σχέση ανάμεσα στα λευκά ζυμαρικά και το σωματικό βάρος και, ειδικότερα, την επίπτωσή τους στις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη και στον γλυκαιμικόδείκτη.
Το συμπέρασμά τους; «Παρά την εντύπωση που έχουν κάποιοι ότι τα λευκά ζυμαρικά είναι “παχυντικό” φαγητό, οι σύγχρονες παρατηρήσεις δείχνουν ότι γενικά δεν συνδέονται με το σωματικό βάρος ή τη σύσταση του σώματος, μπορεί μάλιστα να λειτουργήσουν θετικά στον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) ή στην κοιλιακή παχυσαρκία».
Μια παλαιότερη, ιταλική έρευνα του 2016, είχε καταλήξει σε παρόμοιο συμπέρασμα, ότι όσοι λατρεύουν τα μακαρόνια έχουν γενικά χαμηλότερο ΔΜΣ.
Όλα τα παραπάνω, βέβαια, εξαρτώνται και από παράγοντες όπως το μέγεθος μιας μερίδας και το αν, φυσικά, μιλάμε για παράδειγμα για σπαγγέτι με σκόρδο και ντομάτα ή για συνταγές όπως η καρμπονάρα.