Τέμπη: Συγκλονίζει η μητέρα του μηχανοδηγού – «Είχαμε περισσότερες προσδοκίες για το πόρισμα – Δεν πήραμε ξεκάθαρη απάντηση»

    Ημερομηνία:

    «Δεν μας διαφώτισε περισσότερο από τα στοιχεία που ήδη γνωρίζαμε. Όλα τα στοιχεία ήταν γνωστά. Και τα λάθη που είχαν γίνει πριν και τι οδήγησε στην τραγωδία, οι παραλείψεις που έγιναν μετά και απάντηση για το φορτίο ξεκάθαρη δεν δόθηκε», σημείωσε η Σταυρούλα Καρύδη, μητέρα του μηχανοδηγού της μοιραίας εμπορικής αμαξοστοιχίας Δημήτρη Μασσαλή σχετικά με το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, μιλώντας στην εκπομπή «Πρόσωπο με Πρόσωπο» του ΑΝΤ1, με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

    Συγκεκριμένα, η κα Καρύδη ανέφερε: « Εγώ δεν νομίζω ότι προσέφερε κάτι παραπάνω. Περισσότερα πράγματα περιμέναμε. Θεωρώ ότι ήταν περισσότερες οι προσδοκίες. Ακόμα, σας λέω και για το φορτίο που υπάρχει αυτή η διγνωμία, ξεκάθαρη απάντηση δεν δόθηκε. Πιθανόν να μετέφερε κάτι, αλλά δεν γνωρίζουμε τι. Το μόνο που μειώθηκε λίγο ήταν η ποσότητα.».

    Ήμουν πάρα πολύ αναστατωμένη γιατί ξεκίναγε τη ζωή του, ετοιμαζόταν να προχωρήσει τη ζωή του, έμενε με την κοπέλα του και του έλεγα ότι δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο να διαθέτεις τόσο πολύ από τον προσωπικό σου χρόνο γι’ αυτό το πράγμα. Αυτός το αγαπούσε πολύ και προσπαθούσε να το δικαιολογήσει ότι έχουνε γίνει προκηρύξεις, ότι θα πάρουνε άτομα… Όντως δηλαδή ότι είναι υποστελεχωμένο τον τελευταίο καιρό λόγω πολλών συνταξιοδοτήσεων, αλλά επειδή τον τελευταίο καιρό παίρνανε άτομα αλλά δεν είχαν προλάβει να τα εκπαιδεύσουν, τους έλεγαν ότι είναι πάρα πολύ προσωρινό αυτό που θα γίνει.

    Μάλιστα, τον γιο μου τον είχανε προτείνει να γίνει και εκπαιδευτής. Είχε πολλά προσόντα και είχε καταθέσει τα χαρτιά του και είχε εγκριθεί – νομίζω – να γίνει και εκπαιδευτής στις καινούριες σειρές των μηχανοδηγών που θα παίρνανε. Αλλά μας καθησύχαζε πως ήταν προσωρινό. Δεν τον βλέπαμε σχεδόν καθόλου τον τελευταίο χρόνο, γιατί σας λέω ότι τον τελευταίο χρόνο διογκώθηκε. Αλλά δεν υπήρχε καμία υπόνοια για όλα αυτά, τα οποία και εμείς μάθαμε μετά.

    Γι΄αυτήν την υποστελέχωση, για τον τρόπο που προσλαμβάνονταν στον ΟΣΕ, γιατί κι εμείς μετά μάθαμε ότι άλλα είναι τα τρένα και άλλος ο ΟΣΕ, για την τελείως διαφορετική εκπαίδευση που έχουν οι μηχανοδηγοί. Γιατί – όπως έχω ξαναπεί –  ο γιος μου ήταν από τους καινούριους μηχανοδηγούς, τους οποίους προσέλαβε μόλις το 2018 η Hellenic και οι οποίοι είχανε πάρα πολύ αυστηρή εκπαίδευση. Εκτός του ότι ζήταγε προσόντα, όπως τριτοβάθμια εκπαίδευση, υπολογιστές, γλώσσες, προϋπηρεσία κ.λπ. που κατείχανε, η εκπαίδευσή του κράτησε έναν χρόνο.

    «Και εύλογα σαν μητέρα του εργαζόμενου, του μηχανοδηγού, έχω την απορία: Εμείς δεν γνωρίζαμε, γιατί το παιδί εκπαιδευόταν για τα συστήματα και ερχόταν με χαρά και μας έλεγε για τα καινούρια συστήματα των τρένων που εκπαιδευότανε στην θεωρία. Σκεφτείτε την έκπληξή μου όταν έμαθα ότι τίποτα από αυτά δεν λειτουργούσε. Τίποτα δεν ίσχυε από αυτά. Το παράπονό μου είναι ένα: Αυτοί που το γνωρίζανε ότι στον ανθρώπινο παράγοντα στηρίζονται οι ζωές των ανθρώπων, γιατί τουλάχιστον δεν φρόντισαν να είναι αντικειμενική η επιλογή των στελεχών; Να είναι επαρκής η εκπαίδευσή τους, αυστηρή, τουλάχιστον μέχρι να εγκατασταθούν αυτά τα συστήματα, αφού δεν το γνωρίζαμε. Γιατί, δηλαδή, ανακαλύπτουμε αυτή την επιπολαιότητα, αυτή την προχειρότητα, αυτή την ανευθυνότητα στο διορισμό ανθρώπων από τους οποίους κρίνεται η ζωή; Και απορώ γιατί θέλανε τόσα προσόντα στους μηχανοδηγούς όταν τελικά δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτα, να τα χρησιμοποιήσουν;

    Μπορούσε να αποτρέψει το παιδί μου που ήταν στο δρόμο του; Το μόνο που έκανε και θέλω να ακουστεί, το μόνο που είναι αποδεδειγμένο, ήτανε ο μηχανοδηγός -αν το έχετε ακούσει – που βρέθηκε πάνω στην ακαριαία πέδηση. Ο μόνος που εκείνο το βράδυ μαζί με τον άλλον που το αντιλήφθηκε, έκανε μια απέλπιδα προσπάθεια να ελαχιστοποιήσει τα αποτελέσματα αυτής της σύγκρουσης.

    Αλλά, τι άλλο; Τι άλλο μπορούσε να κάνει όταν το τρένο έτρεχε με 160 χιλιόμετρα το επιβατικό και ξεπήδησε μέσα από ένα τούνελ; Τι άλλο μπορούσανε να κάνουνε αυτά τα παιδιά; Γι’ αυτό σας λέω ότι όταν κάποιος με ένα κουμπί, με μια απόφασή του κανονίζει εάν δύο τρένα θα μπουν στην ίδια γραμμή ή σε διαφορετική, με ένα κλειδί και ελαφρά τη καρδία; Και έχασα εγώ ένα παιδί που το σπούδαζα 20 χρόνια; 20 χρόνια από τη ζωή μας.

    Και όχι μόνο εγώ. Όλος ο κόσμος. Τόσα παιδιά. Γιατί θύματα και οι επιβάτες, θύματα και οι εργαζόμενοι. Τον ίδιο πόνο έχουμε και οι μανάδες των μεν και οι μανάδες των δε. Και εμείς είχαμε όνειρα για αυτά τα παιδιά. Και εμείς θεωρήσαμε ότι τα αποκαταστήσαμε επαγγελματικά. Επενδύσαμε σε σπουδές, γλώσσες, υπολογιστές, με ανατροφές…

    Τι άλλο να πω; Τι άλλο; Μεγάλα παράπονα, μεγάλος θυμός γιατί θεωρούσαμε ότι τα κάναμε όλα σωστά και ποιο ήτανε το κέρδος μας; Ποια ήταν η επιβράβευση αυτού του παιδιού για αυτόν τον χαρακτήρα, για αυτόν τον επαγγελματισμό που μέχρι τελευταία στιγμή έδειξε;», πρόσθεσε.

    PhysioClinic

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ο Κιρ Στάρμερ κάλεσε πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο που διοργανώνει την Κυριακή για τον πόλεμο στην Ουκρανία

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ έχει καλέσει πολλούς Ευρωπαίους...

    Πανικός στην Τουρκία για διαρροές κεφαλαίων της τουριστικής βιομηχανίας προς την Ελλάδα

    Στην αύξηση των επενδύσεων στις οποίες έχουν προχωρήσει τους...

    Ύφεση 0,4% στην Ευρώπη θα φέρουν οι δασμοί Τραμπ προειδοποιούν Γερμανοί αναλυτές

    Ο Τραμπ έχει προαναγγείλει δασμούς 25% στις ευρωπαϊκές εισαγωγές Οι...
    Best Shop