Τον περασμένο Ιούλιο, ο εφέτης ειδικός ανακριτής Λάρισας που διερευνά το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, Σωτήρης Μπακαΐμης, ανέθεσε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο να διεξαγάγει έρευνα σχετικά με τη γνησιότητα των αρχείων ήχου από τη μοιραία νύχτα της σύγκρουσης. Πρόκειται για τα αρχεία επικοινωνιών που εγγράφηκαν στα ηλεκτρονικά συστήματα του ΟΣΕ και διαβιβάστηκαν με εξωτερικό σκληρό δίσκο στην ανάκριση. Αφορμή για την παραγγελία της έρευνας υπήρξαν καταγγελίες και δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες είχαν αφαιρεθεί 11 λεπτά. «Εχουν διαγραφεί ανεξήγητα 11 λεπτά από τις συνομιλίες μεταξύ του μηχανοδηγού και του σταθμάρχη Λάρισας, λίγο πριν το δυστύχημα», αναφερόταν χαρακτηριστικά σε ένα από τα δημοσιεύματα της άνοιξης του 2024.
Σε συνέχεια των παραπάνω, την 9η Ιουλίου ο εφέτης ανακριτής Λάρισας ανέθεσε στον αναπληρωτή καθηγητή της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Αθανάσιο Ροντογιάννη, να διενεργήσει έλεγχο για την υπόθεση. Συγκεκριμένα, του ζήτησε να απαντήσει στο ερώτημα εάν ο συγκεκριμένος σκληρός δίσκος φέρει στοιχεία επέμβασης –διαγραφής– αφαίρεσης κάποιου ηχητικού ή άλλου αρχείου, στις καταγραφές της 28ης Φεβρουαρίου 2023 και συγκεκριμένα το κρίσιμο διάστημα από τις 10.30 μ.μ. έως και τις 23.45 μ.μ. Σε θετική περίπτωση, ο ανακριτής ζήτησε ακόμα από τον κ. Ροντογιάννη να προχωρήσει σε ανάκτηση του αρχείου που είχε αφαιρεθεί ή διαγραφεί.
Αφορά δεδομένα επικοινωνιών που εγγράφηκαν στα ηλεκτρονικά συστήματα του ΟΣΕ και διαβιβάστηκαν με εξωτερικό σκληρό δίσκο στην ανάκριση.
Ο αναπληρωτής καθηγητής ολοκλήρωσε την έρευνα και συνέταξε την «έκθεση ειδικής πραγματογνωμοσύνης» στις 14 Ιανουαρίου 2025, με το σχετικό έγγραφο να ενσωματώνεται μόλις την περασμένη Παρασκευή στον φάκελο της δικογραφίας. Πρόκειται για έγγραφο πέντε σελίδων στο οποίο ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ περιγράφει βήμα προς βήμα τις ενέργειές του για να καταλήξει στο εξής συμπέρασμα, το οποίο παρατίθεται αυτούσιο: «Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα και το συνδυασμό πληροφοριών από α) τα αρχεία ήχου και β) τις αντίστοιχες εγγραφές του αρχείου CallData, διαπιστώνεται ότι δεν έχει υπάρξει μεταβολή μετά τις 00.07.00 ώρα της 1ης Μαρτίου 2023, ούτε στα περιεχόμενα του φακέλου “…/LARISA/2023-02-28…” του σκληρού δίσκου (αρχεία ήχου), ούτε στο ίδιο το ακουστικό περιεχόμενο των υπό εξέταση αρχείων ήχου που αφορούν τις καταγραφές της 28ης Φεβρουαρίου 2023 και το διάστημα ώρας από 22.30 έως και 23.55».
Προηγουμένως, ο κ. Ροντογιάννης επεξηγεί με λεπτομέρεια τη μεθοδολογία της έρευνάς του. «Για το διάστημα ώρας από 22.30 έως και 23.55 της 28ης Φεβρουαρίου 2023 εντοπίζονται στο αρχείο CallData 64 εγγραφές επικοινωνιών. Αυτές αντιστοιχούν στα τελευταία 64 από τα 764 ηχητικά αρχεία που βρέθηκαν στον φάκελο. Με βάση την ονομασία τους τα αρχεία αυτά είναι αριθμημένα σε αύξουσα σειρά στο δεκαεξαδικό σύστημα χωρίς να λείπει κάποιος ενδιάμεσος αριθμός», αναφέρεται στην παράγραφο 4 του εγγράφου που βρίσκεται στη διάθεση της «Κ». Σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι «έγινε αναπαραγωγή των 64 ηχητικών αρχείων που αφορούν στο διάστημα από 22.30 έως και 23.55 της 28ης Φεβρουαρίου 2023 και επιβεβαιώθηκε ότι η διάρκεια των 64 συνομιλιών ταυτίζεται με τη διάρκεια των επικοινωνιών RT στις αντίστοιχες εγγραφές του αρχείου CallData…».