ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑΣ ΣΕ ΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΠΗΝΕΙΟ: Θα διψάσει και δεν θα καλλιεργεί η Αχαϊα

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Σε απόγνωση οι αγρότες – ΑΝ δεν χιονίσει το 2025… ολική καταστροφή

    O Πείρος ξεδιψά την Αχαϊα και ο Πηνειός την ποτίζει! Τι θα γίνει όμως αν και τα δύο αυτά φράγματα των ποταμών της Δυτικής Ελλάδας στερέψουν; «Αν συνεχιστεί η ανομβρία τους δύο επόμενους μήνες, που είναι το πιθανότερο σενάριο… δεν τα βλέπω καθόλου καλά τα πράγματα» δηλώνει στην «Πολιτεία» ο Πρόεδρος του Αστερίου Φώτης Στάμος. Μας δείχνει το ύψος του νερού στο φράγμα. Οι λευκές πέτρες που ήταν κάτω από την στάθμη του νερού, φαίνονται σε ύψος τουλάχιστον 3 μέτρων. «Δεν μπορείτε να φανταστείτε πως μπορεί να εξαφανισθεί το νερό σε περίπτωση που τον χειμώνα του 2025 δεν χιονίσει. Είδατε τι έγινε φέτος» καταλήγει.

    Στην δυτική Αχαϊα τα πράγματα με την άρδευση είναι σε τραγική κατάσταση. Οριακά τραγική. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο Δήμαρχος Γρηγόρης Αλεξόπουλος. Τα παράπονα των πολιτών απόλυτα δικαιολογημένα και ο Δήμος κάνει ότι το δυνατόν. Σε περιοχές του πρώην Δήμου Λαρίσσου (Λάππα κλπ) το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην άρδευση αλλά και την ύδρευση. Ακόμη και σε ορισμένες ορεινές κοινότητες του Δήμου, το  νερό δεν επαρκεί και παρατηρούνται διακοπές. «Πώς θα ποτίσουμε τα χωράφια μας; Με τι νερό; Σκάβουμε σκάβουμε και οι γεωτρήσεις έχουν δέκα πόντους» δηλώνει στην «Πολιτεία» ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου και αντιδήμαρχος Δυτικής Αχαϊας Γιώργος Βεσκούκης. Οι αγρότες της Δυτικής Αχαϊας στην κυριολεξία φθάνουν στο σημείο να κάνουν «μαγικά» για να τα καταφέρουν.

    Το φράγμα Πηνειού, το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που κατασκευάστηκε ποτέ στην Ηλεία αλλά και η «πηγή ζωής» για τον κάμπο της Αχαϊας και της Ηλείας εξέπεμπε εδώ και δεκαετίες SOS αλλά κανείς δεν το «άκουγε».

    Σήμερα το φράγμα στερεύει, και τίθενται σε κίνδυνο καλλιέργειες χιλιάδων στρεμμάτων.

    Καταγγελίες αναφέρουν πως εκτός από την ανομβρία,  οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις του Φράγματος είναι διαλυμένες με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει ορθή χρήση του νερού που αποθηκεύεται στην λεκάνη του Πηνειού. Δηλαδή με απλά λόγια το νερό τρέχει ανεξέλεγκτα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου – ακόμα και όταν δεν χρειάζεται από τους καλλιεργητές – και καταλήγει να … «ποτίζει» τη θάλασσα όπου και φτάνει μέσω ου αρδευτικού δικτύου.

    ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

    Τεράστια είναι τα προβλήματα που προκαλεί η λειψυδρία στα ορεινά χωριά των Καλαβρύτων όπου φέτος χιόνισε ελάχιστα ενώ δεν έβρεξε σχεδόν καθόλου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το χωριό Γκέρμπεσι, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1050 μέτρων,

    «Εδώ δεν έχουμε νερό. Δεν υπάρχει νερό ούτε για να ποτίσουμε, ούτε για να πλύνουμε, ούτε να σβήσουμε το διπλανό βουνό» ανέφερε κάτοικος στον σχετικά με την κατάσταση, που επικρατεί στην περιοχή.

    «Μία βρύση βγάζει πόσιμο νερό και είναι σχετικά λίγη η ποσότητα. Η μοναδική γεώτρηση στο χωριό δεν βγάζει νερό και έτσι αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα» σημειώνει άλλος κάτοικος.

    «Δεν έχει βρέξει, ούτε χιονίσει. Φέρνουν το νερό με βυτία και υδροφόρα, αλλά δεν έφτανε ούτε για μπάνιο» τονίζουν άλλοι κάτοικοι για την κατάσταση με τη λειψυδρία στα Καλάβρυτα.

    ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ

    Τα ερωτηματικά για την λειτουργία του φράγματος Πηνειού που αρδεύει Αχαϊα και Ηλεία πόλλά. Επί Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρας, είχαν γίνει ενέργειες  για να προχωρήσει η αποκατάσταση των ζημιών, όμως δεν προχώρησαν. Οι λόγοι … άγνωστοι. Μια ακόμα προσπάθεια έγινε από τον πρώην Δήμαρχο Ήλιδας Γ.  Λυμπέρη αλλά «έπεσε σε τοίχο» αφού το έργο … μπλοκαρίστηκε!

     

    Πρόσφατα δε η Κυβέρνηση της ΝΔ σε συνεργασία με την τωρινή ηγεσία της Περιφέρειας,  εξήγγειλαν την εκπόνηση μελέτης ύψους 3,5 εκ ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών στις εγκαταστάσεις του Φράγματος και την ανάδειξη της περιοχής. Η υλοποίηση αυτής της προσπάθειας θα απαιτήσει χρόνο που δυστυχώς για τους αγρότες δεν υπάρχει.

    ΖΗΤΑ ΜΕΤΡΑ Ο ΖΕΛΗΛΙΔΗΣ

    Μέτρα για να ενισχυθούν οι περιοχές που είναι αντιμέτωπες με τη λειψυδρία σχεδιάζει η κυβέρνηση! Ο Αβράαμ Ζεληλίδης, καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, εξηγεί την κατάσταση:

    «Το 90% των δήμων δεν έχουν υποδομές για να τις βελτιώσουν!  Όλη η Ελλάδα έχει πρόβλημα, όλη η χώρα αυτή τη στιγμή διψάει. Το γνωρίζαμε πως έρχεται κλιματική αλλαγή αλλά καμία κυβέρνηση δεν πήρε μέτρα, να κάνει μελέτες για να είναι προετοιμασμένοι. Πόσα χρόνια λέμε πως μειώνεται η χιονόπτωση. Άρα, λοιπόν, η καθίζηση του νερού στους υδροφόρους μειώνεται δραματικά και πρέπει να προστατέψουμε τον υδροφόρο.

    11,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Με πόρους ύψους 11.250.000 ευρώ ενισχύει το Υπουργείο Εσωτερικών τους Δήμους, τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και τους Συνδέσμους Ύδρευσης – Αποχέτευσης της χώρας, με στόχο την άμεση υλοποίηση δράσεων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

    Στην Πρόσκληση, την οποία υπέγραψε ο Υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, στο πλαίσιο του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης του Υπουργείου Εσωτερικών, με τίτλο «Εκτέλεση εργασιών από τους ΟΤΑ της χώρας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας ΙΙ» καλούνται οι Δήμοι, Δημοτικές Επιχειρήσεις να λάβουν μέτρα για το φαινόμενο.

     

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Απίστευτο χρήμα στα ταμεία της Ρεάλ Μαδρίτης

    Έσοδα ρεκόρ ύψους 1.045,5 δισεκατομμυρίων ευρώ παρουσίασε για την...

    «Έσπασαν» τα ισόβια για δύο από τα αδέλφια που σκότωσαν τον 45χρονο ιδιοκτήτη ψητοπωλείου

    «Έσπασαν» τα ισόβια για δύο κατηγορουμένους στην υπόθεση δολοφονίας...

    Η μεγάλη επιστροφή της Ντέμι Μουρ: Η ηθοποιός διεκδικεί το πρώτο Όσκαρ της καριέρας της

    Από τότε που η Ντέμι Μουρ εμφανίστηκε στις οθόνες ως έφηβη...

    Τάκης Ζαχαράτος: Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας σούπερ σταρ του Χόλιγουντ

    Ο Τάκης Ζαχαράτος έδωσε συνέντευξη και αναφέρθηκε στην επικαιρότητα,...
    Best Shop